ΔΙΕΘΝΕΣ
30/09/2016 07:39 EEST | Updated 01/10/2016 14:48 EEST

Τι αναφέρουν τα διεθνή και τουρκικά ΜΜΕ για τις δηλώσεις Ερντογάν

Anadolu Agency via Getty Images
ANKARA, TURKEY - SEPTEMBER 29: President of Turkey Recep Tayyip Erdogan walks to give a speech during 27th 'Mukhtars (local administrators) meeting' at Presidential Complex in Ankara, Turkey on September 29, 2016. (Photo by Ahmet Izgi/Anadolu Agency/Getty Images)

Ανησυχία έχει προκαλέσει η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης από τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το ΚΥΣΕΑ συνεδριάζει το μεσημέρι της Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου, με την αντιπολίτευση να ζητεί από την κυβέρνηση να απαντήσει άμεσα στις τουρκικές «προκλήσεις».

«Μας (απείλησαν) με τη Συνθήκη του 1920 και μας έπεισαν να (αποδεχθούμε) τη Συνθήκη της Λωζάνης το 1923. Κάποιοι προσπάθησαν να μας εξαπατήσουν, παρουσιάζοντας τη Λωζάνη ως νίκη. (Αλλά) στη Λωζάνη παραχωρήσαμε τα (τώρα ελληνικά) νησιά, που αν φωνάξεις από τις ακτές του Αιγαίου, θα ακουστείς απέναντι», ανέφερε.

Παρόλο που το συγκεκριμένο γεγονός έχει απασχολήσει σε μεγάλο βαθμό τη χώρα μας, ελάχιστα διεθνή μέσα ενημέρωσης έκαναν αναφορά στις δηλώσεις του Ερντογάν. To BBC, η αμερικανική έκδοση του CNN, o Guardian, οι New York Times και η Washington Post περιορίστηκαν στο να μεταδώσουν τις δηλώσεις του Ερντογάν περί παράτασης της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης μετά το πραξικόπημα και άφησαν στα «ψιλά» -ή δεν ανέφεραν καν- την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης. Αναφορά στο περιστατικό έκανε το ρωσικό Sputnik, το οποίο έδωσε έμφαση στην πρώτη ανακοίνωση που είχε εκδώσει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Όσον αφορά τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η τουρκική έκδοση του CNN μετέδωσε τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου χωρίς να προβεί σε κάποιο σχόλιο, ενώ η Hurriyet ανέφερε πώς η αμφισβήτηση της Συνθήκης έχει προκαλέσει την αντίδραση της αντιπολίτευσης. Το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα της Τουρκίας παρακίνησε να μάθει την σημασία της Λωζάνης ανοίγοντας κάποιο βιβλίο ιστορίας.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φίλης, διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, εξήγησε στην HuffPost Greece πως οι συγκεκριμένες δηλώσεις προορίζονται μάλλον για εσωτερική κατανάλωση και δεν πρέπει να μας ανησυχούν.

«Θέλει να τραβήξει μια διαχωριστική γραμμή με τον Κεμάλ και τους κοσμικούς, θεωρώντας τους ως εκείνους που δεν διασφάλισαν τα συμφέροντα της χώρας», αναφέρει.

Sponsored Post