ΔΙΕΘΝΕΣ
28/02/2015 15:28 EET | Updated 28/02/2015 15:28 EET

Στο Μπαγκλαντες διαδηλώνουν κατά της δολοφονίας μπλόγκερ με χασαπομάχαιρα

Anadolu Agency via Getty Images
DHAKA, BANGLADESH - FEBRUARY 27: Bangladeshi social activists shout slogans as they participate in a torch rally held to protest against the killing of Avijit Roy in Dhaka, Bangladesh on February 27, 2015. Roy, a prominent Bangladeshi-American blogger known for speaking out against religious extremism was hacked to death as he walked through Bangladesh's capital with his wife, police said Friday. (Photo by Zakir Hossain Chowdhury/Anadolu Agency/Getty Images)

Εκατοντάδες Μπαγκλαντεσιανοί διαδηλώνουν κατά του φονταμενταλισμού στην Ντάκα. Κρατούν πυρσούς, σε ένδειξη πένθους και τιμής προς τον μπλόγκερ Αβιζίτ Ρόι που δολοφονήθηκε άγρια από φανατικούς ισλαμιστές.

Ο Αβιζίτ Ρόι και η σύζυγος του επέστρεφαν από ένα παζάρι βιβλίου στο Πανεπιστήμιο της Ντάκα, όταν δέχτηκαν επίθεση στη μέση του δρόμου, από μία ομάδα ανδρών με χασαπομάχαιρα. Ο Ρόι πέθανε από αιμορραγία, η σύζυγος του, της οποίας έκοψαν το δάχτυλο, νοσηλεύεται στο νοσοκομείο.

Οι δράστες διέφυγαν αφήνοντας πίσω τους δύο μπαλτάδες. Ωστόσο λίγο αργότερα μία άγνωστη φονταμενταλιστική οργάνωση, η Ansar Bangla 7, ανέλαβε την ευθύνη της δολοφονίας με ένα tweet: «Ο αντιισλαμιστής αμερικανο-μπαγκλαντεσιανός μπλόγκερ Αβιζίτ Ρόι δολοφονήθηκε στην πρωτεύουσα Ντάκα για τα εγκλήματα του κατά του Ισλάμ».

Ο Ρόι ήταν 42 ετών. Αρθρογραφούσε στο μπαγκλαντεσιανό πρακτορείο bdnews24.com, διατηρούσε ένα πολύ δημοφιλές μπλογκ και ήταν συγγραφέας 10 βιβλίων, με πιο γνωστό τον “Ιο της πίστης”. Ήταν ινδουιστής, αλλά έγραφε υπέρ της ανεξιθρησκείας και των δικαιωμάτων των ομοφιλοφύλων.

Είναι ο δεύτερος μπλόγκερ που δολοφονείται τα τελευταία δύο χρόνια, από ακραίους ισλαμιστές. Μάλιστα το 2013, μετά τη δολοφονία του μπλόγκερ Ρατζίμπ Χάιντερ, σκληροπυρηνικές ισλαμιστικές οργανώσεις είχαν κατηγορήσει την κοινότητα των “κοσμικών” μπλογκερ για βλασφημία, με την κυβέρνηση να αντιδρά, συλλαμβάνοντας τους μπλόγκερ και μπλοκάροντας 12 περίπου ιστότοπους.

Οι νόμοι του Μπαγκλαντές είναι κοσμικοί (βασίζονται στο βρετανικό δίκαιο- απότοκο της εποχής της αποικιοκρατίας), ο πρωθυπουργός του μάλιστα, ο Σείχ Χασίνα, έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ενδώσει στον θρησκευτικό εξτρεμισμό.