ΔΙΕΘΝΕΣ
29/05/2016 16:06 EEST | Updated 29/05/2016 16:07 EEST

Αύξηση των επιθέσεων καρχαριών στις ΗΠΑ αναμένεται το καλοκαίρι του 2016

David Gray / Reuters
A surfer carries his board into the water next to a sign declaring a shark sighting on Sydney's Manly Beach, Australia, November 24, 2015. To match Feature USA-SHARKS/ REUTERS/David Gray/File Photo

Ρεκόρ επιθέσεων καρχαριών αναμένεται να σημειωθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής φέτος το καλοκαίρι, σύμφωνα με τον George Burgess, διευθυντή Τμήματος Επιθέσεων Καρχαριών του Πανεπιστημίου της Φλόριντα.

«Λογικά θα έχουμε περισσότερες επιθέσεις φέτος σε σχέση με πέρυσι», δήλωσε πρόσφατα, εξηγώντας ότι εν μέρει ευθύνεται η κλιματική αλλαγή.

Πιο συγκεκριμένα, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αναμένεται να καταφεύγουν στις παραλίες λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας και, σε συνδυασμό με την αύξηση του πληθυσμού των καρχαριών, οι πιθανότητες μιας επίθεσης είναι πολύ περισσότερες.

Το 2015, στις ΗΠΑ σημειώθηκαν 98 επιθέσεις, έξι εκ των οποίων ήταν θανάσιμες. Όπως εξηγεί ο Burgess, ακόμα και με τα νέα δεδομένα, ο θάνατος από επίθεση καρχαρία παραμένει σπάνιος. Στην πραγματικότητα, οι λουόμενοι κινδυνεύουν περισσότερο από κατάρρευση του εδάφους στην παραλία, φαινόμενο που μπορεί να συμβεί κατά το χτίσιμο ενός κάστρου στην άμμο. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ανθρώπων που τους «κατάπιε» η γη ενώ έσκαβαν με τα χέρια τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρει το Reuters, στο παρελθόν οι επιστήμονες θεωρούσαν απίθανες τις επιθέσεις καρχαριών. Όλα άλλαξαν το 1916, όταν τέσσερις άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στις ακτές του Νιου Τζέρσι. Ο φόβος για τις επιθέσεις καρχαριών κλιμακώθηκε το 1975 με την ταινία «Τα Σαγόνια του Καρχαρία». Οι επιστήμονες όμως επισημαίνουν ότι ο άνθρωπος αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για τους καρχαρίες.