ΔΙΕΘΝΕΣ
03/10/2016 13:42 EEST | Updated 03/10/2016 14:02 EEST

Αρχίζει ο νέος κύκλος συνομιλιών Αναστασιάδη - Ακιντζί για το Κυπριακό

ASSOCIATED PRESS
Cyprus President Nicos Anastasiades, left, and Turkish Cypriot leader Mustafa Akinci, speak as they sit at a coffee shop at the Turkish Cypriot breakaway northern part of the Cypriot divided capital Nicosia on Saturday, May 23, 2015. Cyprus’ rival Greek and Turkish Cypriot leaders took a stroll together on both sides of the divided capital’s medieval center to raise the feel-good factor as talks aimed at reunifying the ethnically split island kick into gear. It’s the first time that the leaders have done so together since the east Mediterranean island was split in 1974 when Turkey invaded after coup by supporters of union with Greece. (AP Photo/Petros Karadjias)

Με συνάντηση που θα έχουν αύριο οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, αρχίζει νέος γύρος εντατικών διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Νίκο Χριστοδουλίδη, αναμένεται ότι στην αυριανή συνάντηση θα τεθούν οι παράμετροι της περαιτέρω διαπραγματευτικής διαδικασίας και θα καθοριστεί η ημερήσια διάταξη.

Ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι ενδεχομένως οι δύο ηγέτες θα συναντώνται τρεις, με τέσσερις φορές την εβδομάδα, σε μια προσπάθεια να κλείσουν ακόμη περισσότερες πτυχές, που αφορούν τα τέσσερα κεφάλαια, στα οποία έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος.

Θα επιδιωχθεί επίσης ουσιαστική διαπραγμάτευση για το κεφάλαιο του εδαφικού και της ασφάλειας, είπε.

Ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε, ότι είναι θετικό πως η τουρκική πλευρά δεν διασυνδέει πλέον το εδαφικό με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.

«Το εδαφικό», είπε, «συνδέεται με το περιουσιακό, το οποίο δεν μπορεί να κλείσει, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία επί του εδαφικού». Πρόσθεσε ότι, από κει και πέρα, εναπόκειται στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να αποφασίσουν πού και πότε θα γίνει η συζήτηση.

Ερωτηθείς εάν αυτή η φάση των συνομιλιών αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για να κλείσουν τα ανοικτά ζητήματα, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε ότι «εκείνα που θα καθορίσουν κάτι τέτοιο είναι τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων».

Ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άϊντε, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να συζητηθεί εκτός Κύπρου το εδαφικό.

Ωστόσο τόνισε, ότι είναι κάτι που θα αποφασισθεί μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων.

Ο κ. Άϊντε μίλησε ύστερα από συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, ενόψει της έναρξης, αύριο, του νέου γύρου των εντατικοποιημένων συνομιλιών για λύση του Κυπριακού. Επίσης, συναντήθηκε και με τον Μουσταφά Ακιντζί.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)