Aναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ αναμένεται να ζητήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Aναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ αναμένεται να ζητήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
European Union flags in front of the European Parliament in Brussels, Belgium
European Union flags in front of the European Parliament in Brussels, Belgium
artJazz via Getty Images

Την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, σε περίπτωση που η Άγκυρα προχωρήσει στην αναθεώρηση του Συντάγματος, αναμένεται να ζητήσει αύριο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της έκθεσης προόδου για την Τουρκία το 2016, που παρουσιάστηκε σήμερα στο Στρασβούργο από την εισηγήτρια Κάτι Πίρι (Σοσιαλιστές, Ολλανδία) και το οποίο θα τεθεί αύριο σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής, οι ευρωβουλευτές αναμένεται αύριο να εκφράσουν την ανησυχία τους για την απομάκρυνση της Άγκυρας από το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Παράλληλα, οι ευρωβουλευτές αναμένεται να καταδικάσουν τις επανειλημμένες δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, περί επαναφοράς της θανατικής ποινής.

Ωστόσο, στο σχέδιο της έκθεσης υπογραμμίζεται η σημασία των καλών σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας και η ανάγκη να διατηρηθεί ένας «εποικοδομητικός και ανοιχτός διάλογος», ο οποίος είναι το «κλειδί» για να αντιμετωπιστούν «κοινές προκλήσεις», όπως η μετανάστευση, η ασφάλεια και η τρομοκρατία.

Η εισηγήτρια της έκθεσης, Κ. Πίρι, ανέφερε ότι έναν χρόνο μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία, η κυβέρνηση έχει απομακρυνθεί από τις δημοκρατικές αξίες και έχει παραβιάσει θεμελιώδη δικαιώματα, υπενθυμίζοντας ότι μέσα σε ένδεκα μήνες η Άγκυρα έχει φυλακίσει πάνω από 15.000 άτομα και έχει απολύσει 150.000. Η Ολλανδέζα ευρωβουλευτής υπενθύμισε, επίσης, ότι τον περασμένο Νοέμβριο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ζητήσει το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία, λέγοντας πως καμία πρόοδος δεν έχει γίνει από τότε.

Η κ. Πίρι επισήμανε, επίσης, ότι οι πολιτικές μεταρρυθμίσεις που προβλέπει η αναθεώρηση του Συντάγματος της Τουρκίας αντιβαίνουν με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και τόνισε ότι σε περίπτωση που η Άγκυρα προχωρήσει στην αναθεώρηση του Συντάγματος, αγνοώντας τα 23.000.000 πολιτών που ψήφισαν «όχι» στο δημοψήφισμα, τότε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ζητήσει την «επίσημη» αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. «Η συστηματική παραβίαση των δημοκρατικών αρχών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την πλευρά της Άγκυρας δεν μπορεί να μην έχει συνέπειες στην ενταξιακή διαδικασία», σημείωσε η Ολλανδέζα ευρωβουλευτής, η οποία κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη της ΕΕ ότι με το να σιωπούν δίνουν τροφή στους ευρωσκεπτικιστές και στέλνουν λάθος μηνύματα στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες των Βαλκανίων.

Eξάλλου, η ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει ως «επίθεση κατά του πλουραλισμού και της δημοκρατίας» το γεγονός ότι χθες οι τουρκικές Αρχές δεν επέτρεψαν σε αντιπροσωπεία διεθνών παρατηρητών να παρακολουθήσει τη δίκη της συμπροέδρου του κόμματος των Σοσιαλιστών της Τουρκίας (HDP), Γιουκσεκντάγκ, η οποία φυλακίστηκε πέρυσι μαζί με πολλούς πολιτικούς αντιπάλους του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή