Συγκλονίζει η ιστορία της 14χρονης Παλαιστίνιας που δάκρυσε μπροστά στη Μέρκελ

Η συγκινητική ιστορία της 14χρονης από την Παλαιστίνη που έκλαψε μπροστά στη Μέρκελ
youtube

Στους New York Times μίλησε το 14χρονο κορίτσι από την Παλαιστίνη το οποίο πρωταγωνίστησε στο περίφημο βίντεο με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ που έκανε το γύρω του κόσμου. Το 14χρονο κορίτσι απηύθυνε δακρυσμένο ερώτηση προς την Άνγκελα Μέρκελ για το θέμα των προσφύγων η «σιδηρά κυρία» όμως της Γερμανίας δεν έδειξε να συγκινείται καθόλου.

«Δεν το είχα σχεδιάσει να απευθύνω ερώτηση προς την καγκελάριο για το θέμα των προσφύγων» λέει η 14χρονη Reem Sahwil. Το 14χρονο κορίτσι είναι μία από τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που έφτασαν στην Δυτική Ευρώπη τα προηγούμενα χρόνια αναζητώντας ασφάλεια ή μια διαφορετική ευκαιρία στη ζωή.

Οι υποψήφιοι σαν την οικογένεια της Reem οι οποίοι έφτασαν στη Γερμανία για οικονομικούς λόγους, θεωρούνται από εκείνους που έφτασαν στην Γερμανία, αναζητώντας ένα καταφύγιο από τις διώξεις.

Η Reem θεωρεί τον εαυτό της σαν αυτούς τους πρόσφυγες που αισθάνονται σπίτι τους τη Γερμανία. «Μου έχουν φερθεί καλά», ανέφερε.

Η ίδια μαζί με τα δύο μικρότερα αδέρφια της και τους γονείς της, ζει σε ένα ανώνυμο συγκρότημα κατοικιών έξω από το κέντρο της πόλης, σε ένα διαμέρισμα που παραχωρήθηκε από την κυβέρνηση. Οι γονείς της, απαγορεύεται να εργάζονται όσο η αίτηση ασύλου που έχουν καταθέσει είναι υπό εξέταση και η οικογένεια ζει με μια μικρή κρατική επιχορήγηση.

Όπως ανέφερε η Reem, μετά από πέντε χρόνια στη Γερμανία, εύχεται να μπορούσε να σπουδάσει και να ζήσει μόνιμα στη Γερμανία. Θέλει να δουλέψει σαν διερμηνέας ή καθηγήτρια Αγγλικών, έτσι ώστε να μπορέσει να βοηθήσει και άλλους ανθρώπους να ξεπεράσουν τα εμπόδια στην επικοινωνία που η ίδια γνωρίζει καλά.

«Βλέπω πόσο χρήσιμο είναι αυτό όταν οι μετανάστες φτάνουν εδώ», ανέφερε η Reem.

Τα δύσκολα χρόνια και τα προβλήματα υγείας

Η 14χρονη γεννήθηκε σε έναν προσφυγικό καταυλισμό στο Λίβανο το 2001. Η ίδια γεννήθηκε πρόωρα κατά δύο μήνες και έχει ένα πρόβλημα στον Αχίλλειο τένοντα αλλά και εγκεφαλική παράλυση που έχει παραλύσει την αριστερή της πλευρά με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να περπατήσει.

Ο πατέρας της αγωνίστηκε να πληρώσει τα ιατρικά της έξοδα, καθώς δούλευε ως οξυγονοκολλητής. Το καλοκαίρι του 2006 και ενώ ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ μαινόταν, η οικογένειά της πέταξε στη Συρία για μερικούς μήνες, ζώντας σε έναν ακόμη προσφυγικό καταυλισμό. Όταν η οικογένεια επέστρεψε στο Λίβανο, η Reem έσπασε το δεξί της πόδι σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.

«Έπρεπε να είναι το υγιές μου πόδι» τόνισε γελώντας και δείχνοντας μια βαθιά ουλή στο μέτωπό της, μία ακόμη υπενθύμιση του δυστυχήματος.

Μετά από χρόνια ανεπαρκής φροντίδας η οικογένεια ζήτησε βίζα για ιατρική θεραπεία στη Γερμανία το 2010 και ταξίδεψε στο Ντύσελντορφ για μια επέμβαση στην πλάτη της Reem. Η οικογένειά της πλήρωσε για το ταξίδι με χρήματα που δανείστηκε ο πατέρας της από τον εργοδότη του, καθώς επίσης και με δωρέες.

«Πλησιάζαμε ξένους, χτυπώντας τους την πόρτα και ζητώντας τους βοήθεια», λέει η Reem.

Ήταν η πρώτη από μια σειρά από ιατρικές διαδικασίες στις οποίες θα έπρεπε να υποβληθεί η Reem, με αποτέλεσμα η οικογένειά της να μείνει και να ζητήσει άσυλο.

«Ο μπαμπάς δεν μπορούσε να το αντιμετωπίσει άλλο» λέει η Reem, αναφερόμενη στην δύσκολη ζωή της οικογένειας στο Λίβανο.

Η οικογένειά της πρώτα ζήτησε άσυλο από την Σουηδία, αλλά η αίτησή της απορρίφθηκε επειδή οι κανονισμοί της ΕΕ προβλέπουν ότι η πρώτη χώρα της Ένωσης που εισέρχεται ένας πρόσφυγας, είναι υπεύθυνη για την εξέταση της αίτησης.

Στη συνέχεια η οικογένεια γύρισε στη Γερμανία, και έκανε μία αίτηση για άσυλο. Η Reem είπε ότι αν και η αίτηση απορρίφθηκε, όπως άλλωστε είπε και στην Άνγκελα Μέρκελ-η οικογένεια διατίθεται για νέα επανεξέταση.

Η Reem φοιτεί σε ένα σχολείο με καταλύματα για μαθητές με ειδικές ανάγκες. Οι καλοκαιρινές της διακοπές ξεκινούν αυτή την εβδομάδα.

«Όταν είμαι στο σχολείο, αισθάνομαι σαν να κάνω κάτι για τη ζωή μου», αναφέρει και επισημαίνει ότι τα αγαπημένα της μαθήματα είναι τα Αγγλικά και τα Γερμανικά, στα οποία ήταν η μόνη μαθήτρια στην τάξη της αυτό το έτος για να πάρει βαθμό «1» ίσο με «Α».

Και όσο για τη γνώμη της για τη γερμανίδα καγκελάριο η Reem λέει:

«Ήταν ειλικρινής, την βρίσκω καλή».

Δημοφιλή