Guardian: Πώς η βιομηχανία της σοκολάτας καταστρέφει τα δάση της Αφρικής

Guardian: Πώς η βιομηχανία της σοκολάτας καταστρέφει τα δάση της Αφρικής
A gold digger stands near a tree in the forest of Bore village near Dimbokro, central Ivory Coast on August 15, 2016 as authorities are concerned by illegal gold mining. / AFP / ISSOUF SANOGO (Photo credit should read ISSOUF SANOGO/AFP/Getty Images)
A gold digger stands near a tree in the forest of Bore village near Dimbokro, central Ivory Coast on August 15, 2016 as authorities are concerned by illegal gold mining. / AFP / ISSOUF SANOGO (Photo credit should read ISSOUF SANOGO/AFP/Getty Images)
ISSOUF SANOGO via Getty Images

Η βιομηχανία της σοκολάτας προκειμένου να ανταπεξέλθει στη συνεχώς αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση καταστρέφει τα τροπικά δάση της Δυτικής Αφρικής και μάλιστα με δραματικούς ρυθμούς. Οι έμποροι που προμηθεύουν τις μεγάλες εταιρείες, όπως η Mars, Nestlé, Mondelez αγοράζουν καρπούς που μεγαλώνουν παράνομα, αφού προέρχονται από περιοχές που θεωρούνται προστατευόμενες. Μια τέτοια είναι και η Ακτή του Ελεφαντοστού. Aυτό έχει ως αποτέλεσμα το ποσοστό της αποψίλωσης των τροπικών δασών να έχει εκτοξευθεί σε μεγαλύτερο του 80%, αν συγκριθεί με τη δεκαετία του 1960.

Οι έμποροι για την ακρίβεια αναμιγνύουν το παράνομο προϊόν με τους «καθαρούς» καρπούς, κάτι το οποίο πιθανότατα σημαίνει πως τα προϊόντα που όλοι καταναλώνουμε από γνωστές εταιρείες περιέχουν και «βρώμικα» συστατικά, αφού το 40% του κακάο παγκοσμίως φτάνει στις χώρες μας από τις ακτές του Ελεφαντοστού.

Ο Guardian ταξίδεψε στις προστατευόμενες περιοχές, ενώ διαπίστωσε πως ακόμα και υπάλληλοι του κράτους λαμβάνουν χρήματα ώστε να παραβλέπουν τις παραβιάσεις και να προμηθεύουν τις μεγάλες εταιρείες. Πάνω από το 70% του κακάο παράγεται από 2 εκατομμύρια αγρότες σε μια έκταση από τη Σιέρα Λεόνε μέχρι και το Καμερούν. Η Ακτή Ελεφαντοστού και η Γκάνα θεωρούνται οι μεγαλύτεροι παραγωγοί αλλά και τα μεγαλύτερα θύματα της αποψίλωσης των δασών. Να αναφερθεί μόνο πώς η Ακτή Ελεφαντοστού χάνει τα δάση της με ρυθμό ταχύτερο από οποιαδήποτε άλλη αφρικανική χώρα.

Μέχρι το 2030, αν τα πράγματα συνεχιστούν έτσι το δάσος δεν θα υπάρχει, αναφέρει η περιβαλλοντική ομάδα Mighty Earth, η οποία δημοσιεύει μελέτη για την αποψίλωση που προκαλεί η βιομηχανία της σοκολάτας. Το τραγικό της υπόθεσης είναι πως οι κάτοικοι των εν λόγω περιοχών δεν έχουν καν τα χρήματα για να αγοράσουν ακόμα και μια μπάρα Mars.

Οι πρωταγωνιστές της βιομηχανίας κακάο δεσμεύονται να βάλουν τέλος στην αποψίλωση των δασών, όπως δήλωσαν τον περασμένο Ιούλιο. Η ουσιαστική όμως πρόκληση που θα κληθούν να φέρουν εις πέρας είναι να εφαρμόσουν το περιεχόμενο του πλαισίου δράσης που θα παρουσιασθεί στη Σύσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή τον Νοέμβριο. «Οι εταιρείες δεν μπορούν να βρουν λύση από μόνες τους στο πρόβλημα, αλλά ούτε η κυβέρνηση μπορεί να το λύσει μόνη της», ανέφερε ο Richard Scobey του Παγκόσμιου Ιδρύματος για το Κακάο.

Στα 231 (ταξινομημένα) δάση της χώρας η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη από ό,τι στα εθνικά πάρκα κι αυτό οφείλεται εν μέρει στην αρχή που τα έχει υπό τη δικαιοδοσία της. Ευθύνες έχουν η Sodefor, που είναι η κρατική υπηρεσία προστασίας δασών και η OIPR, στην οποία ανήκουν τα εθνικά πάρκα. Όπως εξηγεί ο Guardian, καμία από τις δύο υπηρεσίες δεν κάνει σωστά τη δουλειά της. Στο πάρκο Marahoué έχουν καταγραφεί επανειλημμένες περιπτώσεις κλοπών και εκβιασμών από υπαλλήλους της OIPR.

Όταν ο επικεφαλής της Sodefor, Karma Bakary, ρωτήθηκε πόσο καιρό θα χρειαζόταν το δάσος Mount Tia για να επανέλθει στην αρχική του κατάσταση, είπε «ένα με δύο χρόνια». Μόνο όταν οι ερωτήσεις έγιναν περισσότερες πιεστικές, αναθεώρησε την εκτίμησή του σε 10 χρόνια.

Σημειώνεται πως η καταστροφή του Mount Tia άρχισε το 2004, κατά τη διάρκεια του πρώτου εμφυλίου πολέμου στην Ακτή Ελεφαντοστού. Το γειτονικό Mount Sassandra ωστόσο παρέμεινε σχεδόν ανέγγιχτο μέχρι το 2011.

Δημοφιλή