ΔΙΕΘΝΕΣ
21/06/2016 13:12 EEST | Updated 21/06/2016 14:27 EEST

Η αμερικανική Γερουσία απέρριψε προτάσεις για αλλαγή της νομοθεσίας περί οπλοκατοχής στις ΗΠΑ

Alex Wong via Getty Images
WASHINGTON, DC - JUNE 20: U.S. Sen. Christopher Murphy (D-CT) speaks as Sen. Dianne Feinstein (D-CA) (R), Minority Whip Richard Durbin (D-IL) (L) and Sen. Richard Blumenthal (D-CT) (2nd L) participate in a news conference on gun control at the Capitol June 20, 2016 in Washington, DC. The Senate failed to pass four competing amendments on gun control just a week after the nation's worst mass shooting in modern history at a gay nighclub in Orlando, Florida. (Photo by Alex Wong/Getty Images)

Η αμερικανική Γερουσία απέρριψε τέσσερις προτάσεις για αλλαγή της νομοθεσίας που αφορά στην οπλοκατοχή στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες είχαν κατατεθεί μετά την ένοπλη επίθεση σε κέντρο διασκέδασης στο Ορλάντο της Φλόριντα. Ανάμεσα στις προτάσεις ήταν και η απαγόρευση προμήθειας πυροβόλων όπλων σε άτομα που βρίσκονται στις λίστες υπόπτων για ριζοσπαστικοποίηση των Υπηρεσιών Πληροφοριών.

Σύμφωνα με το BBC, οι Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί Γερουσιαστές ψήφισαν με βάση τις πολιτικές γραμμές των κομμάτων τους, απορρίπτοντας την μία πρόταση μετά την άλλη. Υπήρξε μάλιστα μεγάλη διαφωνία όσον αφορά την πρόληψη τέτοιου είδους επιθέσεων στο μέλλον.

«Οι συνάδελφοί μας θέλουν να γιατρέψουν τα συμπτώματα χωρίς να πολεμήσουν την ασθένεια», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής, John Cornyn.

«Γιατί να περνάμε από εξονυχιστικό έλεγχο κάθε φορά που είναι να επιβιβαστούμε σε ένα αεροσκάφος για να προστατευτούμε από έναν τρομοκράτη, όμως δεν υπάρχει καμία πρόνοια όταν άνθρωποι που βρίσκονται στις λίστες παρακολούθησης τρομοκρατών μπορούν να αγοράσουν ένα όπλο;», αναρωτήθηκε με την σειρά της η Δημοκρατική Barbara Mikulski, απευθυνόμενη στους Ρεπουμπλικανούς συναδέλφους της.

Υπενθυμίζουμε ότι 49 άτομα έχασαν την ζωή τους στο κέντρο διασκέδασης ομοφυλοφίλων «Pulse», όταν ο 29χρονος Ομάρ Ματίν άνοιξε πυρ με στόχο να σκοτώσει όσους περισσότερους θαμώνες μπορούσε. Ο ίδιος βρισκόταν στο παρελθόν στις λίστες παρακολούθησης του FBI, ενώ κατά την διάρκεια της επίθεσης κάλεσε τις αρχές για να εκφράσει την πίστη του στο Ισλαμικό Κράτος.

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε σήμερα, Τρίτη, την απόρριψη των συγκεκριμένων προτάσεων, κάνοντας λόγο για «δειλία».

«Αυτό που παρακολουθήσαμε χθες το βράδυ στην αίθουσα της Γερουσίας των ΗΠΑ ήταν μια επαίσχυντη επίδειξη δειλίας», είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ μιλώντας στην εκπομπή Morning Joe του τηλεοπτικού δικτύου MSNBC. «Δεν ξέρω ποια άλλη λέξη να χρησιμοποιήσω», πρόσθεσε.

«Οι δειλοί είναι εκείνοι που φωνάζουν με την ελπίδα ότι δεν θα τους ζητήσουν πραγματικά να δράσουν, να κάνουν κάτι συγκεκριμένο. Και είναι ακριβώς αυτό που έκαναν οι Ρεπουμπλικάνοι», συνέχισε ο εκπρόσωπος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.