Σε ηλικία 102 ετών, Εβραία παιδίατρος έλαβε το πτυχίο που της στέρησαν οι Ναζί

Σε ηλικία 102 ετών, Εβραία παιδίατρος έλαβε το πτυχίο που της στέρησαν οι Ναζί

H Ινγεμποργκ Σιλν Ράποπορτ είναι σήμερα 102 ετών...και μετά από περίπου 80 χρόνια κατάφερε να παραλάβει το διδακτορικό της πτυχίο, το οποίο της στέρησε το ναζιστικό καθεστώς καθώς ήταν κατά το ήμισυ, εβραϊκής καταγωγής. Τώρα το πανεπιστήμιο του Αμβούργου, μετά τις προφορικές εξετάσεις που έδωσε η ηλικιωμένη γιατρός, πήρε το διδακτορικό της.

«Δεν μπορούμε να διαγράψουμε τις αδικίες του παρελθόντος» ανέφερε ο διευθυντής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου κατά την επίσημη τελετή απονομής του πτυχίου αλλά όπως τόνισε η οπτική μας για το παρελθόν μπορεί να αλλάξει το μέλλον. Η ίδια πάντως υποστήριξε πως η απονομή του πτυχίου δεν σήμαινε κάτι αλλά δέχθηκε να ολοκληρώσει τις σπουδές της σε μια προσπάθεια «να στηρίξει την προσπάθεια συμφιλίωσης με την ιστορία».

Σύμφωνα με το ΝΒC News, η Ράπαπορτ είχε σπουδάσει στην Ιατρική Σχολή του Αμβούργου και στη συνέχεια εργάστηκε ως ειδικευόμενη ιατρός στο Ισραηλιτικό Νοσοκομείο της πόλης για περίπου δύο χρόνια (1937-1938). Η ηλικιωμένη γυναίκα η οποία είναι παιδίατρος και ειδικεύεται στα νεογνά ξεκίνησε την εκπόνηση της διπλωματικής της διατριβής για τη διφθερίτιδα αλλά όταν την υπέβαλε στον επιβλέποντα καθηγητή της Ρούντολφ Ντέκγουιτζ εκείνος της απάντησε γραπτώς πως αν και θα ήθελε να την κάνει δεκτή, αδυνατεί καθώς κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται από του νόμους του ναζιστικού καθεστώτος. Ήδη από το 1933 οι Ναζί «απέβαλαν» από τα πανεπιστήμια τους Εβραίους τα σχολεία αλλά από μια σειρά άλλους επαγγελματικούς κλάδους ενώ ακολούθησαν οι διώξεις, οι συλλήψεις, ο εγκλεισμός στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και οι μαζικές δολοφονίες.

Η Ράποπορτ, αποφάσισε τελικά να μεταναστεύσει στις ΗΠΑ- και φυσικά κατάφερε να γλυτώσει- αλλά χωρίς διδακτορικό. Αφού έκανε αιτήσεις σε πολλά πανεπιστήμια τελικά έγινε δεκτή στο πανεπιστήμιο της Φιλαδέλφεια και εργάστηκε ως παιδίατρος.

Επέστρεψε με τον σύζυγό της στο Ανατολικό Βερολίνο το 1952 και μάλιστα έγινε η πρώτη επικεφαλής στο τμήμα νεογνολογίας του νοσοκομείου Belrin Charit.

Δημοφιλή