ΔΙΕΘΝΕΣ
05/10/2015 15:23 EEST | Updated 05/10/2015 15:23 EEST

Αυτή είναι η χώρα με τους πιο έξυπνους μαθητές

ROSLAN RAHMAN via Getty Images
Students watch an otter swimming in an aquarium at the Wild Reserve Singapore (WRS) zoo on May 21, 2015. AFP PHOTO / ROSLAN RAHMAN (Photo credit should read ROSLAN RAHMAN/AFP/Getty Images)

Η Σιγκαπούρη είναι η χώρα με τους πιο έξυπνους μαθητές, σύμφωνα με έρευνα του OECD. Όπως εξηγεί το CNN, η επιτυχία των μαθητών λυκείου έχει βοηθήσει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, ενώ το εκπαιδευτικό της σύστημα θα μπορούσε να σταθεί παράδειγμα για όλο τον κόσμο.

«Η Σιγκαπούρη είναι μια εξαιρετική περίπτωση. Αποτελούσε σημαντικό λιμάνι της Βρετανίας πριν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Όταν η Βρετανία έκλεισε την βάση, η Σιγκαπούρη ήταν σε πολύ κακή κατάσταση. Τώρα είναι μίνα από τις καλύτερες οικονομίες στον κόσμο. Αυτό το κατάφεραν κυρίως μέσω της εκπαίδευσης», εξηγεί ο Marc Tucker, πρόεδρος του Αμερικανικού Κέντρου Οικονομίας και Εκπαίδευσης.

Ποιο είναι όμως το μυστικό της;

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρχε μεγάλη ζήτηση για ανειδίκευτους εργάτες, όμως μετά την δεκαετία του 1970 η οικονομία άλλαξε και με τον ίδιο τρόπο έπρεπε να αλλάξει και το εκπαιδευτικό σύστημα. Πλέον δινόταν έμφαση στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας των παιδιών και όχι της απλής αποστήθισης της εκπαιδευτικής ύλης.

Όπως αναφέρει το CNN, το νηπιαγωγείο -και όχι το δημοτικό- είναι το μέρος όπου χτίζονται τα θεμέλια της γνώσης. Τα παιδιά στην Σιγκαπούρη μαθαίνουν πράγματα από μικρή ηλικία, νιώθοντας μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και σιγουριά όταν φτάνουν στην πρώτη τάξη του δημοτικού.

Τέλος, ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες είναι η έμφαση που δίνουν οι γονείς στην εκπαίδευση. Για τους περισσότερους, η εκπαίδευση των παιδιών είναι ένα είδος επένδυσης και ξοδεύουν πολλά χρήματα σε αυτό τον τομέα.