Ένα χρόνο μετά τον πόλεμο των 50 ημερών στη Γάζα οι Γιατροί Χωρίς Συνορά «καταγράφουν» το ανθρώπινο κόστος

Εάν ήσουν σήμερα 8 ετών και είχες γεννηθεί στη Γάζα το μόνο που θα γνώριζες ως «φυσιολογικό» θα ήταν ο πόλεμος
A Palestinian girl plays in the rubble of buildings, reportedly destroyed during the 50-day war between Israel and Hamas militants in the summer of 2014, in Gaza City on July 21, 2015. AFP PHOTO / MOHAMMED ABED (Photo credit should read MOHAMMED ABED/AFP/Getty Images)
A Palestinian girl plays in the rubble of buildings, reportedly destroyed during the 50-day war between Israel and Hamas militants in the summer of 2014, in Gaza City on July 21, 2015. AFP PHOTO / MOHAMMED ABED (Photo credit should read MOHAMMED ABED/AFP/Getty Images)
MOHAMMED ABED via Getty Images

Εάν ήσουν σήμερα οκτώ ετών και η τύχη τα είχε φέρει έτσι ώστε να γεννηθείς στη Γάζα, το μόνο που θα είχες γνωρίσει θα ήταν ο πόλεμος και οι σκληρές συνθήκες του αποκλεισμού...Αυτό που ίσως να είναι ακόμη χειρότερο, από το να έχεις ζήσει τα παιδικά σου χρόνια υπό αυτές τις συνθήκες είναι πως δεν ξέρεις πως είναι να ζήσεις εν καιρώ ειρήνης. Ο πόλεμος, ο φόβος, οι στερήσεις και ο θάνατος δυστυχώς γίνονται η καθημερινότητα και το «φυσιολογικό» και ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι πως ίσως κάποια στιγμή η ειρήνη να μοιάζει με μια...παρέκλιση.

«Ένα 8χρονο παιδί στη Γάζα δεν έχει γνωρίσει τίποτα άλλο από τη μέρα που γεννήθηκε πέρα από τον αποκλεισμό και τον πόλεμο», εξηγεί ο Εργουάν Γκριγιόν (Erwan Grillon), επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, με αφορμή των απολογισμό της οργάνωσης ένα χρόνο μετά τον πόλεμο των 50 ημερών στη Γάζα. Ένα 8χρπμπ αγόρι, έχει δηλαδή «επιβιώσει ήδη από τέσσερις επιθέσεις, εκ των οποίων οι δύο ήταν εντελώς καταστροφικές και σκότωσαν αδιακρίτως ένα σοκαριστικά μεγάλο αριθμό πολιτών» ενώ όπως τονίζει η πλειοψηφία των ασθενών που υποβάλλονται σε χειρουργικέ επεμβάσεις και χρειάζονται φυσιοθεραπείες εξαιτίας τραυμάτων που υπέστησαν κατά πολεμικές επιχειρήσεις, είναι παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών.

Το «κόστος» σε ανθρώπινες ζωές, μόνο κατά τον τελευταίο πόλεμο στη Γάζα προκαλεί αποτροπιασμό: 2.200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 11.000 τραυματίστηκαν, συμπεριλαμβανομένων 7.000 γυναικών και παιδιών. Στις δε κλινικές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, οι Παλαιστίνιοι που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν επιπλοκές από τους τραυματισμούς που υπέστησαν βρίσκονται στον ίδιο χώρο με άλλους ασθενείς, κυρίως μικρά παιδιά, τα οποία έχουν υποστεί σοβαρά εγκαύματα από ατυχήματα που προκλήθηκαν στα πρόχειρα καταλύματα ή τα κατεστραμμένα σπίτια που μένουν και σχετίζονται με τη θέρμανση και το μαγείρεμα. Πάνω από 12.000 σπίτια όπως και περισσότερα από 70 νοσοκομεία ή δομές υγείας υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές ή καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Ενώ ο διαρκής και ανηλεής αποκλεισμός της Γάζας συνεχίζεται, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρατηρούν, «ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά στην 20ετή ιστορία παροχής ιατρικής και ψυχολογικής βοήθειας στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη, ότι τα δεινά που προκάλεσε η ισραηλινή κατοχή κατέληξαν να θεωρούνται φυσιoλογικά και επισημαίνουν ότι μόνο ο τερματισμός της κατοχής θα μπορούσε να απαλύνει τον πόνο των Παλαιστινίων».

Ο λιμός παραμένει μια θλιβερή καθημερινότητα, οι κάτοικοι της περιοχής χρειάζονται απεγνωσμένα, όπως τονίζει η οργάνωση, είδη πρώτης ανάγκης αλλά και υλικά δόμησης που θα συνεισφέρουν στην ανοικοδόμηση μερικών συνοικιών που έχουν μετατραπεί σε χαλάσματα από τους βομβαρδισμούς.

«Οι συνθήκες διαβίωσης εξακολουθούν να χειροτερεύουν», αναφέρει ο Γκριγιόν. «Στη μετεγχειρητική κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Γάζα, η πλειοψηφία των ασθενών έλαβε θεραπεία για εγκαύματα από εκρήξεις που προκλήθηκαν από χρήση μη ασφαλών συσκευών οικιακής θέρμανσης ή από ατυχήματα σχετιζόμενα με το μαγείρεμα στα σπίτια που καταστράφηκαν εξαιτίας του πολέμου. Το 60% των θυμάτων ήταν παιδιά».

Ο δε αποκλεισμός έχει αναγκάσει επίσης τους ανθρώπους να ζουν σε συνθήκες υψηλού κινδύνου και να είναι σχεδόν εξαρτώμενοι από εξωτερική βοήθεια. Η ανεργία βρίσκεται στο κόκκινο – πλήττει το 40% του πληθυσμού και περισσότερο από το 60% των νέων. Επίσης, το 80% του πληθυσμού εξαρτάται τουλάχιστον εν μέρει από την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Καθώς η ερήμωση λόγω του πολέμου και ο διαρκής αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας κερδίζουν την προσοχή διεθνώς, η κατοχή της Δυτικής Όχθης υποδεικνύει μια άλλη μορφή καταπίεσης που έχει εξίσου σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Οι Παλαιστίνιοι της Δυτικής Όχθης υπόκεινται σε ταπεινώσεις, απειλές και εξευτελισμούς σε καθημερινή βάση». Όπως αναφέρεται και σε σχετική ανακοίνωση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, σήμερα, εξαιτίας εποικισμών, των σημείων ελέγχου και των στρατιωτικών επιχειρήσεων «οι Παλαιστίνιοι μπορούν να κατοικήσουν μόνο στο 40% της Δυτικής Όχθης. Τα προγράμματα ψυχικής υγείας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα κατακλύζονται από ασθενείς με ψυχικές διαταραχές που οφείλονται στην ατελείωτη κακομεταχείριση, τις συχνές (και χωρίς τιμωρία) βιαιοπραγίες, τις νυχτερινές επιδρομές, τις διοικητικές κρατήσεις ή άλλες ενέργειες».

«Οι ιστορίες που μας μεταφέρουν οι ομάδες μας είναι τέτοιες, που ακόμα και μια απλή παρουσίαση των γεγονότων θα ήταν αρκετή για να απαγγελθούν κατηγορίες», υπογραμμίζει ο Γκριγιόν. «Σε καθημερινή βάση βλέπουμε ασθενείς, το ένα τρίτο των οποίων είναι κάτω των 13 ετών, που βρίσκονται σε διαρκή κατάσταση άγχους και φόβου εξαιτίας των νυχτερινών επιδρομών από Ισραηλινούς στρατιώτες και των επιθέσεων από εποίκους. Περιθάλπουμε τις ίδιες οικογένειες, με τα ίδια προβλήματα, εδώ και 10 χρόνια. Τίποτα δεν έχει αλλάξει».

Τέλος, η οργάνωση εκτιμά πως ως «άμεση συνέπεια της διαιώνισης της κατοχής και της πλήρους αποτυχίας κάθε πολιτικής διεργασίας, οι Παλαιστίνιοι τόσο στη Γάζα όσο και στη Δυτική ‘Οχθη βρίσκονται παγιδευμένοι σε έναν ατέλειωτο κύκλο βίας που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και ουσιαστικά. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί από το Ισραήλ στο όνομα της ασφάλειας θα πρέπει να κριθούν στο πλαίσιο της αποτυχίας τους σε ανθρωπιστικό επίπεδο» ενώ τονίζουν πως οι κυβερνήσεις και οι διεθνείς οργανισμοί που, είτε ευθέως είτε εμμέσως, υποστηρίζουν αυτές τις πρακτικές, θα πρέπει επίσης να λάβουν υπ’ όψιν τους το ανθρώπινο κόστος τους, δεδομένης της αδιαμφισβήτητης καταστροφής που επέφεραν οι πρακτικές αυτές.

«Η προσπάθεια για τη δημιουργία μιας πλασματικής εξίσωσης των ευθυνών για την παρούσα κατάσταση στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα απλώς επισκιάζει τις πραγματικές ευθύνες για τη βία στα Κατεχόμενα Εδάφη», αναφέρει ο Δρ. Μεγκό Τερζιάν (Mego Terzian), Πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Γαλλίας. «Εφαρμόζοντας τη ρητορική της αυτοάμυνας για την αρπαγή εδαφών και την συνέχιση της βίαιης κατοχής, το Ισραήλ και οι διεθνείς υποστηρικτές του δημιούργησαν ένα σύστημα που πληγώνει καθημερινά τους Παλαιστίνιους, αφαιρώντας τους τη ζωή και την ελπίδα αποτελεί εγγύηση για τη διαιώνιση της κατάστασης».

Δημοφιλή