Οργή κατά της τουρκικής κυβέρνησης στις κηδείες των θυμάτων της επίθεσης στην Άγκυρα

Οργή κατά της τουρκικής κυβέρνησης στις κηδείες των θυμάτων της επίθεσης στην Άγκυρα
Hacer Parlak, mother of Destina Peri Parlak, 16, hugs the bridal veil-draped body of her daughter, one of the victims of Sunday's explosion, during the funeral procession in Ankara, Turkey, Tuesday, March 15, 2016. There was no immediate claim of responsibility for the Ankara attack, which authorities say was carried out by a female bomber and a possible male accomplice. Turkish Prime Minister Ahmet Davutoglu said there were
Hacer Parlak, mother of Destina Peri Parlak, 16, hugs the bridal veil-draped body of her daughter, one of the victims of Sunday's explosion, during the funeral procession in Ankara, Turkey, Tuesday, March 15, 2016. There was no immediate claim of responsibility for the Ankara attack, which authorities say was carried out by a female bomber and a possible male accomplice. Turkish Prime Minister Ahmet Davutoglu said there were
ASSOCIATED PRESS

"Κυβέρνηση παραιτήσου!" φώναζαν σήμερα μερικοί από τους πενθούντες στην κηδεία τεσσάρων νεαρών θυμάτων της επίθεσης καμικάζι που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα.

"Το παιδί μας έγινε θύμα της πολιτικής. Δεν θέλουμε κανέναν πολιτικό στην κηδεία μας", φώναξε ένας από τους συγγενείς πριν μέλη της οικογένειας του ζητήσουν να σωπάσει και τον προειδοποιήσουν να μην μιλάει ανοιχτά μπροστά σε δημοσιογράφους.

Αντί να ενώσουν το έθνος στο πένθος, τα επακόλουθα της επίθεσης που σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής έφεραν και πάλι στο φως τις βαθιές διαιρέσεις που υπάρχουν στην Τουρκία καθώς η χώρα προσπαθεί να μην παρασυρθεί στις συγκρούσεις των γειτόνων της.

Αν η Τουρκία συνεχίσει σ' αυτόν τον δρόμο, προειδοποιούν μερικοί αναλυτές, υπάρχει κίνδυνος να υπάρξει ένας κύκλος βίας και απομάκρυνση από τις ευρωπαϊκές αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν δείχνει να επουλώνει της πληγές αυτές.

Κόμματα από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα –από τους εθνικιστές μέχρι τη φιλοκουρδική αντιπολίτευση– καταδίκασαν την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο που στοίχισε τη ζωή σε 37 ανθρώπους στην καρδιά της Άγκυρας και ήταν η τρίτη που σημειώνεται στην πόλη μέσα σε πέντε μήνες.

Όμως το πώς θα απαντηθεί η επίθεση αυτή είναι ένα ζήτημα πολύ πιο διχαστικό.

Αξιωματούχοι έσπευσαν να κατηγορήσουν κούρδους μαχητές. Μέσα σε λίγες ώρες, τουρκικά αεροπλάνα άρχισαν να βομβαρδίζουν στρατόπεδά τους στο βόρειο Ιράκ και συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας επεκτάθηκαν στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου ζουν κυρίως Κούρδοι.

Στην πρώτη του ομιλία μετά την επίθεση, ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι αντιτρομοκρατικοί νόμοι της χώρας, που θεωρούνται ήδη από οργανώσεις για τα δικαιώματα υπερβολικά επεμβατικοί και χρησιμοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες για να συλληφθούν ακαδημαϊκοί και δημοσιογράφοι, θα πρέπει να διευρυνθούν περαιτέρω.

"Μπορεί να είναι ο τρομοκράτης που τραβάει τη σκανδάλη και πυροδοτεί τη βόμβα, όμως οι υποστηρικτές και οι συνεργοί αυτοί είναι που επιτρέπουν στην επίθεση να επιτύχει τον στόχο της", είπε ο Ερντογάν στη διάρκεια ενός δείπνου για γιατρούς που δόθηκε χθες το βράδυ στο μέγαρό του.

"Το γεγονός ότι ο τίτλος του είναι βουλευτής, ακαδημαϊκός, συγγραφέας, δημοσιογράφος ή ηγέτης κάποιας οργάνωσης της κοινωνίας των πολιτών δεν αλλάζει το γεγονός ότι το άτομο αυτό είναι ένας τρομοκράτης... Θα πρέπει να δώσουμε νέο ορισμό στην τρομοκρατία και τον τρομοκράτη το συντομότερο δυνατόν και να τον περιλάβουμε στον ποινικό μας κώδικα".

Αντίπαλοι του Ερντογάν λένε ότι χρησιμοποιεί την αντιτρομοκρατική νομοθεσία για να φιμώσει τη διαφωνία και ότι η αυταρχική ηγεσία του διχάζει επικίνδυνα μια χώρα την οποία έχουν ανάγκη οι ευρωπαίοι και οι νατοϊκοί σύμμαχοί της ως ανάχωμα εναντίον της αστάθειας της Μέσης Ανατολής.

Την ώρα που ο Ερντογάν μιλούσε στην Άγκυρα, η αστυνομία χρησιμοποιούσε δακρυγόνα και εκτοξευτήρες νερού για να διαλύσει στην Κωνσταντινούπολη αρκετές εκατοντάδες αριστερούς διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί για να διαμαρτυρηθούν γι' αυτό που θεωρούν αποτυχία της κυβέρνησης να εμποδίσει την επίθεση της Κυριακής.

Μερικοί στο πλήθος άρχισαν να φωνάζουν "Κλέφτη, φονιά, Ερντογάν", ένα σύνθημα που ακούγεται πολύ στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων ετών, με αποτέλεσμα να επέμβει η αστυνομία, δήλωσαν στο Ρόιτερς αυτόπτες μάρτυρες.

Οργισμένη χώρα

"Η Τουρκία έχει γίνει μια χώρα που δεν μπορεί ούτε να χαρεί ούτε να πενθήσει μαζί, δεν μπορεί να βρει κάτι κοινό για να ενωθεί γύρω απ' αυτό. Έχει γίνει μια οργισμένη και κατατεμαχισμένη χώρα", λέει ο τουρκο-βρετανός ερευνητής Ζιγιά Μεράλ.

"Η πίεση στα μέσα ενημέρωσης και η άρνηση της ελευθερίας της έκφρασης το μόνο που πετυχαίνουν είναι να τροφοδοτούν τη δυσπιστία, την επικίνδυνη προπαγάνδα και την παραπληροφόρηση", προσθέτει σε μια καταχώριση στο μπλογκ του ο Μεράλ, ερευνητής στη βρετανική στρατιωτική ακαδημία του Σάντχερστ και ιδρυτής του Κέντρου για τη Θρησκεία και τις Παγκόσμιες Υποθέσεις που έχει την έδρα του στο Λονδίνο.

Το κυβερνών κόμμα AKP, το οποίο ιδρύθηκε από τον Ερντογάν πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, "δεν έχει πλέον ως κίνητρο τον πραγματισμό", αλλά την ίδια την επιβίωσή του και τη φιλοδοξία του να εξασφαλίσει ένα ισχυρότερο προεδρικό σύστημα το οποίο θέλει ο Ερντογάν, υπογραμμίζει ο Μεράλ.

Οι αντίπαλοι του Ερντογάν εκφράζουν φόβους για το ενδεχόμενο να συγκεντρωθεί υπερβολικά πολλή εξουσία στα χέρια ενός άνδρα που δεν ανέχεται τη διαφωνία.

Χάος ή σταθερότητα

Στις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου, το AKP συμμετείχε υποσχόμενο σταθερότητα αν κερδίσει ή τον κίνδυνο να επικρατήσει χάος αν χάσει. Κέρδισε, ανακτώντας την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που είχε χάσει πέντε μήνες νωρίτερα, όμως αντίπαλοί του λένε πως η νίκη έφερε οτιδήποτε άλλο εκτός από σταθερότητα.

"Στις δημοκρατικές χώρες του κόσμου, όταν εκρήγνυται μια βόμβα, όλοι στέκονται ο ένας στο πλευρό του άλλου ... Αυτό είναι που μας λείπει", λέει ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, αρχηγός του φιλοκουρδικού HDP, του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος του τουρκικού κοινοβουλίου.

"Δεν δίνουν λογαριασμό. Δεν ζητούν συγγνώμη. Δεν λένε κάναμε ένα λάθος... Απλώς συνεχίζουν να πολώνουν".

Εντούτοις μέσα σ' αυτόν τον κατατεμαχισμό των δυνάμεων, δεν υπάρχουν προσωπικότητες της αντιπολίτευσης που να μοιάζουν ικανές να ενώσουν τον κόσμο.

Οι διαιρέσεις είναι ακόμη πιο αισθητές μακριά από τους διαδρόμους της εξουσίας.

Η Amedspor, μια από τις γνωστότερες ποδοσφαιρικές ομάδες της νοτιοανατολικής Τουρκίας, δεν μπόρεσε να βρει σήμερα δωμάτια για ένα ματς εκτός έδρας στην κεντρική πόλη Σίβας, καθώς οι ξενοδόχοι αρνούνταν να κάνουν κράτηση όταν καταλάβαιναν ποιος τηλεφωνεί.

Τελικά το γραφείο του κυβερνήτη της περιοχής βρήκε στην ομάδα κατάλυμα σε απόσταση 40 χλμ. από την πόλη, δήλωσε στο Ρόιτερς ο πρόεδρος της ομάδας, ο Αλί Καρακάς.

"Βλέπουμε να κόβονται οι συναισθηματικοί δεσμοί και αυτό είναι κάτι επικίνδυνο", δήλωσε ο Καρακάς. "Τα σπορ θα πρέπει να ενώνουν. Η αδελφοσύνη και η αλληλεγγύη πρέπει να είναι η βάση τους. Όμως εξαιτίας της πολιτικής που ασκείται στην Τουρκία, ακόμη και τα σπορ έχουν δηλητηριαστεί".

Κηδείες Τουρκία

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή