ΔΙΕΘΝΕΣ
10/10/2017 17:05 EEST | Updated 10/10/2017 17:08 EEST

Σαουδική Αραβία: Γυναίκα τιμωρήθηκε γιατί οδηγούσε αυτοκίνητο παρά την άρση της απαγόρευσης

REEM BAESHEN via Getty Images
A Saudi woman drives her car along a street in the Saudi coastal city of Jeddah, on September 27, 2017. Saudi Arabia will allow women to drive from next June, state media said on September 26, 2017 in a historic decision that makes the Gulf kingdom the last country in the world to permit women behind the wheel. / AFP PHOTO / REEM BAESHEN (Photo credit should read REEM BAESHEN/AFP/Getty Images)

Πριν από λίγες εβδομάδες ενημερωθήκαμε πως η υπερσυντηρητική Σαουδική Αραβία θα εκδίδει πλέον άδειες οδήγησης σε όσες γυναίκες το επιθυμούν χωρίς να απαιτείται και η άδεια άνδρα συγγενούς τους. Πρώτα βέβαια πρέπει να οριστεί η διαδικασία από ειδική επιτροπή και η απόφαση θα τεθεί σε πλήρη ισχύ μέχρι τον Ιούνιο του 2018.

Παρόλα αυτά, οι αστυνομικές αρχές της χώρας πρόσφατα τιμώρησαν μια γυναίκα η οποία οδηγούσε ένα αυτοκίνητο, σύμφωνα με το βρετανικό Guardian. Oι αξιωματικοί κάλεσαν τη γυναίκα να απολογηθεί για την παραβίαση των κανόνων κυκλοφορίας, έπειτα από βίντεο που παρέδωσε αυτόπτης μάρτυρας στις αρχές και το οποίο έδειχνε τη γυναίκα να βγαίνει από ένα ξενοδοχείο στο Ριάντ και να κατευθύνεται προς ένα όχημα.

«Καλούμε όλους τους πολίτες της Σαουδικής Αραβίας να σέβονται το νόμο και να περιμένουν μέχρι να γίνει άρση της απαγόρευσης και επίσημα», σχολιάζει εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Ο ίδιος δεν διευκρίνισε τη φύση της τιμωρίας, ωστόσο πρόσθεσε πως ποινή θα επιβληθεί και στον ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου.

Το βασίλειο του Κόλπου είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που απαγορεύει στις γυναίκες να οδηγούν, μια απαγόρευση που ο δυτικός κόσμος φυσικά καταδικάζει.

Σε γενικές γραμμές οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία είναι ο εύκολος στόχος σε ένα κράτος όπου οι συντηρητικοί άνδρες-συνήθως οι πατέρες, οι σύζυγοι και οι αδελφοί τους- παίρνουν τις αποφάσεις γι' αυτές.