ΔΙΕΘΝΕΣ
17/06/2016 04:10 EEST | Updated 17/06/2016 13:05 EEST

Νευρικοί οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Καλούν τους Βρετανούς να ψηφίσουν κατά του Brexit

James53145 via Getty Images
Word brexit in black lettering on white cubes, with the united kingdom on one side and Europe on the other

Όλο και πιο νευρικοί, Ευρωπαίοι ηγέτες προχώρησαν χθες Πέμπτη σε μια ομοβροντία εκκλήσεων προς τους Βρετανούς να ταχθούν στο δημοψήφισμα της επόμενης Πέμπτης υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να μην διακινδυνεύσουν μια πολυετή οικονομική αβεβαιότητα, όμως ο πρωθυπουργός της χώρας που αναλαμβάνει την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ την 1η Ιουλίου υπογράμμισε πως οι Βρυξέλλες οφείλουν πλέον να προετοιμαστούν για το Brexit.

Από την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ως τους επικεφαλής των θεσμών της ΕΕ στις Βρυξέλλες και τον άνθρωπο που θεωρείται ο αρχιτέκτονας της σημερινής Ένωσης, τον Ζακ Ντελόρ, οι ευρωπαίοι ηγέτες υπογράμμισαν ότι η παραμονή της Βρετανίας θα ήταν η καλύτερη έκβαση και για τις δύο πλευρές — αλλά, συνειδητοποιώντας ότι οι έξωθεν πιέσεις μπορεί όχι μόνο να είναι αντιπαραγωγικές αλλά να φέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα του προσδοκώμενου, όλοι τους τόνισαν πως επαφίεται στους Βρετανούς εκλογείς να αποφασίσουν.

Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες απέφευγαν να κάνουν δημόσιες εκκλήσεις προς τους Βρετανούς μέχρι πρόσφατα. Όμως η μεταστροφή της τάσης υπέρ του Brexit που κατέδειξαν οι δημοσκοπήσεις μία εβδομάδα πριν διεξαχθεί το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου προκαλεί όλο και μεγαλύτερη νευρικότητα όσον αφορά τις επιπτώσεις που θα είχε η εξέλιξη αυτή για την ΕΕ, κι αυτό οδήγησε πολλούς ευρωπαίους ηγέτες να απευθύνουν προειδοποιήσεις στους Βρετανούς για τις οδυνηρές συνέπειες.

Η Άνγκελα Μέρκελ, που κατέβαλε προσπάθειες να βοηθήσει τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να διαπραγματευθεί μια νέα συμφωνία για το ειδικό καθεστώς του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ, διεμήνυσε ότι το ΗΒ κινδυνεύει να βρεθεί εκτός ενιαίας αγοράς — αυτής από την οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό ο βρετανικός τομέας των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

«Εάν η Βρετανία ψηφίσει υπέρ της αποχώρησής της από την ΕΕ, δεν θα είναι πλέον σε θέση να ωφελείται από τα πλεονεκτήματα της ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς», επέμεινε η καγκελάριος και πρόσθεσε ότι η όποια διαπραγμάτευση για τους όρους της μελλοντικής πρόσβασής της σε αυτήν θα γίνει υπό εντελώς νέες περιστάσεις, καθώς το Λονδίνο θα είναι εκτός.

«Δεν φαντάζομαι το πώς αυτό θα μπορούσε να είναι πλεονέκτημα, οποιουδήποτε είδους», συμπλήρωσε, πάντως «η απόφαση σε τελευταία ανάλυση επαφίεται στους Βρετανούς».

Στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης χθες Δευτέρα στο Λουξεμβούργο ο πρόεδρός του, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ, τόνισε πως δεν πρόκειται να γίνει καμιά συζήτηση περί σχεδίων εκτάκτου ανάγκης για το ενδεχόμενο Brexit. Αναγνώρισε πως υπάρχουν ανησυχίες για την έκβαση του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, αλλά επέμεινε πως δεν υπάρχει «Σχέδιο Β» για την αντιμετώπισή του και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι οι Βρετανοί θα ψηφίσουν υπέρ της παραμονής.

Τη βεβαιότητά του αυτή μοιράζονται όλο και λιγότεροι στις Βρυξέλλες, ειδικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, καθώς οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τους Βρετανούς να κλίνουν όλο και περισσότερο υπέρ του Brexit.

«Πλησιάζουμε το σημείο μετά το οποίο δεν υπάρχει επιστροφή. Το Brexit είναι πλέον απτό σενάριο», δήλωσε ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης. «Συζητάμε, δυνατά, αλλά όχι δημόσια. Αλλά δεν υπάρχει τίποτε που να μπορούμε να κάνουμε».

Ο άνθρωπος που αποφάσισε να σπάσει το ταμπού ήταν ο Ρόμπερτ Φίτσο, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, ο οποίος είχε συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ χθες. Η Μπρατισλάβα αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ τον Ιούλιο, και θα διαδραματίσει έναν ρόλο στην περίπτωση που αρχίσουν διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ένωση. Ο Φίτσο, ο οποίος σπάνια κρύβει τι σκέφτεται, σημείωσε πως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είναι πλέον καιρός οι Ευρωπαίοι να αντιμετωπίσουν «ρεαλιστικά» την ανάγκη να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο του Brexit.

«Αν βλέπεις ένα ποδοσφαιρικό ματς και η ομάδα σου χάνει με τρία γκολ διαφορά στο 90ό λεπτό, δεν μοιάζει και πολύ πιθανό να γίνει ανατροπή και ξαφνικά να κερδίσεις», είπε.

Γιούνκερ, Ντελόρ και Τουσκ

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε όταν ερωτήθηκε κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης ότι το Brexit δεν θα έθετε «την ΕΕ ενώπιον του κινδύνου του θανάτου» της, ωστόσο προειδοποίησε εναντίον της ανόδου του ευρωσκεπτικισμού σε όλη την Ευρώπη. Ενώ, όπως και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο Γιούνκερ προειδοποίησε ότι το Brexit θα προκαλούσε «μεγάλη αβεβαιότητα».

Ο Ζακ Ντελόρ, προκάτοχος του Γιούνκερ στο παρελθόν (1989-1995), σε μια δήλωσή του προς το πρακτορείο ειδήσεων Reuters διέψευσε κατηγορηματικά τις φήμες πως τάσσεται υπέρ του Brexit προκειμένου τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ να αποκτήσουν μια ευκαιρία να προωθήσουν στενότερη ολοκλήρωση.

«Θεωρώ τη συμμετοχή του ΗΒ στην Ευρωπαϊκή Ένωση θετικό στοιχείο, τόσο για τους Βρετανούς, όσο και για την Ένωση», επισήμανε ο αρχιτέκτονας της οικονομικής και νομισματικής ένωσης.

Ο Τουσκ, πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας, έκανε μια από τις πιο παθιασμένες εκκλήσεις στους Βρετανούς να ταχθούν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

«Η Ευρώπη χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι πολύ πιο αδύναμη. Αυτό είναι προφανές», ανέφερε κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του στη Φινλανδία. «Εξίσου προφανές είναι όμως ότι το ΗΒ εκτός ΕΕ θα είναι επίσης πολύ πιο αδύναμο», πρόσθεσε, προειδοποιώντας πως το Brexit θα οδηγούσε σε «επτά χρόνια (...) αβεβαιότητας στις σχέσεις μας».

«Πολλές ιδέες της Βρετανίας όσον αφορά την ΕΕ κερδίζουν έδαφος σε όλη την Ευρώπη. Η αποχώρησή (της) τώρα δεν θα είχε νόημα», κατέληξε.

Προσεκτικός στις δηλώσεις του ο Ντάισελμπλουμ:

Τα δεκαεννέα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε όλα τα πεδία που κρίνουν ότι αυτό είναι αναγκαίο, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος στη Βρετανία την επόμενη εβδομάδα το οποίο αναμένεται να κρίνει εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει στην ΕΕ ή θα αποχωρήσει από αυτήν, δήλωσε χθες Πέμπτη ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Επισήμως, στο συμβούλιο το οποίο διεξήχθη στο Λουξεμβούργο δεν συζητήθηκε τι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση Brexit μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, πάντως εξετάστηκε το πώς η ευρωζώνη θα εντείνει τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών της.

«Κάναμε μια συζήτηση για το τι χρειάζεται να κάνουμε, ανεξαρτήτως του Brexit, στην ευρωζώνη», επισήμανε ο Ντάισελμπλουμ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το συμβούλιο.

«Ήταν μια πολύ βασική συζήτηση και έδειξε ότι όλοι μοιραζόμαστε μια αίσθηση επείγοντος, μια αίσθηση κοινού σκοπού και στόχου, που είναι να ενισχύσουμε αυτό που έχουμε», συνέχισε ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας.

«Αφορούσε ιδιαίτερα το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την εντεινόμενη ανησυχία των εκλογικών μας ακροατηρίων για τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών σχεδίων, πιο συγκεκριμένα του ευρώ, και υπάρχει μια πολύ ισχυρή δέσμευση και αποφασιστικότητα να κάνουμε βήματα προς τα μπρος», πρόσθεσε ο Ντάισελμπλουμ.

Ωστόσο ο Ντάισελμπλουμ επισήμανε ότι η ατμόσφαιρα στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ήταν πολύ διαφορετική, αν και σημείωσε πως τα επόμενα βήματα προς τη στενότερη ολοκλήρωση δεν θα είναι δραματικά.

Στο «τρέχον πολιτικό κλίμα, δεν θα γίνουν ιστορικά, δραματικά βήματα μπροστά, αλλά θα γίνουν βήματα προς τα μπρος, αναπόφευκτα, αναμφισβήτητα. Θα πάμε το σχέδιο πιο πέρα, θα βαθύνουμε τη συνεργασία μας, θα την ενισχύσουμε για να επιτύχουμε αυτό που θέλουν οι πολίτες από εμάς, το οποίο είναι βασικά ασφάλεια, σε οικονομικούς όρους και μη», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Δεν διευκρίνισε ποια ακριβώς είναι τα πεδία όπου η διαδικασία ολοκλήρωσης θα επιταχυνθεί, ωστόσο σημείωσε πως χρειάζεται περισσότερη δουλειά σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά και τους κανόνες για τις τράπεζες.

Τόσο ο ίδιος ο Γερούν Ντάισελμπλουμ όσο και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στο συμβούλιο απέφυγαν να αναφερθούν άμεσα στο Brexit, πάντως καταδίκασαν τη δολοφονία της βρετανίδας βουλεύτριας Τζο Κοξ χθες, μεσούσης της εκστρατείας της υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι υπουργοί Οικονομικών τήρησαν ενός λεπτού σιγή κατά τη διάρκεια του συμβουλίου.

Ρέντσι: Αν βγει η Βρετανία, θα είναι για πάντα

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι προειδοποίησε τη Βρετανία πως μια έξοδός της από την ΕΕ «θα είναι για πάντα» και θα επηρεάσει «πρώτα» τους Βρετανούς.

«Αν η Βρετανία βγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα είναι για πάντα», δήλωσε ο Ρέντσι κατά το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης στη Ρωσία.

«Είναι ένα πρόβλημα για όλη την Ευρώπη, όμως βραχυπρόθεσμα είναι κατ' αρχάς ένα μεγάλο πρόβλημα για τους Άγγλους, όχι για τους Ευρωπαίους», δήλωσε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, προειδοποιώντας ότι πρέπει να αναμένεται «ισχυρή ένταση» στις οικονομικές αγορές σε περίπτωση που κερδίσει το στρατόπεδο του Brexit.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Sponsored Post