ΔΙΕΘΝΕΣ
18/04/2015 04:43 EEST | Updated 18/04/2015 04:44 EEST

Η Μπόκο Χαράμ αποκεφάλισε 12 πολίτες την ώρα που η αστυνομία προσπαθούσε να τους σώσει

ASSOCIATED PRESS
Chadian soldiers ride on trucks and pickups in the city of Damasak, Nigeria, Wednesday, March 18, 2015. Damasak was flushed of Boko Haram militants last week, and is now controlled by a joint Chadian and Nigerien force. (AP Photo/Jerome Delay)

Μέλη της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ αποκεφάλισαν 12 ανθρώπους στην νοτιοανατολική Νιγηρία καθώς ο στρατός επιχειρούσε να απομακρύνει πολίτες από την περιοχή, σύμφωνα με όσα το Σάββατο μια πηγή στις ένοπλες δυνάμεις και ένας αυτόπτης μάρτυρας.

Η ισλαμιστική οργάνωση έχει εκδιωχθεί από τις περισσότερες από τις περιοχές που ήλεγχε στην αρχή του χρόνου, χάρη στις επιχειρήσεις που διεξάγουν από κοινού οι ένοπλες δυνάμεις της Νιγηρίας και στρατεύματα από το Τσαντ, το Νίγηρα και το Καμερούν.

Η ορεινή πόλη Γκουόζα βρίσκεται μεταξύ των περιοχών τον έλεγχο των οποίων έχασε η Μπόκο Χαράμ, στην 27η Μαρτίου και θύλακες της οργάνωσης συνεχίζουν να επιχειρούν στην περιοχή, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

«Καθώς οι στρατιώτες προσπαθούσαν να απομακρύνουν πολίτες από τους λόφους για να τους προστατέψουν από μια προσχεδιασμένη αεροπορική επιδρομή... μαχητές της Μπόκο Χαράμ τους επιτέθηκαν και αποκεφάλισαν 12 ανθρώπους», ανέφερε μια στρατιωτική πηγή.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας, ο Τζόνας Μούσα, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι και οι δύο του γονείς ήταν μεταξύ των θυμάτων.

Όπως τόνισε, οι στρατιώτες απομάκρυναν ομάδες πολιτών από τους λόφους περιμετρικά της Γκουόζα, ωστόσο προτού επιστρέψουν.

Η αποτυχία να συντριβεί η Μπόκο Χαράμ, ή να προστατευτούν οι πολίτες ήταν ένας από τους λόγους που ο πρόεδρος Γκούντλακ Τζόναθαν ηττήθηκε στις εκλογές της 28ης Μαρτίου από τον Μουχαμαντού Μπουχάρι.

Η Μπόκο Χαράμ, που πολεμά για να εγκαθιδρύσει ένα Ισλαμικό κράτος, έχει σκοτώσει χιλιάδες και απαγάγει εκατοντάδες ανθρώπους κατά τη διάρκεια του εξαετούς ανταρτοπόλεμου στην μεγαλύτερη οικονομία της Αφρικής και τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Μπουχάρι δεσμεύτηκε να καταβάλει κάθε προσπάθεια και να συνθλίψει τους μαχητές, μετά την ορκωμοσία του στις 29 Μαΐου. Παράλληλα, δήλωσε την Πέμπτη πως θα έκανε τα πάντα για να διαδώσει τα περισσότερα από 200 κορίτσια που έχουν απαχθεί από την οργάνωση πριν ένα χρόνο από ένα σχολείο στο χωριό του Τσιμπόκ, αλλά δεν μπορεί να υποσχεθεί ότι θα τα βρει.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)