ΔΙΕΘΝΕΣ
29/04/2015 16:03 EEST | Updated 29/04/2015 16:03 EEST

«Χαζή ξανθιά» χαρακτήρισε στο Twitter την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο δήμαρχος της Άγκυρας

BRENDAN SMIALOWSKI via Getty Images
State Department Deputy Spokeswoman Marie Harf listens to questions during a briefing at the Washington Foreign Press Center July 24, 2014 in Washington, DC. Harf tools questions on the Israeli invasion of Gaza, the shooting down of a civilian airliner in eastern Ukraine and other international issues. AFP PHOTO/Brendan SMIALOWSKI (Photo credit should read BRENDAN SMIALOWSKI/AFP/Getty Images)

Ο δήμαρχος της Άγκυρας, σταθερός υποστηρικτής του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διακρίθηκε και πάλι καταφερόμενος εναντίον της εκπροσώπου της αμερικανικής διπλωματίας, την οποία κάλεσε να δώσει εξηγήσεις για τις ταραχές στη Βαλτιμόρη.

"Εμπρός ξανθιά, απάντησε τώρα!", έγραψε στα αγγλικά ο Μελίχ Γκιοκτσέκ στο λογαριασμό του στο Twitter, σ' ένα μήνυμα στο οποίο συνδύαζε επίσης τη φωτογραφία δύο αμερικανών αστυνομικών που χτυπούν έναν πεσμένο στο έδαφος διαδηλωτή στη διάρκεια των βίαιων διαδηλώσεων που συγκλονίζουν την πόλη αυτή των βορειοδυτικών ΗΠΑ και ένα πορτρέτο της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ.

"Πού είσαι άραγε, χαζή ξανθιά, εσύ που κατηγόρησες την τουρκική αστυνομία ότι καταφεύγει υπερβολικά στη βία;", πρόσθεσε στο μήνυμά του ο δήμαρχος της τουρκικής πρωτεύουσας.

"Ξανθιά, κατ' εσέ η αντίδραση της (τουρκικής) κυβέρνησης στη διάρκεια των ταραχών του Γκεζί ήταν ανησυχητική. Όμως όταν πρόκειται για τη χώρα σου, είναι φυσικό να επιβάλλεται κατάπαυση του πυρός;", συνέχισε στον ίδιο τόνο ο Γκιοκτσέκ, μέλος του ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) που βρίσκεται στην εξουσία από το 2002.

Τον Ιούνιο του 2013, η Ουάσινγκτον, όπως και πολλές ξένες πρωτεύουσες, είχε καταδικάσει αυστηρά τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων που διαξάγονταν στην Τουρκία εναντίον του καθεστώτος του Ερντογάν. Οι συγκρούσεις είχαν στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 8 ανθρώπων, ενώ υπήρξαν περισσότεροι από 8.000 τραυματίες και πραγματοποιήθηκαν χίλιες συλλήψεις.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης που υποστηρίζουν το καθεστώς κατήγγειλαν την καταστολή των διαδηλώσεων στη Βαλτιμόρη που ακολούθησαν το θάνατο ενός νεαρού μαύρου μέσα σε αστυνομικό τμήμα.

Ο δήμαρχος της Άγκυρας, τον οποίο οι επικριτές του επονομάζουν "Μελίχ ο τρελός", είναι συνηθισμένος στις πολεμικές. Υποψίες για νοθεία είχαν στιγματίσει τη νίκη του στις δημοτικές εκλογές του 2014, με τις οποίες εξελέγη δήμαρχος για πέμπτη φορά.