ΔΙΕΘΝΕΣ
29/05/2016 04:42 EEST | Updated 29/05/2016 04:43 EEST

Η Χεζμπολάχ φέρεται να προετοιμάζεται για μια ενδεχόμενη νέα σύγκρουση με το Ισραήλ

ASSOCIATED PRESS
In this Feb. 29, 2016 photo, a vendor sells Hezbollah and religious flags and other memorabilia , in the southern suburbs of Beirut, Lebanon. Lebanon's central bank governor said Monday, April 18, 2016 that Beirut will abide by a U.S. law that imposes sanctions on banks that knowingly do business with the militant Hezbollah group. (AP Photo/Bilal Hussein)

Το ένοπλο σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου έχει αρχίσει προετοιμασίες για μια πιθανή μελλοντική σύγκρουση με τον στρατό του Ισραήλ, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Σύμφωνα με τη λιβανέζικη καθημερινή εφημερίδα Ας Σαφίρ, η Χεζμπολάχ μεταφέρει μέρος του οπλοστασίου της, ιδίως πυραύλους και ρουκέτες, σε περιοχές του βόρειου Λιβάνου, κατά μήκος των συνόρων με το Ισραήλ, και παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του ισραηλινού στρατού.

Κατά την ίδια πηγή, η οργάνωση διανοίγει επίσης «εξελιγμένες» υπόγειες στοές στην περιοχή των συνόρων, ακολουθώντας το παράδειγμα της παλαιστινιακής ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς, η οποία φέρεται να έχει διανοίξει πολλές υπόγειες στοές στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας και του Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ, που συστάθηκε τη δεκαετία του 1980, είναι μια ισχυρή παραστρατιωτική και πολιτική οργάνωση που αρχικά είχε στόχο να τερματιστεί η ισραηλινή κατοχή του νότιου Λιβάνου. Το Ισραήλ αποσύρθηκε από τον Λίβανο την 25η Μαρτίου του 2000, κάτι που η Χεζμπολάχ θεώρησε νίκη.

Το 2006, είχε ξεσπάσει ένας πόλεμος διάρκειας 34 ημερών ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και τον ισραηλινό στρατό. Η σύγκρουση τερματίστηκε όταν τέθηκε σε ισχύ μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)