ΔΙΕΘΝΕΣ
16/02/2017 15:11 EET | Updated 16/02/2017 16:24 EET

ΗΠΑ: Αν χρειαστεί θα υπερασπιστούμε τους συμμάχους μας στην Ασία ακόμη και με μέσα «πυρηνικής αποτροπής»

BRENDAN SMIALOWSKI via Getty Images
Japan's Foreign Minister Fumio Kishida (L), US Secretary of State Rex Tillerson (C) and South Korean Foreign Minister Yun Byung-Se (R) shake hands before a meeting at the World Conference Center February 16, 2017 in Bonn, Germany.US Secretary of State Rex Tillerson makes his diplomatic debut at a G20 gathering in Germany on February 16, 2017 where his counterparts hope to find out what 'America First' means for the rest of the world. / AFP / Brendan Smialowski (Photo credit should read BRENDAN SMIALOWSKI/AFP/Getty Images)

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικανικής είναι «αποφασισμένες» να υπερασπίσουν τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, χωρίς να αποκλείουν ούτε την καταφυγή στην πυρηνική αποτροπή, διεμήνυσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, μερικές ημέρες μετά τη δοκιμαστική εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα.

Σε μια κοινή ανακοίνωση με τους ομολόγους του της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, ο Τίλερσον καταδίκασε «με τον πλέον έντονο τρόπο» την εκτόξευση και τόνισε πως οι ΗΠΑ «παραμένουν αποφασισμένες να τιμήσουν τη δέσμευσή τους να συμβάλλουν στην άμυνα των συμμάχων τους, της Δημοκρατίας της Κορέας και της Ιαπωνίας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης της πυρηνικής αποτροπής, στο πλαίσιο όλου του φάσματος των αμυντικών δυνατοτήτων, πυρηνικών και συμβατικών».

Οι τρεις χώρες εξάλλου διεμήνυσαν στην ανακοίνωση αυτή ότι η Πιονγκγιάνγκ πρέπει να αντιμετωπίσει μια «ακόμη ισχυρότερη» αντίδραση της διεθνούς κοινότητας διότι «παραβίασε κατάφωρα» αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ακόμη, στην ανακοίνωση καταδικάζονται οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που οι τρεις χώρες προσάπτουν στη Βόρεια Κορέα.

Ο Τίλερσον είχε νωρίτερα συνάντηση με τους ΥΠΕΞ της Ιαπωνίας Φουμίο Κισίντα και της Νότιας Κορέας Γιουν Μπιουνγνκ-σε, στο περιθώριο της συνόδου των επικεφαλής της διπλωματίας των κρατών της Ομάδας των Είκοσι (G20) πιο ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του κόσμου.

Η Βόρεια Κορέα απέρριψε χθες Τετάρτη την ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στην οποία εκφράστηκε η καταδίκη του για τη δοκιμή του πυραύλου την Κυριακή, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για ένα μέτρο αυτοάμυνας το οποίο αποτελεί δικαίωμά της ως κυρίαρχο κράτος.

Επίσης ο Τίλερσον διαβεβαίωσε ότι δεν άφησε καμιά υπόνοια στον ομόλογό του της Γαλλίας, τον Ζαν-Μαρκ Ερό, περί του ότι η Ουάσινγκτον σχεδιάζει να ακυρώσει τη συμφωνία της ομάδας 5+1 με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

«Δεν άφησα (σ.σ. να δημιουργηθεί) καμιά τέτοια εντύπωση», είπε ο Τίλερσον στους δημοσιογράφους πριν συναντηθεί με την ομόλογό του της Αργεντινής Σουσάνα Μαλκόρα, ερωτηθείς σχετικά με ένα δημοσίευμα κατά το οποίο ο Ερό δήλωσε πως το Παρίσι αποκόμισε την αίσθηση ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα επιδιώξει να απαλλαγεί από τη συμφωνία και τόνισε πως για τη Γαλλία τέτοιο ζήτημα δεν υφίσταται.

Η συμφωνία, η οποία κλείστηκε το 2015, έπειτα από πολυετείς διαπραγματεύσεις, «επιτεύχθηκε δύσκολα» και για τη γαλλική διπλωματία το ενδεχόμενο να ακυρωθεί δεν υφίσταται, είπε ο Ερό στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τίλερσον, κάνοντας λόγο για μια «σαφή διαφορά απόψεων» των δύο συμμάχων πάνω στο ζήτημα αυτό.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Sponsored Post