ΔΙΕΘΝΕΣ
01/05/2015 05:27 EEST | Updated 01/05/2015 05:33 EEST

Οι αστυνομικοί αρνήθηκαν την ιατρική βοήθεια στον Γκρέι. Νέα στοιχεία για το αστυνομικό όχημα που τον μετέφερε

ASSOCIATED PRESS
Daniel H Smith demonstrates outside City Hall in Philadelphia on Thursday, April 30, 2015. The event in Philadelphia follows days of unrest in Baltimore amid Freddie Gray's police-custody death. (AP Photo/Matt Rourke)

Εκατοντάδες διαδηλωτές συμμετείχαν και την Πέμπτη σε συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, συμπεριλαμβανομένων της Βαλτιμόρης και της Φιλαδέλφειας, εναντίον της αστυνομικής βίας, ιδίως σε βάρος της κοινότητας των Αφροαμερικανών, απαιτώντας να χυθεί φως στις συνθήκες του θανάτου του 25χρονου Φρέντι Γκρέι, ο οποίος πέθανε μετά τη σύλληψή του από την αστυνομία.

Στη Φιλαδέλφεια αναφέρθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια την Πέμπτη το βράδυ ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές, όταν οι δυνάμεις επιβολής της τάξης εμπόδισαν τους συγκεντρωμένους να αποκλείσουν έναν δρόμο.

Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι βγήκαν ξανά στους δρόμους στη Βαλτιμόρη, θέατρο καθημερινών διαδηλώσεων αφότου έγινε γνωστός ο θάνατος του Γκρέι υπό ακόμη αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Πολλοί κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως “οι ζωές των μαύρων μετρούν” ή “να μπει τέλος στην τρομοκρατία της αστυνομίας”.

Στη Βαλτιμόρη συνεχίζει να ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες, από τις 22:00 (05:00 ώρα Ελλάδας) ως τις 05:00 (12:00), που επιβλήθηκε την Τρίτη, μετά τα επεισόδια στα οποία η αστυνομία προχώρησε σε πάνω από 250 συλλήψεις.

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για συγκεντρώσεις και σε άλλες πόλεις, ιδίως στο Σικάγο.

Στο μεταξύ στη Νέα Υόρκη ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο απέρριψε τις επικρίσεις για το ότι η αστυνομία της πόλης εφάρμοσε πολύ σκληρές τακτικές στις διαδηλώσεις το βράδυ της Τετάρτης. “Η προσέγγιση ήταν εντελώς η ίδια”, είπε ο ντε Μπλάζιο, αναφερόμενος στις δεκάδες συλλήψεις και τις καταγγελίες νεοϋορκέζων πολιτικών περί του ότι οι άνδρες της αστυνομικής διεύθυνσης της Νέας Υόρκης (NYPD) επέδειξαν υπερβολικά επιθετική συμπεριφορά έναντι ειρηνικών διαδηλωτών.

“Δεν θα ανεχθούμε παραβίαση του νόμου, δεν θα ανεχθούμε ταραχές”, πρόσθεσε ο ντε Μπλάζιο.

Η προκαταρκτική έρευνα της αστυνομίας δεν δείχνει ότι ο θανάσιμος τραυματισμός του Γκρέι συνέβη κατά τη σύλληψή του

Η προκαταρκτική έρευνα του αστυνομικού τμήματος της Βαλτιμόρης δεν βρήκε κανένα στοιχείο ότι ο 25χρονος Φρέντι Γκρέι τραυματίστηκε θανάσιμα κατά τη διάρκεια της σύλληψης του στην Βαλτιμόρη, η οποία είχε μαγνητοσκοπηθεί, μετέδωσε την Πέμπτη ένα τοπικό δίκτυο που συνεργάζεται με το ABC, επικαλούμενο πηγές που αναφέρονται στην αστυνομική έρευνα και στο πόρισμα του ιατροδικαστή.

Το πόρισμα του ιατροδικαστή βρήκε πως ο θανατηφόρος τραυματισμός του Γκρέι προκλήθηκε όταν χτυπήθηκε στην πλάτη από μια αστυνομική κλούβα και προφανώς έσπασε το λαιμό του. Δικαστικές πηγές ανέφεραν επίσης ότι ο Γκρέι υπέστη βαρύ τραυματισμό στη σπονδυλική στήλη που μοιάζει να προκλήθηκε από μια βίδα που προεξείχε στην πίσω μεριά αστυνομικής κλούβας, ανέφερε το δίκτυο.

Νέα στοιχεία για την πορεία του αστυνομικού οχήματος που μετέφερε τον Γκρέι

Σύμφωνα με το BBC, η αστυνομία της Βαλτιμόρης δήλωσε ότι το αστυνομικό όχημα που μετέφερε τον τραυματισμένο Γκρέι έκανε μία επιπλέον στάση που έως τώρα δεν γνώριζαν.

Η αστυνομία που ερευνά τον θάνατο του Γκρέι λέει ότι ανακάλυψε μία νέα στάση του αστυνομικού οχήματος, η οποία καταγράφηκε από μία κάμερα ασφαλείας.

«Ανακαλύψαμε αυτή τη νέα στάση βασιζόμενοι στη λεπτομερερής και συνεχής εξέταση σε όλες τις κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης αλλά και σε όσες ανήκουν σε ιδιώτες,» δήλωσε σχετικά ο αναπληρωτής αρχηγός της αστυνομίας Kevin Davis.

Σύμφωνα με το χρονικό της σύλληψης, το όχημα χρειάστηκε μισή ώρα για να φτάσει στο αστυνομικό τμήμα, όπου εκεί καλέστηκε τελικά ιατρική βοήθεια. Όσο ήταν στο όχημα, ο Γκρέι ζητούσε ιατρική βοήθεια, αλλά αυτό του αρνήθηκε, όπως παραδέχθηκε η ίδια η αστυνομία. Επίσης αναγνώρισε το γεγονός ότι, ενώ ήταν στο όχημα, δεν του φόρεσαν ζώνη για να είναι ασφαλής, κάτι που είναι αντίθετο με την πολιτική της αστυνομίας.

Σύμφωνα μάλιστα με έναν τοπικό σταθμό του ABC, ο οποίος επικαλείται ανώνυμες πηγές, ο Γκρέι τραυματίστηκε μέσα στο όχημα και όχι όταν συνελήφθη.

Η αστυνομία είχε αρχικά δηλώσει ότι το όχημα έκανε τρεις στάσεις, αλλά πλέον γνωρίζει ότι έγιναν τέσσερις.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και BBC)

Sponsored Post