ΔΙΕΘΝΕΣ
27/04/2015 06:50 EEST | Updated 27/04/2015 11:25 EEST

Αστυνομικός ερευνητής καταγγέλλει την αδιαφορία του Βρετανικού Εργατικού Κόμματος σε θέματα παιδεραστίας

OLI SCARFF via Getty Images
Dolls are displayed in an upper floor window of a house in the Eastwood area of Rotherham, South Yorkshire, North England, on October 6, 2014. An inquiry revealed on August 26, 2014 that some 1,400 minors were sexually abused in the British town of Rotherham over a 16-year period and blamed local authorities for failing to act. The inquiry followed the conviction of five men in 2010 for sexual offences in Rotherham at a trial in which they were found guilty of grooming teenage girls for sex. AFP PHOTO / OLI SCARFF (Photo credit should read OLI SCARFF/AFP/Getty Images)

Σύμφωνα με καταγγελίες ενός πληροφοριοδότη της Daily Mail ονόματι Tony Brookes, η αστυνομία της Βρετανίας αγνόησε πολλές περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης μικρών κοριτσιών για να διερευνήσουν υποθέσεις που τέθηκαν ως «εγκλήματα προτεραιότητας» από μέρους του Εργατικού Κόμματος.

Ο Brookes είναι πρώην αστυνομικός ερευνητής που προσπάθησε να εξετάσει τις υποθέσεις και ισχυρίζεται πως προκειμένου να διερευνηθούν οι υποθέσεις που απασχολούσαν το Κόμμα, το προσωπικό της αστυνομίας θα λάμβανε κάποια μπόνους. Τα χρήματα που δόθηκαν για αυτό τον σκοπό, αποσπάστηκαν κατά τον ίδιο από τις υπηρεσίες που προστάτευαν τα παιδιά από βιασμούς, κυκλώματα τράφικινγκ και σωματική κακοποίηση. Οι υποθέσεις που θεωρήθηκαν σημαντικές και κατεπείγουσες για το Κόμμα αφορούσαν σε κλοπές αυτοκινήτων και άλλα παρόμοια εγκλήματα.

Αυτό σημαίνει πως τη στιγμή που νεαρά κορίτσια υπέφεραν στα χέρια εγκληματιών στο Sheffield και το Rotherham, οι υψηλόβαθμοι της αστυνομίας κατηύθυναν το προσωπικό προς άλλες κατευθύνσεις προκειμένου να πάρουν περισσότερα χρήματα.

«Η αηδιαστική και επιπόλαια εμμονή του Εργατικού Κόμματος με συγκεκριμένους στόχους οδήγησε σε μια αρρωστημένη διευθέτηση προτεραιοτήτων, όπου υψηλόβαθμα στελέχη θα έπαιρναν μπόνους για να δώσουν προτεραιότητα σε εγκλήματα που αφορούσαν αυτοκίνητα, ενώ εκατοντάδες νεαρά κορίτσια κακοποιούνταν και (οι υπεύθυνοι) έμεναν ατιμώτητοι» αναφέρει ο Michael Ellis, υποψήφιος βουλευτής με το Συντηρητικό Κόμμα.

Σύμφωνα με αντίγραφο ενός αρχείου από την μυστική βάση δεδομένων της αστυνομίας, είχε εκτιμηθεί ότι τα κορίτσια που πιθανότατα κακοποιούνταν σεξουαλικά υπερέβαιναν τα 200 και μερικά από αυτά ήταν μόλις 12 ετών. Υπήρχε λίστα με περισσότερους από 320 άνδρες που κατηγορούνταν για την κακοποίηση μεταξύ 2997 και 2010.

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα αρχεία δεν έδειχναν να είχε ληφθεί κάποια ενέργεια για να τιμωρηθούν οι θύτες. Όταν ο Brookes είχε μάλιστα ζητήσει 24.000 λίρες για να διερευνηθεί μια υπόθεση στο Sheffield, έλαβε μόλις 16.000. Δεν είχε μάλιστα ακόμα ξοδέψει τα μισά από τα χρήματα, όταν ενημερώθηκε πως τα υπόλοιπα χρήματα είχαν ξοδευτεί στην διερεύνηση υποθέσεων κλοπών και άλλων παρόμοιων εγκλημάτων που θεωρούνταν σημαντικότερα.

Σύμφωνα με την Daily Mail, τουλάχιστον 1.400 κορίτσια στην πόλη του Rotherham κακοποιούνταν από Ασιάτες μεταξύ του 1997 και του 2013, όμως οι αρχές φοβούντανν να το παραδεχτούν ότι υπήρχε φυλετικό ζήτημα στην υπόθεση.

Οι καταγγελίες του Βrookes έρχονται λίγο μετά τα σκάνδαλα που ξέσπασαν στην Αγγλία με καταγγελίες ότι η κυβέρνηση δεν έλαβε μέτρα για την καταπάτηση μιας σειράς σεξουαλικών εγκλημάτων στις πόλεις Sheffield και Rotherham.

Πηγή: Daily Mail