ΔΙΕΘΝΕΣ
21/08/2015 03:07 EEST | Updated 21/08/2015 03:09 EEST

Συνάντηση Μέρκελ - Ολάντ για το μεταναστευτικό την Δευτέρα

Anadolu Agency via Getty Images
PARIS, FRANCE - JULY 06: French President Francois Hollande (R) welcomes German Chancellor Angela Merkel (L) at the Elysee Palace in Paris, France on July 06, 2015. (Photo by Mustafa Yalcin/Anadolu Agency/Getty Images)

Η Γερμανία και η Γαλλία θα πιέσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να κινηθεί πιο γρήγορα και ενωμένα για να αντιμετωπίσει την κρίση των προσφύγων που επιδεινώνεται εν μέσω καταγγελιών από τη Γερμανία ότι κουβαλάει ένα υπερβολικά βαρύ φορτίο αιτούντων άσυλο.

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θα συναντηθούν στο Βερολίνο τη Δευτέρα να συζητήσουν πώς να επιταχύνουν τη παροχή βοήθειας για χιλιάδες πρόσφυγες, πολλοί από τους οποίους διακινδυνεύουν τις ζωές τους στη θάλασσα για να φτάσουν την νότια Ευρώπη πριν συνεχίσουν, διασχίζοντας την ήπειρο.

Την Πέμπτη, ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ δήλωσε σε συνέντευξη τύπου με τον Γάλλο ομόλογό του Μπερνάρ Καζανέβ ότι η ΕΕ πρέπει να κινηθεί πιό γρήγορα, καθώς οι αριθμοί των μεταναστών σε όλη την Ευρώπη έχουν αυξηθεί κατά πολύ τους τελευταίους μήνες.

Τη Τετάρτη, ο ντε Μεζιέρ είχε δηλώσει ότι η Γερμανία, ο κυριότερος προορισμός των προσφύγων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περιμένει "έως και 800.000 αιτούντες άσυλο" μέσα στο 2015, έναν αριθμό διπλάσιο από αυτόν της προηγούμενης κυβερνητικής πρόβλεψης, και καλούσε την ΕΕ να αναλάβει μεγαλύτερη δράση.

«Είναι εμφανές ότι η Ιταλία και η Ελλάδα θα χρειαστούν αρκετή βοήθεια για να στήσουν "χώρους αναμονής" για νεοαφιχθέντες μετανάστες. Οι χώρες που συνορεύουν με την ΕΕ θα χρειαστούν επίσης τη βοήθεια της ΕΕ για να αποτρέψουν τους διακινητές καθώς και να αντιμετωπίσουν τα αίτια της μαζικής μετανάστευσης», είπε.

Στην Κωνσταντινούπολη, στο μεταξύ, ο επικεφαλής της παροχής βοήθειας στους μετανάστες Φουάτ Οκτάι είπε στο Ρόιτερς ότι η Ευρώπη δεν καταλαβαίνει το μέγεθος της προσφυγικής κρίσης της Συρίας, και θα έπρεπε να ανοίξει τα σύνορά της για να αναλάβει μια ευθύνη της οποίας το βάρος η Τουρκία σηκώνει μόνη της.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)