ΔΙΕΘΝΕΣ
14/03/2017 08:45 EET | Updated 14/03/2017 08:45 EET

Νέα στοιχεία γύρω από τον μυστηριώδη θάνατο Ρώσου πληροφοριοδότη στο Λονδίνο. «Βλέπουν» δηλητηρίαση

icafreitas via Getty Images
glass bottle with poison label

Ο θάνατος ενός Ρώσου το 2012 στην Βρετανία πιθανότατα προήλθε από κατανάλωση σούπας που είχε δηλητηριαστεί, σύμφωνα με νέα στοιχεία που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας χθες, Δευτέρα.

Ο 44χρονος Αλεξάντερ Περεπιλίχνι είχε καταφύγει το 2009 στην Βρετανία, καθώς φοβόταν ότι η ζωή του κινδύνευε στην Ρωσία. Ο ίδιος παρείχε στις ελβετικές αρχές πληροφορίες γύρω από τον μυστηριώδη θάνατο ενός δικηγόρου ονόματι Σεργκέι Μαγκνίτσκι. Ο τελευταίος είχε κατηγορήσει Ρώσους αξιωματούχους ότι είχαν κλέψει 230 εκατ. δολάρια από τα Δημόσια Ταμεία, συνελήφθη και βρέθηκε νεκρός στα κρατητήρια. Ο Περεπιλίχνι είχε στα χέρια του στοιχεία που αποδείκνυαν ότι ο δικηγόρος είχε δολοφονηθεί, πιθανότατα με διαταγή του Κρεμλίνου, γεγονός που έθετε και την δική του ζωή σε κίνδυνο.

Στις 10 Νοέμβριου του 2012, ο 44χρονος πληροφοριοδότης είχε βγει για τρέξιμο στην νέα γειτονιά του στο νοτιοδυτικό Λονδίνο. Λίγα μόλις μέτρα από το πολυτελές σπίτι του, ο ίδιος έπεσε νεκρός στο έδαφος. Η είδηση προκάλεσε αναστάτωση, καθώς δεν αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, ενώ ο ίδιος είχε διαφύγει στην Αγγλία φοβούμενος για την ζωή του. Ως τώρα, οι αρχές δεν είχαν δώσει στοιχεία γύρω από την αιτία θανάτου του και τα σενάρια περί δολοφονίας βασίζονταν σε απλές υποθέσεις.

Σύμφωνα με το Reuters, χθες, Δευτέρα, Βρετανός δικαστής έλαβε πληροφορίες που αποδεικνύουν ότι ο Περεπιλίχνι δολοφονήθηκε. Πιο συγκεκριμένα, στο στομάχι του άνδρα βρέθηκαν ίχνη ενός σπάνιου δηλητηρίου που χρησιμοποιείται από Ρώσους και Κινέζους εκτελεστές. Αυτό παράγεται από το φυτό τζελσέμιο και πιθανότατα είχε ριφθεί στην σούπα που είχε καταναλώσει νωρίτερα εκείνη την μέρα ο 44χρονος. Αίσθηση προκαλεί ότι οι αρχές δεν είχε ρωτήσει ποτέ την σύζυγό του τι είχε φάει ο Περεπιλίχνι μέσα στην μέρα.