ΔΙΕΘΝΕΣ
13/10/2016 04:02 EEST | Updated 13/10/2016 07:01 EEST

Αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές σε σταθμούς ραντάρ στην Υεμένη

Khaled Abdullah / Reuters
Firefighters try to extinuish fire at the community hall where Saudi-led warplanes struck a funeral in Sanaa, the capital of Yemen, October 9, 2016. REUTERS/Khaled Abdullah

Οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές κατά τριών σταθμών ραντάρ στην Υεμένη, σε αντίδραση για τις αποτυχημένες πυραυλικές επιθέσεις κατά αντιτορπιλικού του αμερικανικού ναυτικού, στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Υεμένης, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Η αξιολόγηση των βομβαρδισμών δείχνει ότι οι σταθμοί ραντάρ έχουν καταστραφεί, ενώ η επιχείρηση αυτή είχε το χαρακτήρα «αυτοπροστασίας» προκειμένου να εξασφαλιστεί η ελευθερία της ναυσιπλοΐας στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Υεμένης.

Παράλληλα, το αμερικανικό Πεντάγωνο προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα αντιδράσουν «σε οποιαδήποτε απειλή εκδηλωθεί κατά αμερικανικών πλοίων ή εμπορικών πτήσεων».

Μετά τις επιθέσεις, οι αντάρτες Χούτι επανέλαβαν για μια ακόμα φορά ότι δεν εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση εναντίον ενός αντιτορπιλικού του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, όπως μετέδωσε ένα πρακτορείο ειδήσεων που ελέγχεται από την οργάνωση.

Οι Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν τόνισαν ότι η επίθεση εναντίον του USS Mason δεν εξαπολύθηκε από περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχό τους, σύμφωνα με το πρακτορείο Saba, το οποίο επικαλέστηκε μια στρατιωτική πηγή.

«Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι αβάσιμοι και οι επιτροπές του λαού δεν έχουν καμία σχέση με την ενέργεια αυτή», δήλωσε η πηγή αυτή, αναφερόμενη στη διοίκηση των Χούτι.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)