ΔΙΕΘΝΕΣ
09/05/2016 18:53 EEST | Updated 09/05/2016 18:53 EEST

Spotlight part II: Η Boston Globe αποκάλυψε σειρά υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης σε ιδιωτικά σχολεία

ASSOCIATED PRESS
Workers walk through the pressroom of the Boston Globe building in the Dorchester neighborhood of Boston, Monday June 8, 2009. The Boston Globe's largest union rejected a new contract Monday, refusing to accept $10 million in annual pay and benefit cuts despite threats of even deeper wage cuts or the possible closure of the 137-year-old newspaper. (AP Photo/Charles Krupa)

Σεξουαλικές επιθέσεις διαπράττονταν επί δεκαετίες σε δεκάδες ιδιωτικά σχολεία στο βορειοανατολικό τμήμα των ΗΠΑ, περιστατικά για τα οποία οι υπεύθυνοι άργησαν να λάβουν μέτρα ή ακόμα κι αδιαφόρησαν παρά τις καταγγελίες και τις προσφυγές στη δικαιοσύνη των περισσότερων από 200 φερόμενων ως θυμάτων, όπως αποκάλυψε η αμερικανική εφημερίδα Boston Globe.

Πολλά από αυτά τα γεγονότα, που εκτυλίχθηκαν στη Νέα Αγγλία, είναι ήδη γνωστά στις δικαστικές αρχές, διευκρινίζεται στο άρθρο, όπου γίνεται λόγος για περισσότερες από 90 προσφυγές στη Δικαιοσύνη.

Μεγάλος αριθμός των υποθέσεων αυτών παραγράφθηκε και δεν μπορούν πλέον να υπάρξουν προσφυγές παρά μόνο σε αστικά δικαστήρια.

Εξήντα επτά και πλέον ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα βρίσκονται στο επίκεντρο των κατηγοριών για σεξουαλικές επιθέσεις ή σεξουαλική παρενόχληση από το 1991, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκέντρωσε η Spotlight Team, η ομάδα των ερευνητών που αποκάλυψε τις υποθέσεις παιδεραστών ιερέων στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Κάποιες υποθέσεις χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1950, άλλες όμως εκτυλίχθηκαν αργότερα, ακόμη και κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000.

Η Boston Globe αναφέρεται συγκεκριμένα στην υπόθεση ενός καθηγητή ο οποίος διέπραξε τα πρώτα του εγκλήματα το 1968 και εντούτοις συνέχισε να διδάσκει σε διάφορα σχολεία έως το 2003 και ταυτόχρονα να παρενοχλεί και να επιτίθεται σε εφήβους.

Το σχολείο St. George's στο Μιντλτάουν, στο Ρόουντ Άιλαντ βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας της αμερικανικής εφημερίδας.

Το 2003 ένας προπονητής στο σχολείο κατηγορήθηκε από 11 μαθητές ότι επιδιδόταν σε άσεμνες κινήσεις έως κι ότι τους παρενόχλησε σεξουαλικά.

Η διεύθυνση τον απέλυσε, ωστόσο έκρινε, έπειτα από έρευνες που διεξήγαγε, ότι τα γεγονότα που καταγγέλθηκαν δεν συνιστούσαν σεξουαλική επίθεση και επέλεξε να μην ενημερώσει τις δικαστικές αρχές. Ο προπονητής επαναπροσλήφθηκε.

Όταν παραιτήθηκε με δική του βούληση το 2011 το St. George's δεν ενημέρωσε για τα γεγονότα το νέο του εργοδότη, τη Σχολή Taft στο Κονέτικατ.

Τον Δεκέμβριο η Boston Globe αποκάλυψε περιστατικά που εκτυλίχθηκαν στο St. George's, ιδίως την υπόθεση της Αν Σκοτ, σε βάρος της οποίας ασκήθηκαν πιέσεις από τους ιθύνοντες του σχολείου να υπογράψει μια δήλωση εχεμύθειας αναφορικά με τις καταγγελίες της ότι έπεσε θύμα βιασμού το 1977.

Η εφημερίδα καλεί τα πρόσωπα που διαθέτουν πληροφορίες για παρόμοια περιστατικά με εκείνα που αναφέρονται στο άρθρο να τις καταθέσουν.

Sponsored Post