ΔΙΕΘΝΕΣ
18/09/2015 11:42 EEST | Updated 18/09/2015 11:42 EEST

Γερμανία: Ο Κανονισμός του Δουβλίνου χρειάζεται αλλαγές

ASSOCIATED PRESS
Refugees wait for a train at the rail station in Freilassing, southern Germany, near the Austrian border, Friday, Sept. 18, 2015. (AP Photo/Kerstin Joensson)

Ο Κανονισμός του Δουβλίνου πρέπει να εξακολουθήσει να ισχύει, αλλά πρέπει να βελτιωθεί, δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ.

«Αν η εναλλακτική είναι ο καθένας να εργάζεται για τον εαυτό του, να ακολουθεί εθνικό σκεπτικό, τότε αυτό δεν θα οδηγήσει σε καλό τέλος για την Ευρώπη» , προειδοποίησε ο κ. Ζάιμπερτ.

Από την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών, ο εκπρόσωπος Γιοχάνες Ντίμροτ διευκρίνισε ότι η Γερμανία δεν έθεσε ποτέ εκτός ισχύος το «Δουβλίνο», αλλά για έναν πολύ μεγάλο αριθμό υποθέσεων εφήρμοσε ένα μέτρο που προβλέπεται από τον ίδιο τον Κανονισμό και επιτρέπει σε καθε κράτος-μέλος να επεξεργαστεί το ίδιο ένα αίτημα για άσυλο, παρά το γεγονός ότι μπορεί να είναι υπεύθυνο ένα άλλο κράτος-μέλος.

«Αυτό είναι εντελώς διαφορετικό από το να θέσει κανείς εκτός ισχύος τον Κανονισμό του Δουβλίνου», επισήμανε και πρόσθεσε ότι τα προβλήματα του σημερινού μηχανισμού είναι γνωστά και ότι το Βερολίνο επιθυμεί μια αλλαγή, με κεντρικές εγκαταστάσεις υποδοχής στις χώρες που πλήττονται περισσότερο, κυρίως στην Ελλάδα και στην Ιταλία, με γερμανική και ευρωπαϊκή βοήθεια και με κατανομή βάσει σταθερής ποσόστωσης μεταξύ όλων των κρατών - μελών. Η εγκατάσταση των "hot spots" συνδέεται στενά με την εισαγωγή ενός αλληλέγγυου μηχανισμού κατανομής, πρόσθεσε σχετικά ο κ. Ζάιμπερτ. Από πλευράς του, ο κ. Ντίμροτ τόνισε ότι οι χώρες αυτές δεν θα αφεθούν μόνες τους.

(πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ)