ΔΙΕΘΝΕΣ
08/08/2015 13:34 EEST | Updated 08/08/2015 14:10 EEST

WSJ: Τα σαγόνια του καρχαρία δεν είναι τόσο επικίνδυνα όσο θέλουμε να νομίζουμε

kqedquest/Flickr
Photo from KQED-QUEST short film, "The Great White Shark: Meet the Man in the Grey Suit"

Ποιος δεν έχει δει την θρυλική ταινία «Τα Σαγόνια του Καρχαρία» και δεν του έχει παγώσει το αίμα. Το μεγάλο αρπακτικό των θαλασσών, προκαλεί τρόμο και μόνο στο άκουσμα της λέξης, πόσο μάλλον να το δείτε και μέσα στη θάλασσα. Είναι όμως ο καρχαρίας τόσο επικίνδυνος όσο θέλουμε να νομίζουμε ή μήπως γύρω από τον μεγάλο κυνηγό των θαλασσών έχει αναπτυχθεί ένας μύθος;

Όπως μεταδίδει η Wall Street Journal η στάση του ανθρώπου απέναντι στους καρχαρίες τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει. Η επιστήμη της βιολογίας και της οικολογίας δίνει τη δυνατότητα πλέον στον άνθρωπο να ακολουθήσει τον καρχαρία παντού και να μάθει τα πάντα γι αυτόν.

Για παράδειγμα τον Αύγουστο του 1954 ένας τεράστιος λευκός καρχαρίας μπήκε σε ένα μικρό λιμάνι στο νησί Cuttyhunk στις ΗΠΑ. Μέσα σε λίγες ώρες, δύο ψαράδες είχαν σκοτώσει τον καρχαρία.

Πενήντα χρόνια μετά το Σεπτέμβριο του 2004 ένας άλλος μεγάλος λευκός καρχαρίας εμφανίστηκε στην ίδια περιοχή κοντά στο γειτονικό νησί Naushon . Η αντίδραση αυτή τη φορά ήταν διαφορετική. Ο καρχαρίας ωθήθηκε πάλι πίσω στη θάλασσα επειδή ο κόσμος ζητούσε να σωθεί.

«Αυτό είναι καλό για τους καρχαρίες και για τους υπόλοιπους από εμάς, επειδή χωρίς αυτούς οι ωκεανοί θα είχαν πρόβλημα», αναφέρει το δημοσίευμα.

Γιατί αυξάνονται οι επιθέσεις καρχαρία

Από το 1959 έως το 2010 κάθε χρόνο δέχονταν επιθέσεις καρχαρία 18,7 άνθρωποι κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Αρχαίου Επιθέσεων Καρχαρία. Από αυτούς μόλις 0,5 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Η αλήθεια είναι ότι οι επιθέσεις καρχαρία έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Πέρυσι 52 άτομα δέχτηκαν επίθεση από καρχαρίες, ωστόσο καμία από αυτές δεν αποδείχτηκε μοιραία. Οι επιθέσεις καρχαρία παγκοσμίως από 500 το 1990 έφτασαν τις 700 το 2000. Από αυτές μόλις το 10% αποδείχτηκαν μοιραίες.

Σύμφωνα με την WSJ, η αύξηση στις επιθέσεις των καρχαριών έχει να κάνει με ένα πολύ απλό λόγο. Ο αριθμός των ανθρώπων που κάνουν μπάνιο στη θάλασσα έχει αυξηθεί. Από 11,5 εκατ. άνθρωποι που έκαναν μπάνιο στην Φλόριντα το 1994, πλέον ο αριθμός τους αγγίζει τα 13 εκατομμύρια. Κάτι που δείχνει ξεκάθαρα ότι οι επιθέσεις καρχαρία είναι απλά θέμα στατιστικής.

Οι ρυθμιστές των ωκεανών

Γιατί όμως οι καρχαρίες είναι τόσο χρήσιμοι; Σύμφωνα με το δημοσίευμα ένας βασικός λόγος για τους οποίους θα πρέπει να ανησυχούμε για την υγεία των καρχαριών είναι η προστασία των ωκεανών. Οι καρχαρίες είναι κορυφαίοι κυνηγοί, κάτι που τους καθιστά αναπόσπαστο κομμάτι της ισορροπίας του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Το να θέτει κανείς σε κίνδυνο την υγεία τους είναι σαν θέτει σε κίνδυνο την ισορροπία των ωκεανών.

Σκεφτείτε για παράδειγμα τον κοραλλιογενή ύφαλο. Πολλά είδη μικρών ψαριών βόσκουν πάνω στα φύκια και τον ύφαλο, με αποτέλεσμα να τον διατηρούν υγιή. Αυτά τα ψάρια καταναλώνονται από τα μεγάλα ψάρια, τα οποία στη συνέχεια τρώγονται από τους καρχαρίες.

Αν για παράδειγμα σκοτώσουμε όλους τους καρχαρίες τότε τα ψάρια αυτά πολλαπλασιαστούν και θα φάνε όλα τα είδη εκείνα που ευδοκιμούν πάνω στον ύφαλο. Ο κοραλλιογενής ύφαλος στη συνέχεια θα πνιγεί από τα φύκια και θα πεθάνει.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ακόμη δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία, ωστόσο είναι λογικό ότι η απώλεια μεγάλου αριθμού καρχαριών θα είναι επιζήμια για το οικοσύστημα.

Sponsored Post