Σόιμπλε: Θα κλαίγαμε εάν γινόταν το Brexit

Σόιμπλε: Θα κλαίγαμε εάν γινόταν το Brexit
BERLIN, GERMANY - FEBRUARY 24: German Finance Minister Wolfgang Schaeuble waits for the weekly cabinet meeting at the chancellery (Bundeskanzleramt) on February 24, 2016 in Berlin, Germany. (Photo by Florian Gaertner/Photothek via Getty Images)
BERLIN, GERMANY - FEBRUARY 24: German Finance Minister Wolfgang Schaeuble waits for the weekly cabinet meeting at the chancellery (Bundeskanzleramt) on February 24, 2016 in Berlin, Germany. (Photo by Florian Gaertner/Photothek via Getty Images)
Florian Gaertner via Getty Images

O υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι θα έκλαιγε στην περίπτωση που η Βρετανία ψήφιζε υπέρ της εξόδου της από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα που αναμένεται να διεξαχθεί την 23η Ιουνίου.

«Θα κλαίγαμε… κι ελπίζω ότι αυτό δεν θα συμβεί» τόνισε αστειευόμενος ο Σόιμπλε όταν του τέθηκε σε ένα πάνελ συνεδρίου το ερώτημα, τι θα κάνατε, εάν η Βρετανία αποχωρούσε από την Ένωση, προκαλώντας τις επευφημίες και τα χειροκροτήματα των παρευρισκομένων, ενός κοινού εκπροσώπων επιχειρήσεων.

Λίγο νωρίτερα, ο Γερμανός υπουργός είχε προειδοποιήσει στην παρέμβασή του στο Σίτι του Λονδίνου ότι η Γηραιά Ήπειρος θα είναι «λιγότερο σταθερή» εάν η Βρετανία αποφασίσει υπέρ του Brexit.

«Εάν η Βρετανία δεν βρισκόταν πλέον εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιστεύω ότι η Βρετανία θα διακινδύνευε να δει μία ευρωπαϊκή ήπειρο λιγότερο σταθερή, περισσότερο εύθραυστη» τόνισε ο Σόιμπλε ενώπιον των επιχειρηματιών και του Βρετανού ομολόγου του Τζορτζ Όζμπορν.

Ο Σόιμπλε είναι ο πρώτος σημαίνων Ευρωπαίος αξιωματούχος που επισκέπτεται το Λονδίνο μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο ευρωπαϊκό συμβούλιο των Βρυξελλών την 19η Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια του οποίου οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να προχωρήσουν σε συμβιβασμούς αναφορικά με τους όρους που θα διέπουν τις σχέσεις του Λονδίνου με το ευρωπαϊκό μπλοκ.

Από την πλευρά του ο Βρετανός ομόλογός του, Τζορτζ Όζμπορν, υπογράμμισε ότι στην περίπτωση που η Βρετανία αποχωρούσε από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε να επαναδιαπραγματευτεί έναν όγκο εμπορικών συνθηκών τις οποίες εφαρμόζει επίσης το Λονδίνο ως μέλος της ΕΕ.

«Εάν εγκαταλείπαμε την ΕΕ, περισσότερες από 50 από τις εμπορικές συμφωνίες που έχουμε συνάψει με άλλες χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο θα καταστούν αυτόματα παρωχημένες καθώς θα πρόκειται για εμπορικές συμφωνίες που έχουν συναφθεί με την ΕΕ» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας.

Ο ίδιος κατηγόρησε τους υποστηρικτές του Brexit ότι προκαλούν «σύγχυση αναφορικά με την εναλλακτική» που ενδεχομένως υπάρχει έναντι της παραμονής της χώρας στην ΕΕ υπογραμμίζοντας ότι στο Λονδίνο δεν θα αναγνωριζόταν κανένα ειδικό καθεστώς στην περίπτωση της εξόδου και θα έπρεπε να επαναδιαπραγματευτεί από την αρχή, με αποτέλεσμα την έναρξη μας περιόδου αβεβαιότητας για τις επιχειρήσεις και την οικονομική δραστηριότητα γενικότερα.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή