Φιγιόν-Ζιπέ: Οι δύο Γάλλοι πολιτικοί που θα κληθούν να ανακόψουν την πορεία της Μαρίν Λεπέν

Φιγιόν-Ζιπέ: Οι δύο Γάλλοι πολιτικοί που θα κληθούν να ανακόψουν την πορεία της Μαρίν Λεπέν
A combination of file photos shows Alain Juppe (L), current mayor of Bordeaux and Francois Fillon, a former prime minister, who lead in the first round French center-right presidential primary election November 20, 2016. Alain Juppe and Francois Fillon, are the top two candidates after results in voting November 20, 2016 in the French center-right presidential primary election. File photos by Vincent Kessler and Eric Gaillard REUTERS/File Photos
A combination of file photos shows Alain Juppe (L), current mayor of Bordeaux and Francois Fillon, a former prime minister, who lead in the first round French center-right presidential primary election November 20, 2016. Alain Juppe and Francois Fillon, are the top two candidates after results in voting November 20, 2016 in the French center-right presidential primary election. File photos by Vincent Kessler and Eric Gaillard REUTERS/File Photos
Jim Tanner / Reuters

Ο Φρανσουά Φιγιόν είναι το μεγάλο φαβορί για τον δεύτερο γύρο των προκριματικών εκλογών του γαλλικού Ρεπουμπλικανικού κόμματος, καθώς στον πρώτο γύρο -που διεξήχθη την Κυριακή- συγκέντρωσε το 43,6% των ψήφων. Ο ίδιος θα αντιμετωπίσει τον Αλαίν Ζιπέ -που βγήκε δεύτερος με 26,7%- στις 27 Νοεμβρίου. Δεδομένου ότι ένας από αυτούς τους άνδρες θα κληθεί να συγκεντρώσει τις ψήφους της γαλλικής δεξιάς, αποδυναμώνοντας την επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, αξίζει να μάθουμε ορισμένα πράγματα για αυτούς.

O Φρανσουά Φιγιόν είναι μεγάλος θαυμαστής της Θάτσερ και του... Βλάντιμιρ Πούτιν.

Ο Φιγιόν διετέλεσε το διάστημα μεταξύ 17 Μαΐου του 2007 και 26 Μαΐου του 2012 πρωθυπουργός της Γαλλίας, στο πλάι του Νικολά Σαρκοζί που ηττήθηκε στις φετινές προκριματικές. Ο ίδιος δεν έχει κρύψει τον θαυμασμό του για την Μάργκαρετ Θάτσερ και αυτοπροσδιορίζεται ως φιλελεύθερος μεταρρυθμιστής. Οι πολιτικές του πεποιθήσεις ίσως να του στερήσουν μερικές ψήφους, δεδομένης της δυσφορίας που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη από τις φιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές, που με την σειρά της έχει στρέψει τους πολίτες στον εθνικισμό -και στην περίπτωση της Γαλλίας, στην Μαρίν Λεπέν-.

Την ίδια στιγμή όμως, θυμίζει αρκετά τις διάφορες αυταρχικές και απολυταρχικές πολιτικές φιγούρες που έχουν ξεπηδήσει σε όλο τον κόσμο και που χρησιμοποιούν ως όπλα τους τον λαϊκισμό και την ξενοφοβία. Ο Φιγιόν θαυμάζει την ισχυρή πολιτική παρουσία του Βλάντιμιρ Πούτιν και στηρίζει τις επιχειρήσεις της Ρωσίας στη Συρία για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, παρά την διεθνή κατακραυγή για τους βομβαρδισμούς εναντίον αμάχων στο Χαλέπι και άλλες πόλεις. Ακόμα, όπως και ο Νικολά Σαρκοζί, εναντιώνονται όχι μόνο στα ακραία παρακλάδια της ισλαμικής θρησκείας, αλλά στο ίδιο το Ισλάμ, το οποίο βλέπει σαν απειλή για την Γαλλία. Σε αυτό τον τομέα, όπως και στην θετική άποψή του για τον γαλλικό αποικισμό, δεν διαφέρει αρκετά από την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν.

Η σύζυγος του Φιγιόν τρέχει παράλληλα την δική της εκστρατεία για την θέση της... πρώτης κυρίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύζυγος του Φιγιόν έχει αρχίσει να βλέπει ήδη τον εαυτό της ως πρώτη κυρία της Γαλλίας και, σύμφωνα με την Le Figaro, διοργανώνει την δική της προεκλογική καμπάνια. Η Πενελόπ Κλαρκ Φιγιόν, δικηγόρος από την Ουαλία, δεν είχε απασχολήσει ιδιαίτερα τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης ως σύζυγος πρωθυπουργού, όμως, σε αυτή την περίπτωση, σχεδιάζει να βγει στο προσκήνιο. «Εδώ και 35 χρόνια βρίσκομαι στη σκιά, τώρα όμως η πρόκληση αυτή είναι διαφορετική. Είναι η πρώτη φορά που ο Φρανσουά κατεβαίνει υποψήφιος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας», είχε δηλώσει η 60χρονη στις 15 Νοεμβρίου.

Ο Αλαίν Ζιπέ ήταν επίσης πρωθυπουργός της Γαλλίας, αλλά μια δεκαετία νωρίτερα από τον Φιγιόν. Ο ίδιος βρισκόταν στην εξουσία το διάστημα 1995 και 1997 στο πλευρό του μεταρρυθμιστή προέδρου Ζαν Σιράκ. Το όνομα του τελευταίου έχει συνδεθεί με τις μεγάλες κινητοποιήσεις των δημοσίων υπαλλήλων το 1995, που είχαν παραλύσει την χώρα. Όπως ήταν αναμενόμενο, η πολιτική καριέρα του Ζιπέ πήρε καθοδική πορεία και ο ίδιος αποτελεί έναν από τους λιγότερο αγαπητούς πολιτικούς στη Γαλλία. Παρόλα αυτά, ο ίδιος εξέφρασε την επιθυμία να θέσει υποψηφιότητα στις επόμενες προεδρικές εκλογές και κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο των προκριματικών εκλογών του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Ωστόσο, οι πιθανότητες να πάρει το χρίσμα είναι ελάχιστες, αν αναλογιστεί κανείς ότι συγκέντρωσε σχεδόν τις μισές ψήφους από τον Φιγιόν.

Ο Αλαίν Ζιπέ χαρακτηρίστηκε του «αντίδοτο» του Τραμπ. Όμως είναι ο λιγότερο προσφιλής Γάλλος πολιτικός...

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι ο Ζιπέ ξεκίνησε ως ένας πολύ συντηρητικός πολιτικός, όμως με την πάροδο του χρόνου άλλαξε πολλές από τις απόψεις του πάνω σε διάφορα κοινωνικά θέματα, όπως οι αμβλώσεις και η αντισύλληψη. Ο Independent τον χαρακτηρίζει «αντίδοτο» του Τραμπ και -πράγματι- ο λόγος του είναι αρκετά σοβαρός και μετρημένος. Ακόμα, ο ίδιος κρατά μια πιο μετριοπαθή θέση στο θέμα της μετανάστευσης, ενώ δεν έχει διστάσει να επικρίνει τον Νικολά Σαρκοζί για την ξενοφοβική ρητορική του. «Δεν θέλω μια (εθνική) ταυτότητα που είναι δυστυχισμένη, φοβισμένη, αγχωμένη και σχεδόν νευρωτική», είχε γράψει πρόσφατα σε άρθρο του, απαντώντας στις δηλώσεις του Σαρκοζί για την δημιουργία μιας «χριστιανικής εθνικής ταυτότητας» στη Γαλλία. Ωστόσο, να σημειώσουμε ότι ο ίδιος έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για κατάχρηση δημοσίου χρήματος και η υπόθεση τον έχει καταδικάσει να παραμείνει στο περιθώριο.

Δημοφιλή