ΔΙΕΘΝΕΣ
08/10/2017 14:47 EEST | Updated 08/10/2017 15:03 EEST

Όταν προσπαθούσαν να κάνουν κατασκόπους τον Κλούνεϊ, τον Σον Πεν και άλλους πλούσιους και διάσημους

Gareth Cattermole via Getty Images
VENICE, ITALY - SEPTEMBER 08: Actor George Clooney attends 'The Men Who Stare At Goats' premiere at the Sala Grande during the 66th Venice Film Festival on September 8, 2009 in Venice, Italy. (Photo by Gareth Cattermole/Getty Images)

Τη βοήθεια διάσημων και πλουσίων κατά των εγκληματιών πολέμου ανά τον κόσμο αναζητούσε ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), Λουίς Μορένο-Οκάμπο, σύμφωνα με έγγραφα που διέρρευσαν από το Δικαστήριο και έχουν στη διάθεσή τους οι «The Sunday Times».

Τα έγγραφα είναι μέρος ενός αρχείου 40.000 ντοκουμέντων στα οποία απέκτησε πρόσβαση η γαλλική ιστοσελίδα ερευνητικής δημοσιογραφίας Madiapart και με τη σειρά τους οι «The Sunday Times», αποκαλύπτουν ότι ο εισαγγελέας του ΔΠΔ είχε επικοινωνήσει με αστέρες του Χόλιγουντ, όπως τον Τζορτζ Κλούνεϊ και τον Σον Πεν, αλλά και τον ιδρυτή του eBay.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Μορένο Οκάμπο είχε ζητήσει από τον Κλούνεϊ, συνιδρυτής ενός προγράμματος που χρησιμοποιούσε δορυφόρους προκειμένου να επιτηρούν την επικράτεια του Νότιο Σουδάν, να παρακολουθούν κινήσεις στρατευμάτων και να ενημερώνουν τον άμαχο πληθυσμό για επικείμενες επιθέσεις, να τον βοηθήσει στην έρευνα για θηριωδίες που διέπραττε ο Μουαμάρ Καντάφι στην Λιβύη κατά τον εμφύλιο πόλεμο το 2011. Ο εισαγγελέας ζήτησε από τον Κλούνεϊ να συνδράμει ώστε οι δορυφόροι να στραφούν στη Λιβύη «για να ασκηθεί πίεση στους στρατηγούς του Καντάφι». Όμως ο ηθοποιός του είπε πως ο δορυφόρος «δεν ήταν ακόμη αρκετά εξελιγμένος γι΄αυτή τη δουλειά».

Επίσης σύμφωνα με τους Sunday Times, ο Οκάμπο βρισκόταν σε συχνή επικοινωνία με τη σύζυγο του ιδρυτή του eBay, την Πάμελα Ομιντιάρ. Το ΔΠΔ διερευνά για το εάν οι συνομιλίες των δύο, στις οποίες αποκαλύπτονταν οι θέσεις δύο Αφρικανών ηγετών αναφορικά με τη σύλληψη ενός πολέμαρχου από το Κονγκό, είχαν ως συνέπεια την παραβίαση του απορρήτου στο οποίο είναι υποχρεωμένος ο εισαγγελέας του Δικαστηρίου.

Ακόμη ο Οκάμπο είχε καλέσει τον Σον Πεν σε μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Σουδάν. Σύμφωνα με τα έγγραφα, ενώ έκαναν σχέδια για να συναντηθούν σ΄ένα ξενοδοχείο στη Νέα Υόρκη, ο Οκάμπο ανέφερε στον Πεν πως σκεφτόταν να ξεκινήσει μια έρευνα για την κατάσταση στα Παλαιστινιακά εδάφη. Ο Πεν φέρεται πως του απάντησε: «Ενώ θα αποφασίζεις για την Παλαιστίνη, εγώ είμαι προβληματισμένος για το εάν θα κάνω σάουνα στο σπα του ξενοδοχείου. Που σημαίνει πως είμαι πολύ ευέλικτος σήμερα και αύριο».

Τόσο ο Κλούνεϊ όσο και η Ομιντιάρ δεν απάντησαν σε σχετικές ερωτήσεις των Sunday Times, καταλήγει το δημοσίευμα.

Σημειώνεται ότι όσον αφορά τον Σον Πεν κατάφερε και πήρε συνέντευξη από τον πιο μεγάλο έμπορο ναρκωτικών, τον El Chapo, τον οποίο καταζητούσαν και δεν μπορούσαν να συλλάβουν οι αμερικάνικες αρχές. Μικρό χρονικό διάστημα αργότερα ο El Chapo συνελήφθη, πυροδοτώντας μια έντονη συζήτηση για το εάν ο ηθοποιός συνεργάζεται με τη CIA.