ΔΙΕΘΝΕΣ
29/07/2016 10:12 EEST | Updated 29/07/2016 10:12 EEST

Αριστερά και Σοσιαλδημοκράτες ζητούν εξομοίωση των συντάξεων στα ανατολικά και δυτικά κρατίδια. Αντιδρούν Μέρκελ και Σόιμπλε

Anadolu Agency via Getty Images
BERLIN, GERMANY - JUNE 28: German Chancellor Angela Merkel delivers a speech during a meeting on the results of the United Kingdom's EU Referendum at the German Federal Parliament (Bundestag) in Berlin, Germany on June 28, 2016. (Photo by Mehmet Kaman/Anadolu Agency/Getty Images)

«Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί» δήλωσε ο ειδικός του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) για θέματα συντάξεων Ματίας Μπίρκβαλντ αναφερόμενος στην προσπάθεια του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να μπλοκάρει την εξομοίωση των συντάξεων των εργαζομένων στα ανατολικά κρατίδια της Γερμανίας με εκείνες των συναδέλφων τους στα δυτικά κρατίδια σύμφωνα με τη Neues Deutschland.

«Περισσότερα από 26 χρόνια μετά την πτώση του τείχους οι μισθοί και οι συντάξεις στα ανατολικά κρατίδια βρίσκονται σαφώς κάτω συγκρινόμενοι με αυτούς στα δυτικά κρατίδια. Οι εργαζόμενοι στην ανατολή είναι εξίσου ικανοί και εργατικοί με τους συναδέλφους τους στη δύση. Οι μεγάλες ανισότητες των μισθών και των συντάξεων αποτελούν ένα συνολικό κοινωνικό πρόβλημα. Γι αυτό και πρέπει η αύξηση των συντάξεων στα ανατολικά κρατίδια να χρηματοδοτηθεί από τα φορολογικά έσοδα και μόνον», δήλωσε.

Ο χριστιανοδημοκράτης Σόιμπλε όμως αντιτίθεται στο σχέδιο της υπουργού Εργασίας Αντρέα Νάλες, η οποία ανήκει στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD). Σε αυτό το σχέδιο προβλέπεται η αύξηση των συντάξεων στην ανατολική Γερμανία από το 2018 έως το 2010 σε δύο φάσεις, ούτως ώστε αυτές να εξομοιωθούν με εκείνες στη δυτική Γερμανία. Κατά τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, η εξομοίωση πρέπει να χρηματοδοτηθεί με άλλον τρόπο, κάτι το οποίο σημαίνει αύξηση των εισφορών όλων των συνταξιούχων, όπως επισήμανε ο αριστερός Μπίρκβαλντ. Το σχέδιο αυτό το απέρριψε όμως εμμέσως και η καγκελάριος Μέρκελ, λέγοντας πως επικρίνεται εντός του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU).

Ο Ντίτμαρ Μπαρτς, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της Αριστεράς, επέκρινε και αυτός με την σειρά του την αντίσταση που προβάλλει ο Σόιμπλε, αλλά χαρακτήρισε την ανακοίνωση της Νάλες στην εφημερίδα Mitteldeutsche Zeitung «σαπουνόφουσκα». Θεωρεί δε ότι «σε αυτήν την κοινοβουλευτική περίοδο προφανώς δεν πρόκεται να υπάρξει εξομοίωση των συντάξεων», κάτι το οποίο χαρακτήρισε «σκανδαλώδες». Ο Μπαρτς τόνισε επίσης πως το κόμμα του δεν «πρόκειται να σταματήσει να προσπαθεί να δώσει τέλος σε αυτήν την ανυπόφορη κατάσταση».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Sponsored Post