ΔΙΕΘΝΕΣ
10/10/2015 14:10 EEST | Updated 10/10/2015 14:18 EEST

Ακόμη δύο Παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλινά πυρά

Xinhua News Agency via Getty Images
GAZA STRIP, Oct. 9, 2015-- A Palestinian protester hurls stones at Israeli troops during clashes near the Israeli border fence in Gaza City on Oct. 9, 2015. Seven Palestinians including a woman were killed in Israel and more than 45 injured in fierce clashes that broke out on Friday in both the West Bank and the Gaza Strip between Israeli soldiers and Palestinians, local medics and officials said. (Xinhua/Wissam Nassar via Getty Images)

Ενας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, Σάββατο, από ισραηλινά πυρά κατά τη διάρκεια ταραχών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με ιατρικές πηγές και την ισραηλινή αστυνομία, ενώ ο απολογισμός των βίαιων επεισοδίων την Παρασκευή στη Λωρίδα της Γάζας αυξήθηκε σε 145 τραυματίες. Το απόγευμα έγινε γνωστό ότι δύο ακόμη Παλαιστίνιοι έφηβοι σκοτώθηκαν και άλλοι οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν από πυρά Ισραηλινών σ κατά μήκος του φράχτη ασφαλείας που χωρίζει τον παλαιστινιακό θύλακα από το Ισραήλ, όπως ανακοίνωσαν οι παλαιστινιακές υπηρεσίες ασφαλείας.

Ο 22χρονος Αχμαντ Κάλι σκοτώθηκε στη διάρκεια ταραχών με τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας στον προσφυγικό καταυλισμό Σουαφάτ, σύμφωνα με παλαιστινιακές ιατρικές πηγές. Αλλος κάτοικος του καταυλισμού τραυματίστηκε και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Ραμάλας, στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Η κηδεία του νέου που επλήγη από σφαίρες και κατέληξε κατά τη μεταφορά του σε ισραηλινό νοσοκομείο θα τελεστεί σήμερα, ανακοίνωσε η οικογένειά του. Είναι ο δεύτερος Παλαιστίνιος που σκοτώνεται στον καταυλισμό αυτόν μέσα σε λιγότερο από 48 ώρες.

Στη Λωρίδα της Γάζας, ένας Παλαιστίνιος υπέκυψε νωρίς σήμερα το πρωί μετά τον τραυματισμό από ισραηλινά πυρά στη διάρκεια ταραχών κοντά στη μεθόριο που χωρίζει τη Γάζα από το Ισραήλ, αυξάνοντας σε επτά τους νεκρούς και σε 145 τους τραυματίες, σύμφωνα με τις υπηρεσίες διάσωσης του παλαιστινιακού θύλακα.

Ο 22χρονος Τζιχάντ αλ-Ομπέιντ, μαζί με τον 15χρονο Μοχάμεντ αλ-Ράκαμπ και τον Αντναν Αμπου 'Αλιαν, 20 ετών, άνει τη ζωή του όταν ισραηλινοί στρατιώτες από την άλλη πλευρά του τείχους που έχει υψωθεί γύρω από το παλαιστινιακό έδαφος, απαντούν με πυρά στις ρίψεις πετρών νεαρών κατοίκων της Γάζας, ανατολικά της πόλης Χαν Γιούνις, στο νότο.

Ο Αχμεντ αλ-Χιρμπάουι, ο Ντάουλα Χάντι αλ-Ουαχίντ και ο Ναμπίλ Σαράφ, όλοι ηλικίας 20 ετών, σκοτώθηκαν σε παρόμοιες ταραχές ανατολικά της πόλης της Γάζας.

Επιπλέον, άλλοι 145 κάτοικοι της Γάζας τραυματίστηκαν, αρκετοί σοβαρά, στις ταραχές αυτές, σύμφωνα με τις υπηρεσίες διάσωσης.

«Περίπου 200 Παλαιστίνιοι πλησίασαν πετώντας πέτρες και καμμένα λάστιχα πάνω στον φράχτη και τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας. Οι δυνάμεις που βρίσκονται στο σημείο αυτό απάντησαν ανοίγοντας πυρ εναντίον των βασικών υποκινητών για να τους αποτρέψουν να πλησιάσουν και να διαλύσουν το πλήθος», δήλωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Η Δυτική Όχθη, η Ιερουσαλήμ και το Ισραήλ μαστίζονται από βίαια επεισόδια καθημερινά από τις αρχές Οκτωβρίου. Τέσσερις νεαροί Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με στρατιώτες.

Από την 1η Οκτωβρίου, ένα κύμα επιθέσεων με μαχαίρια, κυρίως από νεαρούς Παλαιστίνιους, έχει προκαλέσει τον θάνατο δύο ανθρώπων και τον τραυματισμό 15 Ισραηλινών ή εβραίων. Πέντε από τους φερόμενους ως δράστες σκοτώθηκαν. Ένα ζευγάρι εποίκων επίσης σκοτώθηκε από πυρά.

Ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα, Ισμαήλ Χανίγια, δήλωσε την Παρασκευή ότι τα τελευταία επεισόδια βίας είναι μια νέα ιντιφάντα, μετά τις παλαιστινιακές εξεγέρσεις του 1987 και του 2000.