ΔΙΕΘΝΕΣ
24/06/2015 07:43 EEST | Updated 24/06/2015 07:44 EEST

Βρετανοί έφηβοι συνελήφθησαν στο Άουσβιτς για κλοπή ιστορικών αντικειμένων

JOEL SAGET via Getty Images
The entrance to the former Nazi concentration camp Auschwitz-Birkenau with the lettering 'Arbeit macht frei' ('Work makes you free') is pictured in Oswiecim, Poland on January 25, 2015, days before the 70th anniversary of the liberation of the camp by Russian forces. AFP PHOTO / JOEL SAGET (Photo credit should read JOEL SAGET/AFP/Getty Images)

Δύο Βρετανοί έφηβοι συνελήφθησαν ως ύποπτοι για κλοπή προσωπικών αντικειμένων που ανήκαν στα θύματα του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης του Άουσβιτς στην Πολωνία.

Πρόκειται για δύο 17χρονα αγόρια, μαθητές του ιδιωτικού σχολείου The Perse στο Κέιμπριτζ και κατηγορούνται ότι έκλεψαν κουμπιά και τσατσάρες που κάποτε είχαν στην κατοχή του οι κρατούμενοι του στρατοπέδου.

Οι μαθητές ήταν σε εκπαιδευτική εκδρομή στο Άουσβιτς, προκειμένου να μάθουν για τις θηριωδίες των ναζί και για το γεγονός ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο συγκεκριμένο στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Εκπρόσωπος του σχολείου, στο οποίο φοιτούν οι μαθητές, δήλωσε πως οι δύο έφηβοι έδρασαν χωρίς να σκεφτούν.

Οι μαθητές κίνησαν τις υποψίες στους φύλακες από τον τρόπου που συμπεριφέρονταν και όταν οι αστυνομικοί έλεγξαν τα σακίδια των νεαρών ανακάλυψαν κουμπιά, ένα ξυράφι, θραύσματα από ποτήρι, μια σπασμένη τσατσάρα.

Τα δύο αγόρια ανακρίθηκαν από την αστυνομία με τη βοήθεια μεταφραστή. Το σχολείο των παιδιών το επιβεβαίωσε και δήλωσε πως τα αγόρια είναι συνεργάσιμα, ωστόσο η αστυνομία της Κρακοβίας δήλωσε σε διεθνή μέσα ενημέρωσης ακριβώς το αντίθετο.

Τα αγόρια κινδύνευουν με ποινή φυλάκισης 10 ετών, όμως αφέθηκαν ελεύθερα, υπό επιτήρηση, χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουν κάποιο πρόστιμο με το σκεπτικό ότι δεν εργάζονται.

Σημειώνεται ότι τα δίδακτρα στο σχολείο στο οποίο φοιτούν κοστίζουν 25.000 δολάρια το χρόνο.

Ο διευθυντής του σχολείο απολογήθηκε για την πράξη των μαθητών, ενώ η επικεφαλής του εκπαιδευτικού ιδρύματος για το Ολοκαύτωμα, Karen Pollock, με ανακοίνωσή της δήλωσε ότι «στα 15 χρόνια που έχουμε οργανώσει χιλιάδες επισκέψεις Βρετανών εφήβων στο Άουσβιτς, δεν έχει προκύψει παρόμοιο ζήτημα».

«Οι πράξεις των αγοριών είναι σοκαριστικές και σημαίνουν τεράστια ασέβεια για τη μνήμη του Ολοκαυτώματος. Κάθε αντικείμενο που εκτίθεται λέει την ιστορία των ανθρώπων που δολοφονήθηκαν από τους ναζί» τόνισε.