Οξυμένες οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας – Γερμανίας. Η απαγόρευση του βίντεο και ο εκβιασμός προς την ΕΕ

Οξυμένες οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας – Γερμανίας. Η απαγόρευση του βίντεο και ο εκβιασμός προς την ΕΕ
German Chancellor Angela Merkel and Turkey's Prime Minister Tayyip Erdogan address the media after talks in Berlin February 4, 2014. REUTERS/Tobias Schwarz (GERMANY - Tags: POLITICS)
German Chancellor Angela Merkel and Turkey's Prime Minister Tayyip Erdogan address the media after talks in Berlin February 4, 2014. REUTERS/Tobias Schwarz (GERMANY - Tags: POLITICS)
Tobias Schwarz / Reuters

UPD - Περίοδο «τριγμών» διανύουν οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Γερμανίας, μία ημέρα μετά την συγκέντρωση χιλιάδων διαδηλωτών στην Κολονία υπέρ του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και την απαγόρευση των Γερμανικών αρχών να προβάλουν βίντεο με μήνυμα του τούρκου Προέδρου.

Η τουρκική πλευρά κατέθεσε επίσημα διάβημα προς τον Γερμανό επιτετραμμένο στο οποίο εξέφρασε την ενόχλησή της, ενώ αίσθηση έχουν προκαλέσει και οι δηλώσεις σε γερμανική εφημερίδα του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος προειδοποίησε την ΕΕ να αποσύρει τη βίζα για τους τούρκους υπηκόους σε διαφορετική περίπτωση η Τουρκία θα αποσυρθεί από τη συμφωνία για το προσφυγικό.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Κυριακή πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση υποστήριξης στην Κολονία υπέρ του Ταγίπ Ερντογάν στην οποία συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες οπαδοί, οι οποίοι ανέμιζαν τουρκικές σημαίες. Οι γερμανικές αρχές ωστόσο, φοβούμενες ότι μια ομιλία του Ερντογάν μέσω βίντεο θα επιδείνωνε τις εντάσεις στο εσωτερικό της τουρκικής διασποράς στη Γερμανία, που είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο, απαγόρευσε την προβολή βίντεο με μήνυμα του Ερντογάν. Το αποτέλεσμα ήταν να οξυνθούν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας.

Επιβεβαιώνει το ΥΠΕΞ της Γερμανίας

Την περίοδο «κάποιων τριγμών» που διανύουν οι γερμανοτουρκικές σχέσεις, παραδέχθηκε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ, εξέφρασε ωστόσο την πεποίθηση ότι η δύσκολη φάση θα ξεπεραστεί, καθώς οι σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και των προσώπων που τις χειρίζονται από τις δύο πλευρές είναι στενές και βαθιές

«Η Τουρκία είναι εδώ και αιώνες, δεκαετίες, χρόνια, σημαντικός και καλός εταίρος της Γερμανίας και της Ευρώπης. Είχαμε επανειλημμένα στο παρελθόν περιόδους τριγμών και άλλες φάσεις κατά τις οποίες τα πράγματα ήταν εξαιρετικά καλά. Τώρα θα έλεγα ότι έχουμε μάλλον μια φάση κάποιων τριγμών, αλλά πιστεύω ότι οι σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας είναι τόσο στενές και τόσο βαθιές, όπως και οι προσωπικές σχέσεις μεταξύ των ατόμων, ώστε είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι θα καταφέρουμε να υπερβούμε αυτή την όχι και τόσο εύκολη φάση και να τις μετατρέψουμε σε κάτι καλύτερο. Είμαι πολύ αισιόδοξος», δήλωσε ο κ. Σέφερ.

Γκάμπριελ: Γερμανία και Ευρώπη δεν εκβιάζονται

«Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η Γερμανία και η Ευρώπη να επιτρέψουν να εκβιαστούν», δήλωσε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αναφερόμενος στην απειλή της τουρκικής κυβέρνησης ότι θα υπαναχωρήσει από τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους πρόσφυγες, εάν δεν συμφωνηθεί η απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

Ο κ. Γκάμπριελ τόνισε ακόμη ότι η Τουρκία θα πρέπει πρώτα να εκπληρώσει τα απαραίτητα κριτήρια: «Από την Τουρκία εξαρτάται το αν μπορεί να υπάρξει απελευθέρωση του καθεστώτος της βίζας», δήλωσε στο περιθώριο κομματικής εκδήλωσης στο Ροστόκ, ενώ αναφερόμενος στην απαγόρευση της προβολής βίντεο του Ταγίπ Ερντογάν κατά τη χθεσινή διαδήλωση υποστηρικτών του στην Κολωνία, έκανε λόγο για «νόμιμη απόφαση» από την πλευρά του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, η οποία λειτούργησε υπέρ της αποκλιμάκωσης.

Βίτσας: Προς το συμφέρον της Τουρκίας η τήρηση της συμφωνίας

Η τήρηση της συμφωνίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία είναι και προς το συμφέρον της Τουρκίας και το οικονομικό της συμφέρον και το διεθνές της, σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, συνδέοντας την ευρωπαϊκή πορεία της γείτονος με «το να μην επανέλθει η θανατική ποινή και από την άλλη να κρατηθεί η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας». Παράλληλα χαρακτήρισε τεράστιο λάθος το ζήτημα της αξιοποίησης των προσφύγων ως πολιτικό δόρυ. «Από την άλλη μεριά για να πει κανείς ότι είναι έτοιμος θα πρέπει να μιλήσει και για τον όγκο μιας τέτοιου είδους, θα έλεγε, επιθετικής ενέργειας, με την έννοια ότι δεν φυλάσσονται οι απέναντι ακτές ή τους ενθαρρύνουν» παρατήρησε.

«Η τουρκική ακτοφυλακή, πρόσθεσε, οφείλει να φυλά τα παράλια σύνορα της Τουρκίας. Αυτό είναι δική της υποχρέωση σε σχέση με τη χώρα και όχι διεθνής της υποχρέωση», ενώ «τα μέτρα τα οποία παίρνουμε αφορούν και τη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων και την προετοιμασία υποδοχής των προσφύγων και τις διεθνείς διαδικασίες που αφορούν το πολιτικό άσυλο», πρόσθεσε.

Δημοφιλή