Διεθνής ικανοποίηση για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας

Μητσοτάκης: Θετικό βήμα επαναπροσέγγισης, αλλά χρειάζεται συνέχεια και συνέπεια από την τουρκική πλευρά.
IAKOVOS HATZISTAVROU via Getty Images

Την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας χαιρέτισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Συγκεκριμένα, υποδεχόμενος τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, ο Γ. Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι «καλή πρόοδος» έχει συντελεστεί στις τεχνικές συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο ίδιο το ΝΑΤΟ.

Όπως είπε, μεταξύ άλλων, «ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός αποσυμπίεσης, αποφυγής της σύγκρουσης, με σκοπό την αποφυγή συμβάντων και ατυχημάτων στη θάλασσα ή στον αέρα».

«Αυτές οι συναντήσεις συνεχίζονται και έχει σημειωθεί καλή πρόοδος. Πρόκειται για τεχνικές στρατιωτικές συνομιλίες. Συμπληρώνουν τις διπλωματικές προσπάθειες της Γερμανίας για επίλυση της υποκείμενης διαφοράς», ανέφερε.

Αργότερα, είχε επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν και σύμφωνα με ανάρτησή του στο twitter, συζήτησαν για «την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις εν εξελίξει προσπάθειες του ΝΑΤΟ για στρατιωτική αποσυμφόρηση για την αποφυγή περιστατικών και ατυχημάτων».

Ο γγ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας προσέθεσε ότι «η Τουρκία και η Ελλάδα είναι πολύτιμοι σύμμαχοι και το ΝΑΤΟ είναι πλατφόρμα διαλόγου».

«Χρήσιμη» χαρακτήρισε η πρόεδρος της Κομισιόν την επικοινωνία που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ σημειώνει ότι «χαιρετίζει την προγραμματισμένη έναρξη των συνομιλιών» Ελλάδας και Τουρκίας.

«Πολύ χρήσιμη συζήτηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη μετανάστευση. Χαιρετίζω την προγραμματισμένη έναρξη συνομιλιών με την Ελλάδα, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και για μια εποικοδομητική σχέση με την ΕΕ» τόνισε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ξεκαθάρισε πάντως ότι αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης και τερματισμός των παρανόμων ενεργειών από πλευράς Τουρκίας, τότε η Ευρωπαϊκή Eνωση θα είναι αναγκασμένη να λάβει μέτρα.

Την ικανοποίησή τους εκφράζουν και οι ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι καλωσορίζουν τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι «η Ελλάδα και η Τουρκία είναι έτοιμες να ξεκινήσουν διερευνητικές επαφές για τα ζητήματα θαλάσσιων οριοθετήσεων».

«Αυτές οι συζητήσεις έχουν την δυνατότητα να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση των περιφερειακών εντάσεων», σημειώνεται στη δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Επιπλέον, καλωσορίζουν τον εποικοδομητικό ρόλο που έχει παίξει η Γερμανία στην ενθάρρυνση των δύο πλευρών για την επιστροφή των πλευρών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Κυρ. Μητσοτάκης στο ΕΛΚ: Θετικό βήμα επαναπροσέγγισης

«Θετικό βήμα επαναπροσέγγισης» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τη συμφωνία για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης κορυφής του ΕΛΚ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι χρειάζεται συνέχεια και συνέπεια από την τουρκική πλευρά στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης. Ο πρωθυπουργός τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη να τερματιστούν οι προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Νωρίτερα το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μακρά συνομιλία με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την οποία ενημέρωσε για τις πρόσφατες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στην τηλεδιάσκεψη του ΕΛΚ μετείχε επίσης ο βουλευτής Σερρών και γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας, Τάσος Χατζηβασιλείου.

Αναστασιάδης: «Η αλληλεγγύη να μετουσιωθεί σε πράξεις»

Στις εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) συμμετείχε και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Στην παρέμβαση του κατά τη Σύνοδο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε εκτενώς στις συνεχιζόμενες έκνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ, οι οποίες παραβιάζουν κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και ζήτησε όπως η αλληλεγγύη από μέρους της Ένωσης μετουσιωθεί σε συγκεκριμένες πράξεις.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε επίσης στις απειλές της Τουρκίας σε σχέση με τον εποικισμό της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου κατά παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Οι συμμετέχοντες στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος εξέφρασαν την υποστήριξη και την αλληλεγγύη τους προς την Κύπρο σε σχέση με τις παράνομες τουρκικές ενέργειες και υπογράμμισαν ότι η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να εφαρμόσει όσα το διεθνές δίκαιο υπαγορεύει.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Δημοφιλή