To Βloomberg εξηγεί το «μυστήριο» Τσίπρα κάνοντας ακτινογραφία στον ΣΥΡΙΖΑ

To Βloomberg εξηγεί το «μυστήριο» Τσίπρα κάνοντας ακτινογραφία στον ΣΥΡΙΖΑ
sooc

Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ εστιάζει το Bloomberg για μπορέσει να κατανοήσει τη στάση του Έλληνα πρωθυπουργού απέναντι τους δανειστές και την επιμονή του να μην υποκύψει στις εξαντλητικές απαιτήσεις των δανειστών. Μάλιστα ο τίτλος του ρεπορτάζ είναι άκρως ενδεικτικός: «Αν κατανοήσει κανείς τον ΣΥΡΙΖΑ τότε η κατάσταση της Ελλάδας βγάζει πολύ μεγαλύτερο νόημα».

Όπως τονίζεται στο δημοσιεύματα, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται σε Βρυξέλλες και Βερολίνο ως ένα απομονωμένος, ριζοσπάστης και απρόθυμος να κάνει τη συμφωνία που απαιτείται για να κρατήσει τη χώρα στο ευρώ. «Αλλά αυτός, δεν είναι ο τρόπος που βλέπουν τα πράγματα οι φίλοι και σύμμαχοί του στο ΣΥΡΙΖΑ, έναν ετερόκλητο συνασπισμό στον οποίο υπάρχουν από λενινιστές μέχρι Κεϊνσιανοί».

Για αυτούς, όπως αναφέρεται, «έχουν γίνει ήδη πάρα πολλές παραχωρήσεις και το να φτάσουμε σ' αυτό το σημείο ήταν ένα μέτρο του πραγματισμού του 40χρονου πρωθυπουργού» ενώ «Είναι μια παρεξήγηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια σκληρή γραμμή», λέει ο Βασίλης Φούσκας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ανατολικού Λονδίνου ο οποίος είναι μέλος του κόμματος και σημειώνει πως «έχει ένα πολύ μετριοπαθές κεϋνσιανό πρόγραμμα, που θέλει απλώς να ανακουφίσει κάποιες από τις συνθήκες που προκάλεσαν το χάος στην Ελλάδα».

«Στο ΣΥΡΙΖΑ θέλουν συμφωνία, ακόμη και να κάνουν παραχωρήσεις, αλλά θέλουν να πεισθούν ότι πρόκειται να υπάρξει μια επόμενη ημέρα για την κοινωνία. Η κοινωνία δεν μπορεί να αντέξει άλλα» δηλώνει ο πολιτικός επιστήμονας Μιχάλης Σπουρδαλάκης. Πρόκειται για νοοτροπία που συνενώνει την απείθαρχη ομάδα και δείχνει στον Τσίπρα πόση λίγη δύναμη διαθέτει απέναντι στα άλλα 27 κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αναφέρεται στο ρεπορτάζ.

Η δεξιά πτέρυγα του κόμματος περιλαμβάνει, σύμφωνα με το Bloomberg πρώην βουλευτές από του ΠΑΣΟΚ όπως ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής γαι τον οποίο σχολιάζει πως αν και λιγότερο ριζοσπαστικός αναφορικά με την οικονομική πολιτική από τους κομμουνιστές έχει μια λαϊκίστικη τάση η οποία αντανακλάται στην αντίθεσή του σε πράγματα όπως περικοπές στις συντάξεις. Ο Τσίπρας μάλιστα, εκτιμάται πως βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό σε αυτή την ομάδα – η οποία έχει εμπειρία στην διακυβέρνηση - για να στελεχώσει τις εκατοντάδες των διοικητικών θέσεων που απαιτούνται για να διακυβερνηθεί η χώρα.

Υπάρχει επίσης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, μια ομάδα μετριοπαθών, οι οποίοι δεν θα απείχαν και πάρα πολύ από την αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ, η οποία περιλβμάνει τους Γιάνης Βαρουφάκης, Ράνια Αντωνοπούλου κα. Υπάρχει όμως και η Αριστερή Πτέρυγρα με περίπου 40 έδρες στη Βουλή η οποία κατά το Bloomber αποτελείται από πρώην κομμουνιστές και άλλους σκληροπυρηνικούς αριστερούς. Χαρακτηρίζονται ως έμπειροι με οργανωτικές δυνατότητες πολύ κοντά στη βάση των εργατικών συνδικάτων ενώ υποστηρίζουν τα πάντα, από τη μονομερή αθέτηση του χρέους μέχρι την έξοδο του ευρώ και την εθνικοποίηση των τραπεζών. Επικεφαλής αυτής της ομάδας είναι ο Υπουργός Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Γι' αυτόν το λόγο όταν ο Τσίπρας μιλά για κόκκινες γραμμές, δεν μπλοφάρει» λέει ο καθηγητής Φούσκας. Αυτός είναι και ο λόγος που η απόρριψη από την ΕΕ των κεϋνσιανών προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, προτάσεων που θεωρούνται αρκετά μετριοπαθείς με βάση τα στάνταρ του κόμματος, προκαλεί έκπληξη εντός του κόμματος.

«Οι επιλογές του Τσίπρα είναι κατά κάποιο τρόπο περιορισμένες» προσθέτει ο Φούσκας. «Αν οι Γερμανοί δεν υποχωρήσουν, τότε θα ζητήσει εντολή από τον Ελληνικό λαό να πάει πίσω στο εθνικό νόμισμα».

Ανάμεσα από όλες τις εσωτερικές ομάδες στο κόμμα, η πιο ισχυρή είναι εκείνη που βρίσκεται γύρω από τον Τσίπρα. Αποκαλούνται «οι προεδρικοί» και είναι οι πραγματιστές που κυβερνούν τη χώρα, διευθύνουν το κόμμα και έχουν λόγο στις τελικές αποφάσεις του Τσίπρα.

Η επιρροή τους θα δοκιμαστεί τις επόμενες ημέρες και αναφορικά με το αν θα απαντήσουν στην έκκληση της Κ. Λαγκάρντ: «Η βασική ανάγκη είναι να εξασφαλιστεί ένας διάλογος ανάμεσα σε ενηλίκους».

Δημοφιλή