Ένα αστέρι γεννιέται. Ο εργάτης υποψήφιος για τη γαλλική προεδρία που «τσάκισε» τον Φιγιόν και τη Λεπέν

Ένα αστέρι γεννιέται. Ο εργάτης υποψήφιος για τη γαλλική προεδρία που «τσάκισε» τον Φιγιόν και τη Λεπέν
Philippe Poutou of Anti-Capitalist Party (NPA) attends a prime-time televised debate for the candidates at French 2017 presidential election in La Plaine Saint-Denis, near Paris, France, April 4, 2017. REUTERS/Lionel Bonaventure/Pool
Philippe Poutou of Anti-Capitalist Party (NPA) attends a prime-time televised debate for the candidates at French 2017 presidential election in La Plaine Saint-Denis, near Paris, France, April 4, 2017. REUTERS/Lionel Bonaventure/Pool
POOL New / Reuters

Ήταν μια πρωτοφανής «μαραθώνια» τηλεμαχία, η 4 ωρών χθεσινή αντιπαράθεση των 11 υποψηφίων για τη γαλλική προεδρία.

Μετά την ολοκλήρωσή της περασμένα μεσάνυχτα οι κάμερες των ρεπόρτερς στους διαδρόμους της τηλεόρασης BFM κατέγραφαν τα χαμόγελα ικανοποίησης ιδιαίτερα των λεγόμενων «μικρών» υποψηφίων, που οι σφυγμομετρήσεις τους δίνουν λιγότερο από 3% στα ποσοστά. Γι' αυτούς, ήταν η πρώτη φορά.

Κατά γενική ομολογία, βασικοί κερδισμένοι της χθεσινής τηλεμαχίας, θεωρούνται τελικά οι «μικροί» υποψήφιοι, που έγιναν πλατύτερα γνωστοί, όπως ο 50χρονος Φιλίπ Πουτού Φιλίπ Πουτού.

Ποιος είναι ο Πουτού

Ο Πουτού, του οποίο το όνομα στα γαλλικά σημαίνει «φιλάκι», είναι γιος ενός ταχυδρόμου, εγκατέλειψε το σχολείο χωρίς κάποια ειδικότητα αφού απέτυχε σε σχετικές εξετάσεις για μηχανικός. Σήμερα εργάζεται στο τομέα επισκευής της γραμμής παραγωγής σε εργοστάσιο της Ford. Είναι συνδικαλιστής της άκρας αριστεράς και υποψήφιος του Αντικαπιταλιστικού Κόμματος (NPA), το δε 2012 είχε συγκεντρώσει 1,15% των ψήφων.

Ο υποψήφιος του Αντικαπιταλιστικού Κόμματος, (NPA) ήταν το αστέρι της χθεσινής αναμέτρησης και ο μόνος που κατόρθωσε να προκαλέσει χειροκροτήματα μετά από τις παρεμβάσεις του,ενώ αναφορές στο πρόσωπό του κάνουν πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Ο Πουτού ξεχώριζε σαν τη μύγα μες στο γάλα, αφού όλοι ήταν ντυμένοι με κουστούμια και αυτός φορούσε μια απλή μπλούζα, ενώ αρνήθηκε να φωτογραφηθεί, ως είθισται, με τους υπόλοιπους υποψήφιους.

Ο ίδιος ξεκίνησε στη τηλεμαχία ιδιαίτερα μαχητικά λέγοντας: «Είμαι εργάτης σε εργοστάσιο και εκτός από την Ναταλί Αρτό, (47 ετών, είναι η εκπρόσωπος του ακροαριστερού κόμματος «Εργατική Μάχη» -Lutte Ouvrière. Ήταν υποψήφια το 2012, οπότε είχε συγκεντρώσει το 0,56% των ψήφων)πιστεύω ότι είμαι ο μοναδικός εδώ μέσα που έχει κανονική δουλειά». Ακόμη δήλωσε πως είναι ενάντια στους «ανέντιμους πλούσιους».

Η τηλεμαχία

Ο Πουτού ήταν ο μόνος που τόλμησε να σπάσει το καθωσπρέπει κλίμα της συζήτησης και να απευθυνθεί στους Φρανσουά Φιγιόν και Μαρίν Λεπέν κατηγορώντας τους ότι «κλέβουν από τα δημόσια ταμεία» ο μεν ένας μέσω της οικογένειάς του, η δε Λεπέν από την Ευρώπη.

«Όσο σκαλίζει κανείς τόσο βρωμάει διαφθορά και εξαπάτηση...το ίδιο ισχύει και για την Μαρί Λεπέν...» είπε. Στο σημείο αυτό τα μικρόφωνα συνέλαβαν τη χαμηλόφωνη αντίδραση του Φρανσουά Φιγιόν που είπε, χρησιμοποιώντας με βρισιά (I’ll fucking sue you” ) ότι θα κάνει μήνυση στον Πουτού, που όμως έμεινε αδιάφορος.

Ο υποψήφιος του ΝPA κατηγόρησε ειδικά τη Λεπέν για το ότι δεν παρουσιάζεται στην κλήση των δικαστών, αντιπαραθέτοντας το ιδιαίτερα πετυχημένο «εμείς όμως οι απλοί πολίτες δεν έχουμε εργατική ασυλία». Φράση που προκάλεσε χειροκροτήματα από τους παρευρισκόμενους και που είχε ιδιαίτερη απήχηση στα κοινωνικά μέσα.

Όταν οι συντονιστές της συζήτησης του επεσήμαναν πως τελειώνει ο χρόνος που έχει για να τοποθετηθεί αντέδρασε λέγοντας: «Επειδή δεν φοράω γραβάτα δεν σημαίνει ότι μπορείς να με διακόπτεις».

Το σύνθημα του Πουτού για την προεκλογική περίοδο είναι: «Οι ζωές μας όχι τα κέρδη τους».

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Opinion Way για το περιοδικό «Λε Πουέν» δεν είναι ένας ο πλέον πειστικός αλλά τρεις ισόβαθμοι με ποσοστό 18% , ο Φρανσουά Φιγιόν, Ζαν Λικ Μελανσόν και Εμμανουέλ Μακρόν. Ακολουθεί η Μαρίν Λεπέν με 11%, ο Μπενουά Αμόν με 8%, ο Ν. Ντιπόν Ενιάν με 5%, Φιλίπ Πουτού 4%.

Οι έξι «μικροί» υποψήφιοι, πολλοί από τους οποίους είναι άγνωστοι για το πλατύ κοινό, είναι οι εξής:

- Φρανσουά Ασελινό, 59 ετών. Απόφοιτος των μεγάλων σχολών του γαλλικού κράτους στους τομείς οικονομίας και διοίκησης με καριέρα ως οικονομικός επιθεωρητής, στέλεχος πολλών υπουργείων ως ανώτατος οικονομικός διευθυντής. Το 2007 ίδρυσε το δικό του κόμμα «Λαϊκή Δημοκρατική Ένωση» (UPR), ζητά την έξοδο της Γαλλίας από το ευρώ και την ΕΕ, με συγκεκριμένα οικονομικά επιχειρήματα.

- Ο Νικολά Ντιπόν- Ενιάν, 56 ετών, πρόεδρος του κινήματος «Όρθια η Γαλλία» (Debout la France). Υπήρξε υποψήφιος το 2012 και έλαβε ποσοστό 1,79%. Είναι υπέρ της διαφύλαξης της εθνικής κυριαρχίας (εθνικιστής) και υπέρ της ΕΕ αλλά «αναδιαμορφωμένης». Τελευταία κατόρθωσε να τραβήξει την προσοχή και να ανέβει στα ποσοστά, εγκαταλείποντας το στούντιο του κρατικού καναλιού στο βραδινό δελτίο, διαμαρτυρόμενος για την κακή μεταχείριση που γίνεται από τα Μέσα, διαχωρίζοντας τους υποψηφίους σε «μικρούς» και «φαβορί».

- Ζακ Σεμινάντ, 76 ετών. Είναι πρόεδρος του κόμματος «Αλληλεγγύη και Πρόοδος» και είναι η τρίτη συμμετοχή του σε προεδρική εκλογή. Έχει γίνει γνωστός για την επιθυμία του να αποικήσει το φεγγάρι, υποστηρίζει την έξοδο από την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ. Δίνει ιδιαίτερη σημασία στα πολιτιστικά θέματα.

- Ναταλί Αρτό, 47 ετών, είναι η εκπρόσωπος του ακροαριστερού κόμματος «Εργατική Μάχη» (Lutte Ouvrière). Ήταν υποψήφια το 2012, οπότε είχε συγκεντρώσει το 0,56% των ψήφων.

- Φιλίπ Πουτού, 50 ετών. Είναι εργάτης, συνδικαλιστής της άκρας αριστεράς. Είναι υποψήφιος του Αντικαπιταλιστικού Κόμματος (NPA), το δε 2012 είχε συγκεντρώσει 1,15% των ψήφων.

- Ζαν Λασάλ, 62 ετών. Είναι βουλευτής κεντρώος που όμως εγκατέλειψε το κόμμα (Modem) του Φρανσουά Μπαϊρού. Αρνήθηκε να υποστηρίξει τον Εμανουέλ Μακρόν από τη στιγμή που συνεταιρίστηκε με τον Μπαϊρού, εκτιμώντας ότι «αυτοί οι δύο θα πρέπει να χαμηλώσουν το εγώ τους». Ασχολείται ιδιαίτερα με τα αγροτικά θέματα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, The Guardian

Δημοφιλή