ΔΙΕΘΝΕΣ
03/03/2016 16:12 EET | Updated 03/03/2016 16:12 EET

Απορρίφθηκε η τελευταία προσφυγή που κατέθεσε ο Όσκαρ Πιστόριους

ASSOCIATED PRESS
Oscar Pistorius sits in the dock at a courtroom of the North Gauteng High Court in Pretoria, South Africa, Tuesday Dec. 8, 2015. Pistorius arrived in the South African courtroom, where he is expected to apply for bail following his conviction for murdering girlfriend Reeva Steenkamp. (AP Photo/Herman Verwey, Pool)

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Νότιας Αφρικής απέρριψε την τελευταία προσφυγή που είχε κάνει ο παραολυμπιονίκης Όσκαρ Πιστόριους μετά την καταδίκη του από το Εφετείο για τη δολοφονία της φίλης του, όπως έγινε γνωστό σήμερα από τις αρχές της χώρας.

Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε απαράδεκτη την προσφυγή και την απέρριψε, δήλωσε ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας, Λουβούγιο Μφάκου. Η απόφαση ελήφθη την Τετάρτη όμως «την λάβαμε σήμερα», πρόσθεσε.

Ο Πιστόριους, που ακόμη περιμένει να του ανακοινωθεί η ποινή του για τη δολοφονία της Ρίβα Στέενκαμπ, θα εμφανιστεί ενώπιον δικαστηρίου στις 18 Απριλίου, στο πλαίσιο της διαδικασίας για τον καθορισμό της ποινής, σημείωσε ο Μφάκου.

Πρωτοδίκως, ο 29χρονος αθλητής είχε κριθεί ένοχος για ανθρωποκτονία από αμέλεια και είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 5 ετών. Όμως το εφετείο μετέτρεψε την κατηγορία σε ανθρωποκτονία εκ προθέσεως που τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον 15 ετών. Οι δικηγόροι του προσέφυγαν αμέσως στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να ανατρέψουν την απόφαση, υποστηρίζοντας ότι το Εφετείο ενήργησε «παράνομα και αντισυνταγματικά».

Ο Πιστόριους παρέμεινε στη φυλακή για έναν χρόνο και τώρα ζει σε κατ' οίκον περιορισμό, στο σπίτι ενός θείου του στην Πρετόρια. Τον Φεβρουάριο του 2013 σκότωσε την Στέενκαμπ μέσα στο σπίτι του, υποστηρίζοντας ότι την πέρασε για διαρρήκτη.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)