Ελεύθεροι Ιρανοί που κρατούνταν σε φυλακές των ΗΠΑ. Μπαν Κι Μουν: «Εξαίρω τις κινήσεις των κυβερνήσεων»

Ελεύθεροι Ιρανοί που κρατούνταν σε φυλακές των ΗΠΑ
UNITED NATIONS HEADQUARTERS, NEW YORK, NY, UNITED STATES - 2016/01/14: Secretary-General Ban Ki-moon briefs the UN press corps. Following his address to an informal meeting of the United Nations General Assembly plenary in New York City, Secretary-General Ban Ki-moon spoke with members of the press summarizing what he hopes to accomplish in 2016 and responding to questions regarding the ongoing conflict in Syria. (Photo by Albin Lohr-Jones/Pacific Press/LightRocket via Getty Images)
UNITED NATIONS HEADQUARTERS, NEW YORK, NY, UNITED STATES - 2016/01/14: Secretary-General Ban Ki-moon briefs the UN press corps. Following his address to an informal meeting of the United Nations General Assembly plenary in New York City, Secretary-General Ban Ki-moon spoke with members of the press summarizing what he hopes to accomplish in 2016 and responding to questions regarding the ongoing conflict in Syria. (Photo by Albin Lohr-Jones/Pacific Press/LightRocket via Getty Images)
Pacific Press via Getty Images

Ελεύθεροι αφέθηκαν Ιρανοί, ορισμένοι από τους οποίους έχουν και την αμερικανική υπηκοότητα, που κρατούνταν σε φυλακές στις ΗΠΑ μετά την καταδίκη τους για παραβιάσεις των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στο Ιράν, δήλωσαν την Κυριακή οι δικηγόροι τους, στο πλαίσιο της συμφωνίας που επετεύχθη ανάμεσα στο Ιράν και τις ΗΠΑ βάσει της οποίας απελευθερώθηκαν επίσης τέσσερις Ιρανο-Αμερικανοί που κρατούνταν στο Ιράν.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι έδωσαν χάρη σε 7 Ιρανούς που κρατούνταν σε αμερικανικές φυλακές ή αναμενόταν η δίκη τους, με κατηγορίες που αφορούσαν κυρίως την παραβίαση των κυρώσεων. Έξι από αυτούς έχουν και την ιρανική και την αμερικανική υπηκοότητα.

Ο Μπαχράμ Μεκανίκ και ο Χοσρόου Αφγανί απελευθερώθηκαν νωρίς την Κυριακή από φυλακή του Χιούστον, σύμφωνα με τους δικηγόρους τους.

Ελεύθεροι αφέθηκαν επίσης σύμφωνα με τους δικηγόρους τους οι Αράς Γαχρεμάν, Αλί Σαμπουνσί και Ναντέρ Μοντάνλο.

Από τις κατηγορίες απηλλάγη πλέον και ο Τουράτζ Φαριντί, ο οποίος είχε ήδη αποφυλακιστεί με εγγύηση.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν εξήρε την ανταλλαγή κρατουμένων που επετεύχθη μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν και την άρση των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στην Τεχεράνη, σημειώνοντας ότι οι δύο χώρες θα πρέπει τώρα να συνεργαστούν πάνω σε άλλες πιεστικές προκλήσεις για να μπορέσουν να εγγυηθούν «ένα ασφαλέστερο μέλλον».

«Εξαίρω τις κινήσεις των κυβερνήσεων και των δύο χωρών για τη βελτίωση των σχέσεων. Επίσης έχω αναθαρρήσει από την άρση των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στο Ιράν», δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Ντουμπάι και υπογράμμισε ότι ελπίζει πως οι δύο πλευρές θα τιμήσουν την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν η οποία κατέστησε δυνατή την άρση των κυρώσεων.

«Τώρα είναι η ώρα να δοθεί ώθηση στη συνεργασία σε άλλες πιεστικές προκλήσεις μέσω του διαλόγου, ο οποίος θα πρέπει να συνεχίσει να βρίσκει έναν δρόμο για ένα ασφαλέστερο μέλλον», τόνισε επίσης ο Μπαν.

Οι ταυτότητες όσως αφέθηκαν ελεύθεροι

Ο ένας από τους τέσσερις Ιρανο-Αμερικανούς κρατούμενους που αφέθηκαν ελεύθεροι από το Ιράν, ο Νοσρατολάχ Χοσραβί-Ρουντσαρί, δεν επέβαινε στο ελβετικό αεροπλάνο που αναχώρησε σήμερα από την Τεχεράνη, δήλωσε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος.

Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί αν ο Νοσρατολάχ Χοσραβί-Ρουντσαρί προτίμησε να παραμείνει στο Ιράν ή να αναχωρήσει ξεχωριστά από τους άλλους 3 που απελευθερώθηκαν. Ωστόσο το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει λίγο νωρίτερα ότι "αυτοί που ήθελαν να αποχωρήσουν από το Ιράν έφυγαν".

Ο Αμερικανός αξιωματούχος διευκρίνισε ότι μεταξύ αυτών που επιβιβάστηκαν στο αεροπλάνο που αναχώρησε από την Τεχεράνη ήταν οι άλλοι τρεις που απελευθερώθηκαν: ο δημοσιογράφος της Washington Post Τζέισον Ρεζαϊάν, ο πάστορας Σαΐντ Αμπεντινί και ο πρώην πεζοναύτης Αμίρ Χεκματί.

Άνοδο στην ιρανική οικονομία «βλέπει» ο Ροχανί

«Άδικο είχαν όλοι» όσοι ήταν επιφυλακτικοί απέναντι στην συμφωνία του Ιράν με τις μεγάλες δυνάμεις, δήλωσε σήμερα ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί, στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί, μετά την ισχύ από χθες το βράδυ της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, που είχε ως αποτέλεσμα την άρση των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί από τη διεθνή κοινότητα στο Ιράν.

«Μόνον μερικές ώρες μετά την ισχύ της συμφωνίας, περισσότερες από 1.000 γραμμές πιστώσεων άνοιξαν από διάφορες (ξένες) τράπεζες. Αυτό δείχνει ότι αυτοί που ήταν επιφυλακτικοί είχαν όλοι άδικο», δήλωσε αναφερόμενος στην άρση των κυρώσεων, ιδιαίτερα των τραπεζικών.

Το Ιράν «δεν έχει και δεν θα έχει σημαντικές οικονομικές σχέσεις με τις ΗΠΑ», αλλά προτίθεται να αποδεχθεί "κάθε επένδυση από την πλευρά αμερικανικών εταιρειών" αν αυτές καταφέρουν να ξεπεράσουν τα εμπόδια που υπάρχουν στις ΗΠΑ ακόμη και για να έρθουν στο Ιράν, πρόσθεσε, καθώς οι δύο χώρες δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις από το 1980.

Ο ίδιος αναμένει ότι η οικονομία του Ιράν θα σημειώσει μια άνοδο κατά 5% το ερχόμενο οικονομικό έτος για το Ιράν, το οποίο αρχίζει το Μάρτιο, και σημείωσε ότι η Τεχεράνη και η Ουάσινγκτον δεν θα αποκαταστήσουν πλήρως τους οικονομικούς τους δεσμούς μετά τη συμφωνία αυτή που επετεύχθη με τις μεγάλες δυνάμεις.

Κατά τις δηλώσεις του αυτές, ο Ιρανός πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι η συμφωνία αυτή θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πρότυπο για την επίλυση περιφερειακών ζητημάτων, ενώ επέκρινε επίσης για άλλη μια φορά τη Σαουδική Αραβία για την περιφερειακή της πολιτική, όπως και την αντίθεση του Ριάντ στη συμφωνία αυτή για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

«Η Σαουδική Αραβία σφαγιάζει μουσουλμάνους στην Υεμένη και καταστρέφει τη χώρα αυτή. Η εκτέλεση ενός θρησκευτικού αξιωματούχου που υποστηριζόταν από ένα σημαντικό μέρος της κοινής γνώμης είναι απαράδεκτη», σημείωσε ο Ροχανί.

Το Ιράν υποστηρίζει τους σιίτες αντάρτες Χούτι τους οποίους πολεμούν οι κυβερνητικές δυνάμεις στην Υεμένη με την υποστήριξη ενός αραβικού συνασπισμού του οποίου ηγείται η Σαουδική Αραβία. Η Τεχεράνη καταδίκασε την εκτέλεση στις αρχές του μήνα από το Ριάντ του διακεκριμένου σιίτη ιερωμένου, σεΐχη Νιμρ αλ Νιμρ, ενώ το Ριάντ διέκοψε τις σχέσεις του με το Ιράν έπειτα από επίθεση στην πρεσβεία του στην Τεχεράνη.

Η Σαουδική Αραβία ήταν εξάλλου αντίθετη στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, την οποία και επέκρινε επανειλημμένως.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή