ΔΙΕΘΝΕΣ
13/12/2015 16:28 EET | Updated 13/12/2015 16:34 EET

Exit Polls Γαλλία: Καμία περιφέρεια δεν κερδίζει η Μαρίν Λεπέν

ASSOCIATED PRESS
French far right National Front party leader Marine Le Pen gestures as she delivers a speech during a meeting for local elections, in Henin-Beaumont, northern France, Wednesday, March 25, 2015. The second round of French local elections will be held on March 29. (AP Photo/Michel Spingler)

Ηχηρό είναι το ράπισμα που έδωσαν οι γάλλοι ψηφοφόροι στο Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν, σε αυτό το δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών, με την Μαρίν Λεπέν να σημειώνει ιστορικό ρεκόρ μόλις μία εβδομάδα πριν.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των exit poll το Εθνικό Μέτωπο δεν φαίνεται να κερδίζει καμία έδρα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Guardian, προβάδισμα σε πέντε περιφέρειες φέρονται να έχουν οι συντηρητικοί της αντιπολίτευσης του Νικολά Σαρκοζί, ενώ οι σοσιαλιστές του Φρανσουά Ολάντ φέρονται να κερδίζουν τρεις από τις συνολικά 13 περιφέρειες.

Πιο αναλυτικά, το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν δεν κατάφερε να επικρατήσει σε καμία από τις τρεις περιφέρειες που στόχευε.

Η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν υπέστη βαριά ήττα στο βορρά από τον συντηρητικό αντίπαλό της, η ανιψιά της Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν ηττήθηκε στο νότο και ο Φλοριάν Φιλιπό, υπεύθυνος στρατηγικής του κόμματος, στα ανατολικά.

Τα αποτελέσματα αυτά προκύπτουν μετά την απόσυρση των υποψηφίων του Σοσιαλιστικού Κόμματος σε δύο από τις περιφέρειες και την έκκληση του κόμματος προς τους υποστηρικτές του να πάνε στις κάλπες και να μην στηρίξουν το Εθνικό Μέτωπο.

Οι Ρεπουμπλικάνοι του Νικολά Σαρκοζί και οι κεντροδεξιοί σύμμαχοί τους συγκέντρωσαν ποσοστό 57,5% των ψήφων στο βορρά όπου η Μαρίν Λεπέν έλαβε ποσοστό 42,5%, κατέδειξε το exit poll της Ifop Fiducial για λογαριασμό του Paris Match και Sud Radio.

Στα νοτιοανατολικά, όπου η ανιψιά της Μαρίν Λεπέν, Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν ηγείτο του ψηφοδελτίου, οι συντηρητικοί έλαβαν 54,5% και το Εθνικό Μέτωπο 45,5%.

Η συμμετοχή και στις δύο περιφέρειες ανήλθε άνω του 61%, πολύ υψηλότερη σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο, όπως δείχνει η δημοσκόπηση.

Στην ανατολικά, όπου οι Σοσιαλιστές δεν αποσύρθηκαν από την κούρσα, η κεντροδεξιά συγκέντρωσε ποσοστό 48,4% έναντι του Εθνικού Μετώπου με ποσοστό 36,4%, σύμφωνα με μια άλλη δημοσκόπηση του TNS Sofres-One Point.

Υπενθυμίζεται ότι το Εθνικό Μέτωπο ήρθε πρώτο την περασμένη Κυριακή με μια νέα ιστορική επίδοση (27,7%) και αυτή τη στιγμή δεν ηγείται καμιάς περιφερειακής διοίκησης. Ένας ψηφοφόρος στους δύο και τα δύο τρίτα των νέων (18-24 ετών) απείχαν από τις κάλπες κατά τον πρώτο γύρο, στις 6 Δεκεμβρίου.