Τι θα συμβεί εάν ο Τραμπ δεν αποδεχτεί το εκλογικό αποτέλεσμα;

Τι θα συμβεί εάν ο Τραμπ δεν αποδεχτεί το εκλογικό αποτέλεσμα;
Republican presidential candidate Donald Trump meets with faith and community leaders before delivering a speech, Wednesday, Oct. 26, 2016, in Charlotte, N.C. (AP Photo/ Evan Vucci)
Republican presidential candidate Donald Trump meets with faith and community leaders before delivering a speech, Wednesday, Oct. 26, 2016, in Charlotte, N.C. (AP Photo/ Evan Vucci)
ASSOCIATED PRESS

Έχουν απομείνει μόλις 12 ημέρες μέχρι τις φετινές αμερικανικές εκλογές και ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην αποδεχτεί το εκλογικό αποτέλεσμα. «Θέλω να σας κρατάω σε αγωνία», είχε πει στο τρίτο και φαρμακερό τηλεοπτικό ντιμπέιτ με την υποψήφια Χίλαρι Κλίντον. Οι συγκεκριμένες δηλώσεις έχουν προκαλέσει αναστάτωση όχι μόνο στο Δημοκρατικό, αλλά και στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Τι θα σήμαινε όμως μια τέτοια άρνηση του υποψηφίου;

Σύμφωνα με το αμερικανικό εκλογικό σύστημα, ο νέος πρόεδρος της Αμερικής εκλέγεται από το εκλεκτορικό κολέγιο, ένα πολιτικό σώμα που αναδεικνύεται κατά τις εθνικές εκλογές σε κάθε Πολιτεία. Ουσιαστικά, οι πολίτες των ΗΠΑ δεν ψηφίζουν κάποιον υποψήφιο πρόεδρο, αλλά τους εκλέκτορες της Πολιτείας τους που με την σειρά τους θα επιλέξουν τον κατάλληλο υποψήφιο. Ο καθένας από αυτούς έχει το δικαίωμα να ψηφίσει υπέρ οποιουδήποτε υποψηφίου, αλλάζοντας την γνώμη του μέχρι και την τελευταία στιγμή, όμως στην πράξη είναι γνωστό εξ αρχής το τι θα ψηφίσει ποιος.

Όπως είναι αναμενόμενο, η όλη διαδικασία διαρκεί πολύ και οι υποψήφιοι έχουν δικαίωμα να ζητήσουν επανάληψη της καταμέτρησης ψήφων, εάν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι τα αποτελέσματα είναι νοθευμένα σε κάποια Πολιτεία. Συνήθως αυτό συμβαίνει σε περιπτώσεις που η διαφορά στα ποσοστά των δύο υποψηφίων είναι μικρή, όπως στην περίπτωση των εκλογών του 2.000, όταν ο Τζωρτζ Μπους κέρδισε σε βάρος του Αλ Γκορ.

Σε εκείνες τις εκλογές, ορισμένα ΜΜΕ είχαν κατά λάθος «δώσει» την Φλόριντα στον Αλ Γκορ, όμως μετά το πέρας της καταμέτρησης διαπιστώθηκε πως νικητής είχε βγει ο Μπους. Όπως ήταν αναμενόμενο, το Δημοκρατικό Κόμμα ζήτησε να επαναληφθεί η καταμέτρηση στην συγκεκριμένη Πολιτεία και το ζήτημα έφτασε μέχρι και το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Τελικά, το αίτημα του Γκορ απορρίφθηκε και νικητής βγήκε ο Μπους. Ωστόσο, εάν κάτι ανάλογο συμβεί στις φετινές εκλογές, δεδομένης της πόλωσης της αμερικανικής κοινωνίας, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές, ακόμα και εάν το αίτημα για επανεξέταση του εκλογικού αποτελέσματος απορριφθεί.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την Κλίντον να προηγείται με ποσοστό 47%, άρα φαίνεται πως δεν υπάρχει περιθώριο για αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος. Ωστόσο, η πραγματική διαφορά στα ποσοστά των δύο υποψηφίων, δεδομένου ότι η πλειοψηφία των αμερικανικών μίντια στηρίζουν την Κλίντον, ίσως να είναι πολύ μικρότερη. Πράγματι, ενώ η δημοσκόπηση του USA Today έδινε την προηγούμενη εβδομάδα στην Κλίντον προβάδισμα 9 μονάδων, το πιστό στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα Fox News της έδινε μόλις 3 μονάδες. Επομένως, η αναμέτρηση της 8ης Νοεμβρίου ίσως εξελιχθεί σε θρίλερ.

Όπως αναφέρει το Mic, εάν ο Τραμπ χάσει τις εκλογές και ζητήσει την επανεξέταση του εκλογικού αποτελέσματος, θα δημιουργηθούν νέες τριβές στην αμερικανική κοινωνία. Με λίγα λόγια, προβλέπονται βίαιες διαδηλώσεις και ένα νέο κλίμα πόλωσης, δύο παράγοντες που φοβούνται ακόμα και ανώτατα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Και ο Τραμπ συνεχίζει να κρατά τη χώρα σε αγωνία...

Δημοφιλή