Πρωτοφανής απόφαση: Οι ιερείς στο Μόντρεαλ θα απαγορεύεται να μένουν μόνοι τους με παιδιά

Πρωτοφανής απόφαση: Οι ιερείς στο Μόντρεαλ θα απαγορεύεται να μένουν μόνοι τους με παιδιά
Canada, Quebec province, Montreal, The Carmel of Montreal dedicated to Our Lady of Mount Carmel is a monastic convent complex occupied by the Carmelites since its construction in 1896, the chapel is open to visitors
Canada, Quebec province, Montreal, The Carmel of Montreal dedicated to Our Lady of Mount Carmel is a monastic convent complex occupied by the Carmelites since its construction in 1896, the chapel is open to visitors
RENAULT Philippe / hemis.fr via Getty Images

Οι καθολικοί ιερείς στο Μόντρεαλ δεν θα μπορούν πλέον να μένουν μόνοι τους με παιδιά, σε μία προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα «δίχτυ ασφαλείας» ενάντια στους ισχυρισμούς για κακοποίηση.

Σε μία πρωτόγνωρη κίνηση, ο αρχιεπίσκοπος Christian Lepine εξέδωσε ένα διάταγμα για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής.

Στόχος της απόφασης αυτής είναι «να διαβεβαιωθεί η ασφάλεια και η ακεραιότητα των ανθρώπων στους οποίους μεταφέρουμε το μήνυμα του Ευαγγελίου»,αλλά και να «διατηρηθεί η ακεραιότητα, η ασφάλεια και η καλή φήμη των ανθρώπων του Θεού».

Σε ένα γράμμα που συνοδεύει το διάταγμα, ο αρχιεπίσκοπος αναφέρει: «Πρόσφατα γεγονότα έφεραν στο φως την εφιαλτική πραγματικότητα της κακοποίησης ανηλίκων και ευάλωτων ανθρώπων από μέλη της εκκλησίας. Αυτές οι μη ανεκτές περιπτώσεις έχουν σοκάρει και ταρακουνήσει την εκκλησία και όλο τον κόσμο».

Η απόφαση αυτή λαμβάνεται στα πλαίσια των ξεκάθαρων οδηγιών του ίδιου του Πάπα Φραγκίσκου και των προκατόχων του, ότι δηλαδή κάθε επισκοπή πρέπει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την κακοποίηση ανηλίκων και ευάλωτων ενηλίκων, σύμφωνα με το γράμμα.

Η εφαρμογή του διατάγματος θα αρχίσει με μερικές ενορίες από τον Σεπτέμβριο και στη συνέχεια θα εφαρμοστεί σε όλη την επισκοπή.

Στόχος του είναι όλοι όσοι εργάζονται, εθελοντικά ή μη, για την Εκκλησία και στόχος της είναι να δημιουργηθεί ένα «δίχτυ ασφαλείας». Σύμφωνα ωστόσο με τον ιερέα Francois Sarrazin, αυτοί που χρειάζονται προστασία είναι οι ιερείς από τις ψεύτικες καταγγελίες. «Φανταστείτε ότι είστε μόνος σε ένα δωμάτιο και παιδί σας κατηγορεί ότι το χτυπήσατε. Πώς θα αντιδρούσατε; Είτε είναι αλήθεια είτε όχι, θα είχατε ανάγκη από έναν μάρτυρα. Το να μην είσαι μόνος σου σε ένα δωμάτιο με κάποιον που είναι ευάλωτος είναι απλώς προνοητικό».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο ατόμων που υπέστησαν κακοποίηση από ιερείς, Carlo Tarini, αυτή η απόφαση ήρθε πολύ αργά, καθώς ο ίδιος πιστεύει ότι η εκκλησία προσπαθεί απλώς να προστατεύσει τον εαυτό της από τις μηνύσεις.

Τον Φεβρουάριο άλλωστε η καθολική εκκλησία συμφώνησε σε έναν συμβιβασμό 30 εκατ. δολαρίων, μετά τους ισχυρισμούς 150 ατόμων ότι κακοποιήθηκαν από κληρικούς του St Viateur, οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι για ένα σχολείο κωφών παιδιών στο Μόντρεαλ από το 1940 έως το 1982.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον David Clohessy του Snap, ενός δικτύου που υποστηρίζει όσους έχουν κακοποιηθεί από ιερείς, αυτό δεν δίνει καμία λύση.

«Το πιο αποτελεσματικό βήμα θα ήταν να αποκαλυφθούν δημοσίως και να τιμωρηθούν οι ιερείς που διέπραξαν ή συγκάλυψαν τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης. Αυτό προστατεύει άμεσα τα παιδιά,» λέει. Για τον ίδιο, όλες αυτές οι πολιτικές, όπως η απόφαση στο Μόντρεαλ, δείχνουν καλές στα χαρτιά, αλλά ουσιαστικά ποτέ δεν εφαρμόζονται.

Συνολικά, η καθολική εκκλησία έχει πληρώσει 4 δισ. λίρες για υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης, σύμφωνα με μία έρευνα του National Catholic Reporter. Πριν από δύο χρόνια, το Βατικανό δήλωσε ότι καθαίρεσε 848 ιερείς και ότι επέβαλε κυρώσεις σε πάνω από 2.500. Ωστόσο, έχει κατηγορεί ουκ ολίγες φορές ότι προσπάθησε συστηματικά να συγκαλύψει τα εγκλήματα που διεπράχθησαν από ιερείς.

Το όλο ζήτημα αποτυπώθηκε με μοναδικό τρόπο στην πρόσφατη ταινία Spotlight, η οποία βασίζεται στην πραγματική ιστορία του πώς η δημοσιογραφική ομάδα της Boston Globe αποκάλυψε την εκτεταμένη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από καθολικούς ιερείς.

Δημοφιλή