Διάσκεψη στο Παρίσι: Νέα δέσμευση για επίλυση του Μεσανατολικού - Αντιδρά ο Νετανιάχου

Διάσκεψη στο Παρίσι: Νέα δέσμευση για επίλυση του Μεσανατολικού - Αντιδρά ο Νετανιάχου
(FromL) Russian Ambassador to France Alexander Orlov, US Secretary of State John Kerry, French President Francois Hollande, French Foreign Minister Jean-Marc Ayrault, European Union Foreign Policy Chief Federica Mogherini and French State Secretary for European Affairs Harlem Desir pose for a group photo during the Mideast peace conference in Paris on January 15, 2017.Foreign ministers and representatives from around 70 countries are seeking to revive the moribund Israeli-Palestinian peace proce
(FromL) Russian Ambassador to France Alexander Orlov, US Secretary of State John Kerry, French President Francois Hollande, French Foreign Minister Jean-Marc Ayrault, European Union Foreign Policy Chief Federica Mogherini and French State Secretary for European Affairs Harlem Desir pose for a group photo during the Mideast peace conference in Paris on January 15, 2017.Foreign ministers and representatives from around 70 countries are seeking to revive the moribund Israeli-Palestinian peace proce
BERTRAND GUAY via Getty Images

Η διεθνής κοινότητα που συναντήθηκε σήμερα, Κυριακή, στο Παρίσι επανέλαβε τη δέσμευσή της υπέρ της λύσης των δύο κρατών και δήλωσε ότι δεν θα αναγνωρίσει μονομερείς ενέργειες που τυχόν ληφθούν από τους Ισραηλινούς ή τους Παλαιστίνιους, κυρίως σε σχέση με τη σύνορα ή την Ιερουσαλήμ.

Περισσότερες από 70 χώρες κάλεσαν τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους «να αποδείξουν τη δέσμευσή τους για τη λύση των δύο κρατών και να απόσχουν από μονομερείς ενέργειες που θα προδίκαζαν το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, κυρίως σε σχέση με τα σύνορα, την Ιερουσαλήμ, τους πρόσφυγες», προσθέτοντας ότι αν ληφθούν τέτοιες ενέργειες «δεν θα αναγνωριστούν» από τις χώρες αυτές.

Κοτζιάς: Να φέρουμε την ειρήνη στην Παλαιστίνη και στη Μέση Ανατολή

Την γαλλική πρωτοβουλία για τη διεθνή Διάσκεψη για το Μεσανατολικό, υποστήριξε και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με την συμμετοχή του. Ο Έλληνας υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη «ανάπτυξης ελπίδας και εμπιστοσύνης στην περιοχή».

«Να φέρουμε την ειρήνη στην Παλαιστίνη και στη Μέση Ανατολή και να προωθήσουμε τη λύση των δύο κρατών και να θέσουμε μια θετική ατζέντα για την Ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε.

Ο υπουργός υποστήριξε ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη «τα μεγάλα συμφέροντα των Παλαιστινίων και του Ισραήλ για τη δημιουργία δύο κρατών στην περιοχή όπου σήμερα υπάρχει η κρίση της Μέσης Ανατολής». Αναφέρθηκε ακόμα και στη σειρά πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση, όπως τα πέντε τριμερή σχήματα συνεργασίας με Αίγυπτο, την Παλαιστίνη, το Λίβανο, την Ιορδανία και το Ισραήλ, η Διάσκεψη της Ρόδου που θα επαναληφθεί σε μερικούς μήνες και η πρωτοβουλία για την προστασία χριστιανικών και άλλων θρησκευτικών ή πολιτισμικών ομάδων στη Μέση Ανατολή.

Στο ερώτημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου εάν θεωρεί ότι οι πρωτοβουλίες της Ελλάδας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μπορούν να συνεισφέρουν στην ειρηνευτική διαδικασία, ο υπουργός απάντησε:

«Θα έλεγα ότι έχει μια ιδιαιτερότητα η δική μας ατζέντα, γιατί πρόκειται για μια θετική ατζέντα. Βάζουμε να κάνουνε θετικές δράσεις, και στόχους που να αναπτύξουν τη διαδικτύωση και κατά προέκταση τη σταθερότητα στην περιοχή, σε όλους τους τομείς από την εκπαίδευση και την έρευνα μέχρι την οικονομία και ειδικότερα τον τουρισμό και το εμπόριο».

Σε άλλο ερώτημα εάν η παρουσία των 72 χωρών στη Διάσκεψη με στόχο λύσης δύο κρατών στο Μεσανατολικό είναι έμμεσα και ένα μήνυμα προς τη νέα Διοίκηση Τραμπ ο υπουργός απάντησε:

«Δεν νομίζω ότι μαζευτήκαμε εδώ για να δώσουμε μηνύματα σε διοικήσεις τρίτων κρατών. Μαζευτήκαμε εδώ για να δώσουμε ένα μήνυμα θετικό στις ειρηνικές προοπτικές που μπορούν να αναπτυχθούν στη Μέση Ανατολή».

Κέρι: Ανώφελη η διάσκεψη

Υπενθυμίζουμε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι επεδίωξε να καθησυχάσει τον Μπενιαμίν Νετανιάχου για τη διεθνή διάσκεψη του Παρισιού που πραγματοποιείται για την ενίσχυση της καταρρέουσας ειρηνευτικής προσπάθειας στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Νετανιάχου αναφέρεται ότι ο Κέρι τηλεφώνησε στον ισραηλινό πρωθυπουργό για να του πει για τα βήματα στα οποία θα προβούν οι ΗΠΑ στη διάσκεψη προκειμένου η διατύπωση της τελικής ανακοίνωσης του Παρισιού να μην είναι σκληρή.

Σύμφωνα με το Ισραήλ, ο Κέρι δεσμεύτηκε στον Νετανιάχου πως δεν θα υπάρξουν συνέπειες από τη διάσκεψη, ούτε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, και ότι οι ΗΠΑ θα αντιταχθούν σε οποιαδήποτε πρόταση τυχόν υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε επιπλέον ότι θα ήταν ανάρμοστο να περιληφθεί σε ανακοίνωση της διεθνούς διάσκεψης του Παρισιού στόχος της οποίας είναι η ειρήνευση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, μια αναφορά στα σχέδια της μέλλουσας κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ.

«Αυτό συζητείται δημόσια στη χώρα μου και δεν έχει θέση στα διεθνή συνέδρια προς το παρόν. Είναι ανάρμοστο», είπε ο Κέρι στους δημοσιογράφους μετά τη διάσκεψη.

Στην ανακοίνωση της διάσκεψης, οι 70 και πλέον χώρες που μετείχαν σε αυτήν επαναλαμβάνουν ότι μόνο μια λύση δύο κρατών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων μπορεί να τερματίσει τη σύγκρουση, ενώ προειδοποιούν ότι δεν θα αναγνωρίσουν μονομερείς ενέργειες στις οποίες τυχόν προβεί η μια ή η άλλη πλευρά, οι οποίες θα μπορούσαν να προδικάσουν το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.

Ο Κέρι δήλωσε επίσης ότι ελπίζει η νέα αμερικανική κυβέρνηση να συμφωνήσει να συμμετάσχει στις συνομιλίες που θα πραγματοποιηθούν αργότερα αυτόν τον μήνα στο Καζακστάν με τη Ρωσία, το Ιράν και την Τουρκία για τον τερματισμό της συριακής σύγκρουσης.

Δεν υπογράφει την τελική ανακοίνωση η Βρετανία

Η Βρετανία ανακοίνωσε απόψε ότι έχει επιφυλάξεις σχετικά με το αποτέλεσμα της ειρηνευτικής διάσκεψης του Παρισιού για τη Μέση Ανατολή, λέγοντας ότι η διάσκεψη διακινδυνεύει να «σκληρύνει τις θέσεις». Γι' αυτό τον λόγο, δεν υπογράφει την τελική ανακοίνωση.

«Έχουμε ιδιαίτερες επιφυλάξεις σε σχέση με μια διεθνή διάσκεψη για την προώθηση της ειρήνης μεταξύ δύο πλευρών, χωρίς οι πλευρές αυτές να μετέχουν σε αυτήν, μια διάσκεψη που διεξάγεται παρά τη θέληση των Ισραηλινών και που διεξάγεται μόλις λίγες ημέρες πριν από την μεταβίβαση της εξουσίας στον νέο Αμερικανό πρόεδρο όταν οι ΗΠΑ θα είναι ο τελικός εγγυητής οποιασδήποτε συμφωνίας», ανακοίνωσε το Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

«Υπάρχουν κίνδυνοι συνεπώς ότι αυτή η διάσκεψη σκληραίνει τις θέσεις σε μια περίοδο που πρέπει να ενθαρρύνουμε τις προϋποθέσεις για την ειρήνη».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή