ΔΙΕΘΝΕΣ
13/03/2015 12:39 EET | Updated 13/03/2015 12:39 EET

Κομισιόν: Η πόρτα της ΕΕ παραμένει ανοιχτή για την Ισλανδία

ASSOCIATED PRESS
EU flags flap in the wind outside EU headquarters in Brussels on Monday, Feb. 2, 2015. Due to a heightened state of alert, the government has ordered soldiers from the Belgian Army to be stationed outside key institutions in Belgium, including EU headquarters. (AP Photo/Virginia Mayo)

Η πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «παραμένει ανοικτή» για την Ισλανδία, η απόφαση της οποίας να μην ενταχθεί στο μπλοκ δεν αποτελεί πισωγύρισμα για την ΕΕ, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Είναι «δικαίωμα της Ισλανδίας να λάβει μια ελεύθερη και κυρίαρχη απόφαση για τον τρόπο με τον οποίο θα συνεχίσει τη σχέση της με την ΕΕ», δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Μάγια Κοτσίγιαντσιτς.

«Η Ισλανδία παραμένει ένας σημαντικός εταίρος της ΕΕ», πρόσθεσε η ίδια, αναφερόμενη στη συμμετοχή της χώρας στον ευρωπαϊκό οικονομικό χώρο και στον χώρο Σένγκεν. «Η πόρτα της ΕΕ παραμένει φυσικά ανοικτή στην Ισλανδία», κατέληξε η Κοτσίγιαντσιτς.

Το Ρέικιαβικ ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του για ένταξη στην ΕΕ, δύο χρόνια μετά την ανάδειξη της ευρωσκεπτικιστικής κεντροδεξιάς κυβέρνησης που είχε δεσμευτεί ότι θα έβαζε τέλος στη διαδικασία αυτή, που ξεκίνησε το 2009.

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, ο Γκούναρ Μπράγκι Σβέινσον, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ενημέρωσε για την απόφαση αυτή τη Λετονία, τη χώρα που προεδρεύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά το τρέχον εξάμηνο. Η Λετονία με τη σειρά της ενημέρωσε για το θέμα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η απόφαση αυτή της Ισλανδίας δεν αποτελεί πισωγύρισμα για την ΕΕ.

Η πολιτική διεύρυνσης που ακολουθεί εξ αρχής η ΕΕ ήταν «μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της», σχολίασε η Κοτσίγιαντσιτς.

«Η δύναμη έλξης της ΕΕ μετράει σε όλη την ήπειρο και σε όλο τον κόσμο», επεσήμανε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του προέδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Πολλοί λαοί και πολλές χώρες επιθυμούν όχι μόνο να ενταχθούν στην ΕΕ, αλλά επίσης (επιθυμούν) τις ίδιες αξίες και δικαιώματα που χαίρουν οι άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Όταν τα πράγματα έγιναν δύσκολα για την Ισλανδία, θέλησαν να ενταχθούν (στην ΕΕ), τώρα θέλουν να κάνουν ένα διάλειμμα, πολύ καλά», σημείωσε. «Είναι μια κυρίαρχη απόφαση, η πόρτα μας είναι ανοικτή», κατέληξε.

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post