ΔΙΕΘΝΕΣ
24/04/2016 13:47 EEST | Updated 24/04/2016 13:47 EEST

Η Αυστρία εκλέγει τον νέο της πρόεδρο. Μάχη των δύο πολιτικών άκρων βλέπουν οι δημοσκοπήσεις

Anadolu Agency via Getty Images
VIENNA, AUSTRIA - APRIL 24: An inside view of a polling station, where Presidential candidate of Social Democrat Party (SPO), Rudolf Hundstorfer casts his ballot, during Austrian presidential elections in Vienna, Austria, on April 24, 2016. (Photo by Hasan Tosun/Anadolu Agency/Getty Images)

Στις κάλπες κλήθηκαν σήμερα, Κυριακή, τα 6,5 εκατομμύρια ψηφοφόρων στην Αυστρία για να εκλέξουν από συνολικά έξι υποψήφιους το διάδοχο του νυν ομοσπονδιακού προέδρου της χώρας, Χάιντς Φίσερ.

Είναι η πρώτη φορά, έπειτα από την καθιέρωση της εκλογής του προέδρου της χώρας απευθείας από το λαό το 1951, που ο αριθμός των υποψηφίων είναι τόσο μεγάλος, όπως είναι και η πρώτη φορά, που, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο μελλοντικός πρόεδρος της χώρας μπορεί να μην προέρχεται ή να μην στηρίζεται από ένα εκ των δύο κομμάτων που κυβερνούσαν μεταπολεμικά στην Αυστρία, το Σοσιαλδημοκρατικό και το συντηρητικό Λαϊκό.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα Telegraph, η Αυστρία ίσως να είναι γίνει μια ακόμα χώρα που απομακρύνεται από το κέντρο και οδηγείται προς τα δύο πολιτικά άκρα. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών, μεγάλη απήχηση έχει ο υποψήφιος του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, Norbert Hofer. Πέρα από την αντιμεταναστευτική ρητορική του, ο Hofer είναι γνωστός και για τις απόψεις του για την οπλοκατοχή. Ο ίδιος μάλιστα συνηθίζει να κουβαλά στις προεκλογικές του καμπάνιες το πιστόλι του. Στις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται δεύτερος, συγκεντρώνοντας το 24% των ψήφων.

Πρώτος με το 26% των ψήφων στις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται ο ανεξάρτητος υποψήφιος Alexander van der Bellen, τον οποίο στηρίζουν οι «Πράσινοι». Ο ίδιος, παιδί προσφύγων που έφυγαν από την Σοβιετική Εσθονία, διατηρεί την ακριβώς αντίθετη στάση από εκείνη του Hofer. Παρόλα αυτά, ούτε ο ίδιος, ούτε ο κυριότερος πολιτικός του αντίπαλος δεν εκτιμάται ότι θα καταφέρει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι καθίσταται αναγκαίος ένας δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Μαΐου.

Sponsored Post