ΔΙΕΘΝΕΣ
03/03/2017 05:23 EET | Updated 03/03/2017 05:26 EET

«Η Γερμανία να μάθει να φέρεται» λέει η Άγκυρα και δηλώνει πως δεν θα ανεχθεί τις απαγορεύσεις συγκεντρώσεων

SASCHA SCHUERMANN via Getty Images
People wave Turkish flags during a campaigning event with the Turkish Prime Minister in Oberhausen, western Germany, on February 18, 2017.Turkish Prime Minister Binali Yildirim speaks to an expected crowd of some 10,000 people of Turkish origin in Germany to promote support for an April 16, 2017 constitutional referendum on expanding President Recep Tayyip Erdogan's powers. / AFP / Sascha Schuermann (Photo credit should read SASCHA SCHUERMANN/AFP/Getty Images)

Εξηγήσεις από τον γερμανό πρέσβη στην Άγκυρα ζητά η Τουρκία μετά την απόφαση της πόλη Γκάγκεναου στη νοτιοδυτική Γερμανία να ανακαλέσει την άδεια για την πραγματοποίηση εκδήλωσης στην οποία κεντρικός ομιλητής θα ήταν ο τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ. Μάλιστα ακύρωσε και την προγραμματισμένη συνάντηση που θα είχε με τον γερμανό ομόλογό του, τον Χάικο Μάας κάνοντας λόγο για «αντιδημοκρατικές» πρακτικές.

Η Γερμανία «πρέπει να μάθει να συμπεριφέρεται αν θέλει να διατηρήσουμε τις σχέσεις μας» είπε χαρακτηριστικά και προειδοποίησε πως η Άγκυρα «δεν μπορεί να ανεχθεί» την απόφαση για απαγόρευση της συγκέντρωσης.

Παράλληλα, η πόλη της Κολωνίας, στο δυτικό τμήμα, αποφάσισε να μην επιτρέψει την πραγματοποίηση συγκέντρωσης του UETD που είχε προγραμματιστεί για την Κυριακή παρουσία του υπουργού Οικονομίας της Τουρκίας Νιχάτ Ζεϊμπεκτζί.

Η Άγκυρα εκτιμά πως οι κινήσεις αυτές έρχονται σε συνέχεια της δυσαρέσκειας που υπάρχει μεταξύ των Γερμανών και έχει εκφραστεί και από την ίδια την Καγκελάριο Μέρκελ, για τη σύλληψη και την προφυλάκιση γερμανού δημοσιογράφου της Die Welt. Ο Ντενίζ Γιουτζέλ κατηγορείται για προπαγάνδας υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης επειδή έκανε ρεπορτάζ για τα mails που αριστεριστές χάκερ υπέκλεψαν από τον προσωπικό λογαριασμό του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας και γαμπρού του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως και να χει η μη χορήγηση άδειας για την διεξαγωγή συγκεντρώσεων με βασικό στόχο να πειστούν οι απόδημοι τούρκοι πολίτες να ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου εκχωρώντας ακόμη περισσότερες και σημαντικότερες εξουσίες στον πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανατρέπει τα σχέδια της κυβέρνησης του ΑΚΡ που υπολογίζει πολύ σε αυτές τις ψήφους.

Sponsored Post