ΔΙΕΘΝΕΣ
13/04/2016 14:45 EEST | Updated 13/04/2016 15:21 EEST

Δικαστής στο Νιου Τζέρσι έκρινε ότι ο Τεντ Κρουζ πληρεί τις προϋποθέσεις για να θέσει υποψηφιότητα για το ρεπουμπλικανικό χρίσμα

Bloomberg via Getty Images
Senator Ted Cruz, a Republican from Texas and 2016 presidential candidate, pauses while speaking during a campaign event in Irvine, California, U.S., on Monday, April 11, 2016. Cruz swept the Republican National Convention delegate selection process in Colorado, displaying a strong grassroots organizational effort and greater popularity among the western state's most committed party activists. Photographer: Patrick T. Fallon/Bloomberg via Getty Images

Δικαστής στο Νιου Τζέρσι έκρινε ότι ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, Τεντ Κρουζ, είναι Αμερικανός πολίτης και πληρεί όλες τις προϋποθέσεις για να λάβει μέρος στις προκριματικές εκλογές του Ιουνίου.

Ο δικαστής Jeff Masin εξέτασε το κατά πόσο ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος δύναται να συμμετάσχει στις εκλογές για το χρίσμα, έπειτα από διαμαρτυρίες μερίδας πολιτών που αμφισβητούσαν το κατά πόσο ο Κρουζ είναι Αμερικανός πολίτης. Το ζήτημα είχε θέσει στο τραπέζι και ο συνυποψήφιός του, Ντόναλντ Τραμπ, σε μια προσπάθεια να ακυρώσει την υποψηφιότητά του.

«Έχεις ένα μεγάλο ερωτηματικό στο κούτελό σου. Δεν μπορείς να το κάνεις αυτό στο κόμμα», είχε πει ο Τραμπ στον Κρουζ κατά την διάρκεια μιας τηλεμαχίας τον Ιανουάριο.

Ο Τεντ Κρουζ έχει γεννήθηκε στον Καναδά από Κουβανό πατέρα και Αμερικανίδα μητέρα. Πολίτες στο Νιου Τζέρσι είχαν απευθυνθεί στην δικαιοσύνη, εκφράζοντας την ανησυχία ότι ο υποψήφιος δεν πληρεί τις προϋποθέσεις για να θέσει υποψηφιότητα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών.

Οι «ανήσυχοι» πολίτες, όπως αυτοαποκαλούνται, ισχυρίζονται ότι ο Κρουζ δεν είναι Αμερικανός πολίτης, επειδή δεν γεννήθηκε σε αμερικανικό έδαφος. Ο δικηγόρος του υποψηφίου από την άλλη διαψεύδει τις κατηγορίες, εξηγώντας ότι το γεγονός ότι η μητέρα του κατάγεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον καθιστά Αμερικανό πολίτη. Ο δικαστής Jeff Masin έκρινε τελικά ότι οι κατηγορίες εναντίον του Κρουζ δεν ευσταθούν και ότι ο ίδιος πληρεί όλες τις προϋποθέσεις για να θέσει υποψηφιότητα.

Η συγκεκριμένη απόφαση αναμένεται να εγκριθεί από τον κυβερνήτη της Πολιτείας του Νιου Τζέρσι. Ο ίδιος δήλωσε ότι σε τέτοιου είδους περιπτώσεις κανείς δεν μπορεί να είναι εντελώς σίγουρος για το κατά πόσο κάποιος είναι πράγματι Αμερικανός πολίτης.