ΔΙΕΘΝΕΣ
22/01/2016 13:00 EET | Updated 22/01/2016 13:00 EET

Ισπανία: Αυξάνονται οι πιθανότητες ενός αριστερού συνασπισμού μετά την συνάντηση Ιγκλέσιας - Βασιλιά Φιλίππου

Pool via Getty Images
MADRID, SPAIN - JANUARY 22: King Felipe VI receives the leader of Podemos, Pablo Iglesias, during the round of consultations to propose a candidate for Prime Minister on January 22, 2016 in Madrid, Spain. (Photo by Angel Diaz - Pool/Getty Images)

Με τον αρχηγό των Ποντέμος, Πάμπλο Ιγκλέσιας, είχε συνάντηση σήμερα, Παρασκευή, ο βασιλιάς Φίλιππος της Ισπανίας. Ο βασιλιάς αναμένεται να συναντήσει τους ηγέτες του Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλιστών και στη συνέχεια θα δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Μαριάννο Ραχόι, ο οποίο συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου.

Από την ημέρα που θα δοθεί η πρώτη εντολή, θα πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση μέσα σε δύο μήνες. Μέχρι στιγμής, όλα δείχνουν πως η δημιουργία συνασπισμών θα είναι δύσκολη, με τους Σοσιαλιστές να αποκλείουν οποιαδήποτε συνεργασία με τον Ραχόι, αλλά και με οποιοδήποτε κόμμα είναι υπέρ ενός δημοψηφίσματος για την απόσχιση της Καταλονίας, όπως οι Ποντέμος.

Μετά την συνάντησή του με τον βασιλιά, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας δήλωσε ότι θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να δοθεί τέλος στην πολιτική αβεβαιότητα μετά τις εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με το Reuters, οι πιθανότητες για δημιουργία ενός αριστερού συνασπισμού με πρωτοστάτες τους Σοσιαλιστές και τους Ποντέμος αυξάνονται. Παρόλα αυτά, συνεχίζουν να υπάρχουν δυσκολίες, καθώς όλα τα κόμματα θέτουν κόκκινες γραμμές που αρνούνται να παραβιάσουν.

Ο Ιγκλέσιας, καθώς και οι ηγέτες μικρότερων αριστερών κομμάτων, δηλώνουν υπέρ ενός δημοψηφίσματος για την απόσχιση της Καταλονίας, το οποίο αποτελεί «απειλή για τα εθνικά συμφέροντα της Ισπανίας» για τους Σοσιαλιστές. Μετά την συνάντηση με τον βασιλιά, ο αρχηγός των Ποντέμος δήλωσε ότι θα μιλήσει με τον Πέδρο Σάντσες των Σοσιαλιστών για την εύρεση λύσης. Μέχρι στιγμής, μικρές είναι οι πιθανότητες για δημιουργία ενός συνασπισμού κεντροδεξιών και κεντροαριστερών κομμάτων, όπως προτείνει ο Ραχόι, όσο ο Σάντσες εναντιώνεται σε μια συνεργασία με το Λαϊκό Κόμμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των Ισπανών ψηφοφόρων είναι αντίθετη σε μια νέα εκλογική αναμέτρηση, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Κυριακής.