Όταν η απογοήτευση γίνεται δημιουργικότητα. Εξόριστοι Τούρκοι σχεδιάζουν ιντερνετική ακαδημία

Όταν η απογοήτευση γίνεται δημιουργικότητα. Εξόριστοι Τούρκοι σχεδιάζουν ιντερνετική ακαδημία
Shot of a female scientist using a digital interface to do a DNA analysishttp://195.154.178.81/DATA/istock_collage/0/shoots/785299.jpg
Shot of a female scientist using a digital interface to do a DNA analysishttp://195.154.178.81/DATA/istock_collage/0/shoots/785299.jpg
PeopleImages via Getty Images

Οι Τούρκοι επιστήμονες όταν απολύονται από τα πανεπιστήμια στα οποία εργάζονται επιλέγουν να συνεισφέρουν στον πολιτισμό και στην έρευνα αντί να μεμψιμοιρούν για ό,τι πάει στραβά. Αποδεικνύοντας τα εν λόγω στην πράξη ομάδα των επιστημόνων που εργάζονταν στο Βερολίνο είχε μια ιδέα: να ιδρύσει μια διαδικτυακή Ακαδημία.

Όπως γράφει η dw.com στο ρεπορτάζ της, όταν ο Ερμπατούρ Τσαβούσογλου τον περασμένο χρόνο εγκατέλειψε την Τουρκία δεν ήθελε πια να ασχοληθεί με την επιστήμη. Είχε την αίσθηση πως η δουλειά του ως καθηγητή πολεοδομίας δεν είχε νόημα.

«Δίδαξα 20 χρόνια και ήμουν απογοητευμένος. Οι τουρκικές αρχές ούτως ή άλλως χτίζουν όπως τους αρέσει. Είχα το αίσθημα πως δεν προχωρούσα».

Ένα χρόνο αργότερα, επέστρεψε γεμάτος ενθουσιασμό στην επιστήμη του. Μαζί με άλλους Τούρκους και Γερμανούς συναδέλφους του αποφάσισαν να ιδρύσουν μια διαδικτυακή Ακαδημία για φοιτητές. Στόχος είναι να διδάσκουν επιστήμονες από την Τουρκία, οι οποίοι είτε απολύθηκαν από τα πανεπιστήμιά τους είτε διέφυγαν στο εξωτερικό. Το όνομα της Ακαδημίας είναι «Off-University».

Το Off προέρχεται από την γερμανική επωνυμία «Organisation für den Frieden» δηλαδή «Οργάνωση για την ειρήνη». Η ιδέα για την Ακαδημία γεννήθηκε μέσα σε ένα δισκάδικο στο Βερολίνο, όπου εργάζεται ο 43χρονος Ερμπατούρ Τσαβούσογλου εδώ και ένα εξάμηνο.

Την ιδέα του στήριξαν καταρχάς δυο φίλες του που μένουν στο Βερολίνο, η Ινάλ Τσεκίτς και η Γιούλια Στρουτς, επίσης επιστήμονες που εγκατέλειψαν την πατρίδα τους. Όλοι τους έχουν έρθει στο Βερολίνο από την Κωνσταντινούπολη και είναι καλά δικτυωμένοι.

Μέχρι στιγμής 30 επιστήμονες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στην Ακαδημία. Το 2016 είχαν υπογράψει μια κοινή δήλωση, με την οποία ζητούσαν το τέλος των στρατιωτικών επιχειρήσεων στις κουρδικές περιοχές. Περισσότεροι από 100 από τους 1.100 επιστήμονες που υπέγραψαν την κοινή δήλωση απολύθηκαν. Κάποιοι από αυτούς εγκατέλειψαν την Τουρκία και ήρθαν στη Γερμανία. Μετά το μεγάλο κύμα συλλήψεων επιστημόνων στην πατρίδα τους αποφάσισαν να μην επιστρέψουν. «Πολλοί από τους συναδέλφους μας δίδαξαν ή έκαναν έρευνα για τριάντα χρόνια. Αυτή είναι η ζωή τους» λέει ο Ερμπατούρ Τσαβούσογλου.

Ο στόχος είναι φιλόδοξος. Η νέα Ακαδημία σκοπεύει θα λειτουργήσει διαδικτυακά από τα μέσα Οκτωβρίου, όταν θα αρχίσει και το εξάμηνο στα πανεπιστήμια. «Στην αρχή δεν είχαμε καθόλου χρήματα και καθόλου φοιτητές» λέει ο Τσαβούσογλου και συμπληρώνει: «Αλλά θέλαμε οι φοιτητές να διδαχθούν από τους επιστήμονες που είχαν απολυθεί». Και οι επιστήμονες στο εξωτερικό νοσταλγούσαν την επαφή με τους φοιτητές τους.

Οι επιστήμονες θα παρουσιάσουν επίσημα το σχέδιό τους το ερχόμενο Σάββατο στο Βερολίνο. Στόχος τους είναι να συνεργαστούν με γερμανικά πανεπιστήμια. Η παροχή των γνώσεων θέλουν να είναι δωρεάν για τους φοιτητές αλλά οι καθηγητές να αμείβονται. Τέλος, έχουν αρχίσει να έχουν επαφές και με Σύρους επιστήμονες.

Δημοφιλή