ΔΙΕΘΝΕΣ
31/10/2017 16:57 EET | Updated 31/10/2017 17:07 EET

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας καλεί τον Πουτζντεμόν να καταθέσει την Πέμπτη

Anadolu Agency via Getty Images
BARCELONA, SPAIN - OCTOBER 26 : Catalan regional President Carles Puigdemont speaks during a press conference at Palau de la Generalitat in Barcelona, northeastern Spain on October 26, 2017. (Photo by Burak Akbulut/Anadolu Agency/Getty Images)

Τον πρώην πρόεδρο της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν και 13 μέλη της καθαιρεθείσας κυβέρνησής του κλήτευσε το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας να καταθέσουν την Πέμπτη στις 9 το πρωί τοπική ώρα (10.00 το πρωί ώρα Ελλάδας).

Το δικαστήριο γνωστοποίησε επίσης ότι ξεκίνησε να εξετάζει τις κατηγορίες περί εξέγερσης και ανταρσίας σε βάρος του Πουτζντεμόν και άλλων στελεχών της καταλανικής ηγεσίας.

Υπενθυμίζεται πως το πρωί της Τρίτης ο Καταλανός πρόεδρος σε συνέντευξη που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες είχε τονίσει πως πρέπει να "καθυστερήσει" η ανεξαρτησία της Καταλονίας προκειμένου να αποφευχθούν τα επεισόδια.

«Υποχρεωθήκαμε να προσαρμόσουμε το σχέδιο εργασίας μας για να αποφύγουμε τη βία» και αν «αυτή η στάση έχει ως τίμημα την επιβράδυνση της ανάπτυξης της Δημοκρατίας, τότε πρέπει να θεωρήσουμε ότι αυτό είναι ένα λογικό τίμημα για την Ευρώπη του 21ου αιώνα», είπε.

«Ένα "μέρος της καταλανικής κυβέρνησης" θα παραμείνει στην Καταλονία για να συνεχίσει τις πολιτικές της δραστηριότητες», πρόσθεσε ο Πουτζντεμόν, προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεν προσπαθεί να ξεφύγει από τη δικαιοσύνη. «Ήρθαμε στις Βρυξέλλες για να τονίσουμε τη σημασία του προβλήματος της Καταλονίας στην καρδιά της Ευρώπης» Επιπλέον, είπε ότι δεν ζητά άσυλο στο Βέλγιο.

Όσον αφορά την επιστροφή του στην Καταλονία, ο Πουτζντεμόν απάντησε ότι θα επιστρέψει «όταν θα έχει λάβει "εγγυήσεις"», ενώ λίγο νωρίτερα χαρακτήρισε «αβάσιμες» τις κατηγορίες που ο γενικός εισαγγελέας ζητεί να απαγγελθούν εναντίον του.