ΔΙΕΘΝΕΣ
16/11/2015 04:27 EET | Updated 18/11/2015 17:10 EET

To σχέδιο Σταϊνμάιερ για τους τζιχαντιστές: Έτσι θα τους νικήσουμε

ASSOCIATED PRESS
German Foreign Minister Frank-Walter Steinmeier speaks to journalists at the foreign ministry's guest house in Berlin, Germany, Friday Nov. 6, 2015. Germany’s foreign minister is meeting his Russian, Ukrainian and French counterparts in an effort to keep up momentum toward fulfilling a peace deal for eastern Ukraine. ( Britta Pedersen/Pool Photo via AP)

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, που ήταν παρών στο Σταντ ντε Φρανς κατά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Παρασκευής στο Παρίσι, τάχθηκε υπέρ μιας «σχεδιασμένης αντιμετώπισης» από τη διεθνή κοινότητα εναντίον των τρομοκρατών, αλλά και μιας στρατιωτικής.

Σε συνέντευξή του στο Spiegel Online ο Σταϊνμάιερ, ο οποίος μετά το Παρίσι μετέβη στη Βιέννη για να συμμετάσχει στη διάσκεψη για τη Συρία, τόνισε ότι: «Εναντίον του Ισλαμικού Κράτους δεν βοηθά καμία λέξη, κανένα επιχείρημα και φυσικά όχι το να κλειστούμε στο καβούκι μας. Αντίθετα (το μόνο που βοηθά) είναι η σχεδιασμένη αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα».

Στη Συρία, το Ιράκ και τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι το ΙΚ έδρασε με «βάρβαρη ασπλαχνία» και γι' αυτό, σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό, «η βία είναι εντελώς χωρίς σύνορα. Η κλιμάκωση του μίσους και της βίας συνεχίζεται, δεν γνωρίζει ούτε ανθρωπιά ούτε συμπόνια».

Ο Σταϊνμάιερ μετά το Παρίσι, όπου βρισκόταν την Παρασκευή, πέταξε με καθυστέρηση το βράδυ του Σαββάτου για τη Βιέννη, για να συμμετάσχει στη δεύτερη διάσκεψη για τη Συρία.

Εκεί εκπρόσωποι της Ρωσίας, των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας, του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας αναζητούν μια ειρηνευτική λύση για τη Συρία.

Ο Σταϊνμάιερ εξήγησε ότι στο πλαίσιο της σχεδιασμένης αντιμετώπισης του ΙΚ περιλαμβάνεται «και η υποστήριξή μας σε αυτούς που αντιστέκονται στην προέλαση του ΙΚ, όπως κάνει η Γερμανία στο βόρειο Ιράκ με τους πεσμεργκά, καθώς και αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του ΙΚ».

Παρόλα αυτά ο Γερμανός υπουργός τάχθηκε υπέρ της εξεύρεσης μιας διπλωματικής λύσης για την επίτευξη της ειρήνευσης στη Συρία, και όχι μιας στρατιωτικής επέμβασης.

Πολιτική λύση για ειρήνευση στη Συρία

«Ο πόλεμος εναντίον του ΙΚ δεν μπορεί να κερδηθεί μόνο στρατιωτικά», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να αναζητηθεί «με ακόμη μεγαλύτερο σθένος» μια πολιτική λύση και προοπτικές για την ειρήνευση στη Συρία.

«Έτσι και μόνο έτσι θα στερήσουμε από τους ισλαμιστές τρομοκράτες το πολιτικό, στρατιωτικό και ιδεολογικό υπόβαθρο και θα νικήσουμε το ΙΚ», υπογράμμισε ο Σταϊνμάιερ.

Εξάλλου ο Γερμανός υπουργός αποτίμησε θετικά το αποτέλεσμα της δεύτερης μέσα σε 14 ημέρες διάσκεψης για τη Συρία.

«Με δεδομένες τις επιθέσεις στο Παρίσι, τη Βηρυτό και ίσως την κατάρριψη ενός ρωσικού αεροσκάφους πάνω από το Σινά υπήρξε ευρεία ομοφωνία για το γεγονός ότι πρέπει να ενισχύσουμε από κοινού τον αγώνα εναντίον του ΙΚ και ότι πρέπει να τον κερδίσουμε», επεσήμανε.

Στη Βιέννη υπήρξαν συγκεκριμένες συμφωνίες για το τέλος της βίας στη Συρία και για την κατάρτιση ενός οδικού χάρτη για την πολιτική μετάβαση στη χώρα.

«Αυτή είναι για πρώτη φορά εδώ και χρόνια μια ευκαιρία και μια πραγματική προοπτική για τους ανθρώπους στη Συρία, την οποία τώρα θα πρέπει να αδράξουμε αποφασιστικά», τόνισε ο Σταϊνμάιερ.

Στόχος αυτή τη στιγμή της γερμανικής κυβέρνησης είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, «ήδη πριν το τέλος του έτους να έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για μια πολιτική μετάβαση» στη Συρία.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)